IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК предяви твърдения за извършено нарушение на БТК

В Комисията е постъпило оплакване за едностранно прекратен договор с контрагент на дружеството

16:55 | 06.02.15 г.
КЗК предяви твърдения за извършено нарушение на БТК

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви твърдения за извършено нарушение от страна на „Българска телекомуникационна компания“ ЕАД (БТК). Става въпрос за злоупотреба с господстващо положение - косвено налагане на извъндоговорни нелоялни търговски условия, при което определени партньори се поставят в неравностойно положение като конкуренти, съобщи Комисията. 

Антимонополният орган е получил сигнал от „Източна телекомуникационна компания” АД (ИТК) за едностранно и неправомерно прекратяване на договора за взаимно свързване на обществени електронни съобщителни мрежи от страна на БТК.

Анализът на договорните клаузи показва, че въпреки формалната равнопоставеност договорът е едностранно прекратен от БТК на основания, които към момента на прекратяването са спорни между страните. Поведението на БТК е продиктувано от пазарната мощ на дружеството, която му позволява да наложи нелоялни и неравнопоставени условия извън формалните отношения, предвидени в договора между страните, смятат представителите на Комисията.

КЗК твърди, че поведението на БТК има и дискриминационен характер, доколкото компанията е следвала различно поведение при сходни предходни случаи на констатиран нерегламентиран трафик.

Според антимонополната институция БТК е прекратила договорните си отношения с ИТК независимо от усилията на последната да прекрати повикванията от посочените номера, а като изискване за подновяване на взаимната свързаност БТК предложила договорна клауза, която цели единствено да измени договорните отношения с ИТК. Това също така поставя ИТК в неравностойно положение спрямо конкурентите му, заявяват от КЗК.

БТК има право да представи писмени възражения и доказателства в 30-дневен срок и достъп до материалите по делото. Също така компанията може да поиска изслушване в открито заседание.

Определението не подлежи на обжалване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още