IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК глоби БТК с над 811 хил. лв. заради нелоялна конкуренция

Операторът смята практиката за комбиниране на устройства с абонаментен план на изгодна цена за полезна и ще обжалва глобата

14:54 | 17.02.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
КЗК глоби БТК с над 811 хил. лв. заради нелоялна конкуренция

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) налага имуществена санкция от 811 879 лв. на БТК за нелоялна конкуренция, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Глобата е в размер на 0,1 на сто от общия оборот на дружеството за 2013 г. Според комисията в периода януари - юли 2014 г. БТК е предлагала на клиенти, които подписват нов или преподписват срочен договор, да купят таблети на по-ниска от пазарната цена. Според експертите на комисията това представлява предлагане на забранена добавка съгласно Закона за защита на конкуренцията.

Комисията е започнала разследването, след като е била сезирана от членове на Националното сдружение на малките и средните кабелни оператори (НСМСКО) „ТВ Клуб 2000” - „Мултимедиа БГ” ЕООД, гр. София, „Кабел-Сат Запад” ООД, гр. Благоевград и „Вирджиния - Ер Ен” ЕООД, гр. Бургас. 

Според компаниите в конкретния случай от БТК са предоставяли услугата „достъп до интернет” под търговска марка „Виваком”, при която на своите нови клиенти срещу заплащане са предоставяни таблети, чиито цени са значително под пазарните и са обвързани със сключването на дългосрочен договор. Според жалбата това поведение представлява забранено от чл. 36, ал.2 от ЗЗК предлагане и даване на добавка към продаваната услуга срещу привидна цена на друга стока (таблети). Малките компании считат, че това поведение може да се тълкува и като продажба под себестойност.

Според молителите прави впечатление, че при някои от таблетите, представени на сайта на „Виваком“, разликите в цените са драстични и се измерват от десетки проценти до десетки пъти. Като пример за разлика между пазарната цена и цената, на която БТК продава крайните устройства под търговска марка „Виваком”, се посочва таблетът Lenovo A3000 (с цена при БТК от 129,90 лв., в сайта на магазин „Технополис“ - 299 лв., а при Мтел - 199 лв.); таблет Аsus Fonepad 7 (с цена при БТК от 149,90 лв., в сайта на онлайн магазин pcstore.bg - 399 лв. и цена при Мтел - 199,90 лв.) и др.

Според жалбата на практика БТК се лишава от печалба при продажбата на устройства за достъп до интернет (таблети и др.) и дори при някои от моделите работи на загуба, единствено с цел да привлече нови клиенти за сметка на конкурентите си, като по този начин нарушава антимонополното законодателство.

В своето становище от БТК възразяват в материалноправно естество във връзка с правилното определяне на обхвата на пазара. Според БТК, за да е налице нелоялна конкуренция, е необходимо да бъде доказано действие или бездействие, извършено при осъществяване на стопанска дейност, което да е в противоречие с добросъвестната търговска практика.

В становището си БТК изтъква, че съгласно действащия Закон за електронните съобщения (ЗЕС) е разрешено предлагане на пакети от услуги. Предприятията могат да предлагат ценови пакети за услуги и крайни устройства (телефони и таблети), като се осигурява право на потребителя за ползване на услуги, необвързани в пакет.

БТК посочва още, че е обичайна практика мобилните оператори да предлагат пакети от закупуване на крайно устройство и предоставяне на мобилен достъп до интернет, а също и продажба на мобилни телефони, съчетани с мобилна услуга.

Като конкретни примери се посочват пакети – таблети (които са идентични с таблетите, във връзка с които молителите твърдят нарушение на ЗЗК) и достъп до интернет, които се предлагат от „Мобилтел” ЕАД и от „Космо България Мобайл” ЕАД (след промяната на собствеността на акциите на „Космо България Мобайл” ЕАД дружеството оперира под името „Теленор България” ЕАД).

Според БТК таблетите се продават над разходите, а продажбите не са в значителни количества.

Решението на КЗК е подписано с особено мнение от Весела Андонова, която не е съгласна с мотивите му. „Не съм съгласна с извода на КЗК, че тъй като молителите и ответната страна реално осъществяват дейност по предоставяне на електронни съобщителни услуги, в това число услуги за пренос на данни и достъп до интернет на съответната територия на страната, то независимо от разликите в технологичните способи за предоставяне на услугата, страните са конкуренти на пазара на предоставяне на електронни съобщения“, пише тя.

От „Виваком” заявиха след оповестяването на решението, че не са съгласни с него и ще го обжалват.

„Решението на КЗК лишава българските потребители от достъп до таблети на достъпни цени. Забранява се едно от най-големите предимства на пакетното предлагане на услуги – комбиниране на устройства с абонаментен план на изгодна цена. Това е обичайна и установена от години практика както в България, така и в страните от ЕС“, пише в становището на компанията. Според нея остава неясно отражението върху другите мобилни оператори в страната. По логиката на КЗК те също ще трябва да променят своята търговска политика, смятат от БТК. 

„В много държави от Европейския съюз може да се купи таблет или телефон само за едно евро, ако е комбиниран с мобилен план или мобилен интернет. КЗК се изправя срещу начина на функциониране на пазара и европейската практика, които са в полза на потребителите. В рамките на закона „Виваком” е давала възможност на потребителите да комбинират таблет или телефон на достъпна цена с подходящ тарифен план, като спестяват пари. Компанията желае да продължи тази практика, която намира за позитивна и клиентски ориентирана“, се казва в становището на оператора. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
vivankata
преди 9 години
Чета и не вярвам на очите си?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
sisiko
преди 9 години
Лудница! Да живее социализЪма. Хаха! Тия ще задминат бай Тошо! Следват някои вериги , щото намалявали цената на месото като се вмирише.Хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още