Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Какво поражда притесненията от 5G?

Досега не са открити причини за реално притеснение за ефекта от работата на мобилните мрежи върху човешкото здраве, твърди Ясен Гуев

<

Позицията на Световната здравна организация по отношение на петото поколение мобилни мрежи (5G) е формулирана по такъв начин, че много хора, които искат да се възползват, могат да го направят с недобри помисли. Това коментира в подкаста „UpDate” на Bloomberg TV Bulgaria Ясен Гуев, експерт с дългогодишен опит в областта на телекомуникациите.

По думите му позицията на СЗО е нормална за една научна структура, а досега не са открити причини за реално притеснение за ефекта от работата на мобилните мрежи върху човешкото здраве.

„Те казват, че няма доказателства за ефект върху здравето от мобилните мрежи. Това е формулирано по начин, който казва, не че е абсолютно сигурно, а че доколкото знаем в момента, няма такива доказателства“, посочва Гуев.

„Факт е, че вече минаха много години, откакто работят мобилни мрежи по целия свят. Няма открита абсолютно никаква зависимост между излъчванията и каквито и да е заболявания“, обобщава той.

Още по темата

Според Гуев друг проблем, който дава основание на хората да атакуват разпространението на безжичните мрежи, е, че съгласно регулациите по света, около базовите станции има защитни зони от около 6 до 10 метра.

„Те са свързани с това, че при работата на базовата станция има топлинен ефект и този топлинен ефект абсолютно изчезва на няколко метра от базовата станция“, твърди Ясен Гуев.

Той посочва, че най-често има неразбиране от страна на хората, които живеят в блокове, на чиито покриви има разположени базови станции. В действителност живеещите в такива блокове нямат реален проблем, защото излъчването на място е най-слабо, тъй като сигналът се разпространява хоризонтално, а не вертикално.

„Това, с което аз съм се сблъсквал много пъти, е, че става въпрос за страхове на хора, които идват от непотвърдена информация в публичното пространство“, посочва още Гуев, но допълва, че се е сблъсквал и със случаи на изнудване от страна на живеещите в блокове, или от страна на хотели с базови станции с цел повишаване на цената.

Какво още допринася за страховете от 5G и има ли наистина причина за притеснение слушайте в пълния запис на "UpDate" подкаст.

По статията работиха: автор Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

2
 
3
 
6
Solar Power до: Solar Power
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
A това,че моя телефон няма да метне до базовата станция или ще метне слабо ще се отрази единствено на upload скоростите ми. Download ще ми идва мощно от 5Г клетката .... трябва да мине само някой друг ack пакет.
Та кой ще регулира как ще ме облъчва тази клетка в тази корумпирана държава ?!!? Ти можеш ли да ми го гарантираш ? Можеш ли да ми потвърдиш на 100% кое е максималната допустима мощност на микровълновата ти която няма да започне да мърда атоми и да затопля пържолата ? 5Г е поредната облъчвалка това е .....
1
 
5
 
5
Solar Power до: xapoznai
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Както казах някои хора са си пропуснали урока по физика. Рутера ти например по старите модели излъчват на 2.4Ghz. Утвърдената мощност за България е до 100 миливата за 13-те свободни канала. Има и у-ва например микротик които лъчат до 1000 миливата (1Ват).
Микровълновата у вас работи на абсолютно същата честота с тази разлика,че облъчва пържолата ти с примерно 800 вата.
Е за това говоря младежо :) Радиото вреди със сигурност на 100%. Всичко зависи от дозата. Горещо препоръчвам да си прочетеш уроците по физика :)
2
 
3
 
4
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Това да не е фурна да увеличаваш и намаляваш. Рутерът ти за уай-фая е почти 5г и трябва да сме измрели до сега всички. Отделно телефона ти как ще го усилиш и той трябва да праща до станцията. Повече базови станции пък означава по-малка мощност, което ще рече че ще те облъчват по-малко.
5
 
5
 
3
Solar Power до: дядя Вова
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
И не само биг брадър ..... всяко електромагнитно лъчение влияе със сигурност. Всеки който си отвори учебника по физика може да го прочете и дори докаже на практика :) Стига с тези платени статийки. 5Г влияе със сигурност ! Най-важното тук е с каква мощност ще те облъчват. За да има добро 5Г трябва да има клетка на почти всеки блок което много трудно ще стане а и е скъпо.... по удобно ще е да те облъчат малко повечко и КРС да се направи,че не вижда ..... както е в момента дори !
Та затова си говорим ..... 5Г - вреди
4
 
3
 
2
преди 2 седмици

Още от Телекомуникации
Испания инвестира 4,3 млрд. евро в 5G мрежата си до 2025 г.