IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Визията на Си Дзинпин за глобалната политическа действителност

Западът постепенно отстъпва позиции, докато Китай смело върви към прекрояване на световната икономика

09:20 | 14.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Снимка: Ройтерс 

Контрастът между безредието в Запада, видим на срещата на НАТО и Г7 в Канада, и нарастващото международно самочувствие на Китай става все по-явен, коментира бившият министър-председател на Австралия Кевин Ръд пред Market Watch.

През изминалия месец Китайската комунистическа партия (ККП) проведе своята Централна конференция по въпросите за външните работи, втората след 2012 г., когато президентът Си Дзинпин пое управлението на Китай. Тези срещи не са ежедневни събития, смята Ръд. Те са най-ясният израз на начина, по който китайските управляващи виждат мястото на своята страна в глобален план, но без да споделят много за нея пред света.

Последната подобна конференция, провела се през 2014 г., беляза зачеркването на афоризма на Дън Сяопин „да скриеш силата си, да отделиш времето си, никога да не поемаш водеща роля“ и заяви нова ера в международните отношения на Китай.

Отчасти тази промяна отразява концентрирането на властта в ръцете на Си Дзинпин, както и заключенията на китайските лидери, че американската сила се намира в моментен спад, а Китай се е превърнал в глобален икономически играч, добавя Ръд.

От 2014 г. насам Китай затвърждава своите позиции в Южнокитайско море. Изготви идеята за Нов път на коприната и я превърна в мутлимилиардна търговия, инвестиции, инфраструктура и широката геополитическа и геоикономическа инициатива, която засяга 73 държави от Евразия, Африка и др.

Също така Китай успя да ангажира с договори голяма част от развитите страни към Азиатската банка за инвестиции в инфраструктурата.

Китай стартира и дипломатически инициативи отвъд региона на Източна Азия, активно участвайки в международни инициативи като Иранското ядрено споразумение от 2015 г. Страната изгради военни бази в Шри Ланка, Пакистан и Джибути, като участва и във военноморски учения с Русия в Средиземно море и Балтийско море.

През март тази година Китай създаде собствена агенция за международно развитие.

Според Кевин Ръд появата на кохерентна обща стратегия не е единственото, което се е променило от 2014 г. насам.

За начало акцентът върху ролята на Комунистическата партия е много по-силна в момента. Си Дзинпин, загрижен от маргиналната роля на партията в основните политически дебати в страната, потвърди партийния контрол върху държавните институции и даде предимство на идеологията за създаване на технократска политика.

По думите на Си Дзинпин „Китай се намира в своя най-добър период на развитие в модерната епоха, докато светът търпи най-значимите и безпрецедентни промени през този век“. Разбира се, доста препятствия лежат по пътя пред Китай. Но Си Дзинпин е уверен, че много по-големи са пречките пред Запада, в частност САЩ и Европейския съюз (ЕС).

Последна актуализация: 18:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още