IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ericsson може да е плащала на "Ислямска държава" в Ирак

Компанията се опитва да разбере повече за "необичайни разходи" на местното си звено, датиращи от 2018 г.

13:46 | 16.02.22 г.
<p>
	Борхе Еколм. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Борхе Еколм. Снимка: Bloomberg L.P.

Ericsson може да извършила плащания към терористичната организация "Ислямска държава" (ИДИЛ), за да получи достъп до определени транспортни маршрути в Ирак, разкри главният изпълнителен директор на компанията Борхе Еколм пред вестник Dagens Industri, пише Bloomberg.

В резултат на новината цената на акциите на базираната в Стокхолм компания спадна с 8,5% преди началото на борсовия ден в сряда – най-голямото понижение от юли.

В интервю за бизнес ежедневника Еколм твърди, че Ericsson е идентифицирала „необичайни разходи, датиращи от 2018 г.“, но компанията все още не е определила кой е крайният получател на парите. „Това, което виждаме, е, че транспортните маршрути са платени през зони, които са били контролирани от терористични организации, включително ИДИЛ“, допълва той.

Коментарите на Еколм следват изявление на производителя на телекомуникационно оборудване късно във вторник, в което гигантът заяви, че продължава да „инвестира значително“ в разследване дали базираните ѝ в Ирак операции спазват правилата.

Говорител на Ericsson е отказал да коментира въпроса пред Bloomberg News.

Новината за вътрешното разследване добавя още проблеми пред компанията след продължително разследване за корупция, включително уреждане на казуса със споразумение за 1 млрд. долара през 2019 г.

Едно от звената на Ericsson се призна за виновно за дългогодишна кампания, включваща подкупи и корупция в Азия и Близкия изток. През октомври миналата година въпросът отново излезе на дневен ред, след като американското министерство на правосъдието обвини компанията, че е нарушила споразумението, като не е предоставила определени документи на ведомството.

Според анализатори от Handelsbanken плащанията в Иран вероятно са били част от същото разследване за корупция. И макар че анализаторите не очакват разкритията да предизвикат допълнително разследване, „вероятно ще навредят на цената на акциите“, когато търговията започне, пишат те в бележка до клиентите си.

Еколм коментира пред вестника, че Ericsson е похарчила „значителни ресурси в опит да разбере нещата възможно най-добре. Финансирането на тероризма е напълно неприемливо и е нещо, което изобщо не допускаме“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още