IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грешката на Nokia с чиповете ѝ струва изоставането зад Huawei

Финландският гигант допусна голяма грешка още в началото на 5G битката

15:09 | 07.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Nokia заложи на грешните чипове в рамките на глобалната надпревара за 5G надмощие, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Финландският гигант инвестира в скъпи процесори за своя хардуер, който продава на телекомите, в момента изграждащи своите 5G мрежи по света. Клиентите обаче предпочитат по-евтини, ползващи по-малко енергия предложения от конкурентите Huawei Technologies и Ericsson.

Сега, след като новият главен изпълнителен директор поеме юздите през август, Nokia ще се опита да си извоюва обратно пазарния дял, който загуби от конкурентите си в зората на грешката с чиповете. След като през 2018 г. осъзна грешката си, Nokia смени ръководителя на звеното си за телекомуникационно оборудване с Томи Уито, който започна двугодишна програма за преструктуриране, която според Nokia е започнала да се отплаща.

Той удвои броя на служителите, занимаващи се развойна дейност, които правят по-евтини чипове. "Ние просто не разполагахме с достатъчно хора“, коментира Уито. Той направи диверсификация – от един доставчик на чипове към три. „Създадохме си проблем, работейки само с един“.

Преструктурирането се случва след няколко тежки за Nokia години, белязани от планираното оттегляне на главния изпълнителен директор Раджев Сури, който следващия месец ще бъде наследен от Пека Лундмарк. Бившият ръководител на финландска компания за чиста енергия Лундмарк е работил 20 години в Nokia.

Сури оформи компания, която се фокусира върху продажбата на цял спектър от оборудване, необходимо на телекомите, на доставчиците на кабелни и интернет услуги, за да изградят новите 5G мрежи. Сури твърди, че като предлага същия тип продукти като Huawei, Nokia може да вземе част от водещия пазарен дял на китайския гигант.

Очакваше се Nokia да спечели и от дългогодишния спор между администрацията на Доналд Тръмп и Huawei. Вашингтон обвинява компанията, че помага на Пекин да извършва шпионаж. Американските власти пък искат да ограничат продажбите на оборудването на Huawei по света. Китай и Huawei отхвърлят всички обвинения.

Но залагайки на грешния чип от самото начало на продуктовото развитие на 5G, Nokia изостана още повече. Миналата година Huawei увеличи глобалния си дял на пазара на телекомуникационно оборудване до 28,3% от 27,5% през 2018 г., сочат данни на Dell’Oro Group. В една индустрия със сравнителни ниски маржове, където всяка частица от пазарния дял е важна, Ericsson успя да увеличи своя дял от 13,7 до 13,9 на сто. Междувременно този на Nokia се сви до 16,2% от 16,9%.

Без голям американски играч в индустрията щатските власти са притеснени, че Nokia и Ericsson няма да могат да се конкурират с Huawei в дългосрочен план.

Грешката на Nokia с чиповете се случи в момент, в който тя и конкурентите ѝ се надпреварваха да усъвършенстват 5G, въпреки че техническите спецификации, свързани с технологията, не бяха напълно готови.

Nokia избра какъв тип чипове да ползва доста преди особено важния технически дебат да бъде завършен, твърди Уито. Консорциум в телекомуникационната индустрия, който включва Nokia, не е завършил определянето на стандартите за това как клетъчните антени трябва да си взаимодействат с телефони и други устройства.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още