IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще засегне ли България търговското напрежение между САЩ и ЕС?

Митата никога не са успявали да решат глобален икономически проблем, коментира доц. д-р Тодор Ялъмов, преподавател в СУ "Климент Охридски"

15:10 | 04.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Теоретично е възможно търговското напрежение между САЩ и Европейския съюз (ЕС) да има въздействие в България. Рисковете обаче са малки. Това прогнозира доц. д-р Тодор Ялъмов, преподавател в СУ "Климент Охридски", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че генезисът на търговското напрежение между САЩ и блока е в съревнованието между самолетните производители Boeing и Airbus. „Целият проблем е, че заради противоборството между тези две компании ще пострадат много други сектори, които нямат нищо общо”, отбеляза Ялъмов.

Според него войните на американския президент Доналд Тръмп са по-скоро политически. “Митата никога не са успявали да решат глобален икономически проблем, те по-скоро се справят само с тези на частните компании, отбеляза той. – Налозите преразпределят тежестта от местните фирми на местните потребители.“

Ялъмов е на мнение, че за европейските и американските компании е много важна свободната търговия между страните с пазарна икономика. „С Китай е малко по-сложно, защото компаниите са свръхсубсидирани от държавата, разликата между държавно и частно предприятие там е малко особена. В този смисъл може би си заслужава да се мисли за някакъв вид ограничения в търговията с тях“, коментира експертът .

Повече от разговора в студиото с доц. д-р Тодор Ялъмов вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още