IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговското финансиране може да се свие между 20% и 30% заради COVID-19

Стокообменът може да намалее между 11% и 30% през тази година, показва доклад на Международната търговска камара

14:44 | 20.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Банките са оптимистично настроени към развиващия се характер на търговското финансиране, въпреки че очакват различни предизвикателства и смущения в сектора в резултат на пандемията COVID-19. Това са изводите в доклад на Международната търговска камара за последствията на COVID-19 върху търговското финансиране, съобщиха от БТПП.

Резултатът се базира на отговорите на около 350 анкетирани от 80 страни и мненията на доказани експерти от международни банки и компании.

Според Джон Дентът, генерален секретар на Международната търговска камара, тазгодишното проучване показва, че банките са оптимистично настроени към дългосрочното бъдеще на търговското финансиране и търсят да инвестират допълнително.

Финансирането на веригите за доставки и дигиталната търговия са основни приоритети за банките, като 86% от анкетираните ги смятат за непосредствени. За разлика от международните банки обаче, едва 13% от местните и 38% от регионалните банки предлагат платформи за финансиране на веригите за доставки. Малко над половината тях показват сериозна загриженост, свързана с регулаторните изисквания, които биха повлияли на растежа на тяхната финансова търговия.

Според анализа на Boston Consulting Group относно въздействието на пандемията върху търговското финансиране, търговският поток може да спадне с между 11% и 30% през тази година.

Анализът показва, че колкото по-дълго е затварянето на хората и ограничаването им от работата, толкова по-тежки ще са последствията на глобално и местно ниво.

Международната търговска камара е провела допълнително проучване за очакванията на банките по отношение на въздействието на кризата върху търговското финансиране. Те очакват между 20% и 30% спад за цялата година.

Приоритетни области на развитие и стратегически фокус

Въпреки затрудненията, изследването показва, че много от участващите банки подкрепят клиентите си по време на кризата чрез удължаване сроковете по изплащане на кредитите, подобряване на дигиталните си платформи и облекчаване на вътрешните политики относно документацията.

Глобалното проучване на Международната търговска камара предоставя данни и аналитично съдържание, което би подпомогнало вземането на стратегически решения и би допринесло за повишаване на качеството и реакцията на бързо изменящата се реалност на търговското финансиране, посочват от БТПП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още