IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вече е възможно пращането на SMS от стационарен телефон

12:42 | 14.05.03 г.
Автор - снимка
Създател
Вече е възможно пращането на SMS от стационарен телефон
Как да се справим със залеза на телефоните със фиксирана линия? Може би това е въпросът, който притеснява почти всички телефонни компании.

Франция и по-специално France Telecom смята че е намерил правилното решение.

В края на март притежателите на мобилни телефони във Франция са 38,9 млн., а абонатите на фиксираните линии са 34,1 млн. Перспективите са в бъдеще разликата все по-вече да се увеличава, като тенденцията е изчезването на стационарния телефон.

Единственият начин фиксираните телефони да продължат съществуването си е да бъдат въведени услуги присъщи за мобилния телефон, като sms-a например.

France Telecom е първият оператор, който се осмели да въведе някои нови услуги. Ако потребителят разполага с подходящ телефон /с дисплей и др. добавки/ ще може да изпраща съобщения от телефон с фиксирана линия до друг такъв или до мобилен телефон.

Цената на едно съобщението ще бъде 15 евроцента.

В бъдеще се очаква и въвеждане на други услуги, които до момента са характерни само за мобилния телефон.

Ако през 1990 г. стационарният телефон се използваше само за телефонни обаждания, се очаква до 2010 г., той да се използва за тази цел само в 20 % от общата комуникация. За сметка на това ще прогресират услугите като изпращане на SMS, e-mail-и, сърфиране в Internet, предвижда France Telecom.

Фиксираните телефони са формирали 40% от оборота на France Telecom през 2002 г. или 18,7 млрд. евро. Това е спад от 5,7% на година. За първото тримесечие процентът е 6,6%.

За 2003 г. France Telecom очаква ръст на оборота в границите между 3% до 5%.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още