IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов играч влиза на пазара на IPTV в България

ITD Network започва интеграцията на собствена IPTV платформа чрез инвестиция от 3,2 млн. лв., по-голямата част от която - европейско финансиране

10:45 | 17.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нов играч влиза на пазара на IPTV в България

Сериозно раздвижване на пластовете се очаква през следващите месеци на все още слабо развития в България пазар на IPTV телевизия.

През първата седмица на ноември ITD Network започва интеграцията на нова собствена IPTV платформа, която позволява на потребителите на Cooolbox услуги да променят и управляват начина, по който гледат телевизия. До този момент едва 2 компании в България (Vivacom и Mtel) имат собствена IPTV платформа, като услугата се развива в страната ни от шест години. Въпреки сравнително дългия период засега делът на тази телевизия от общия пазар на тв услуги е скромен – под 1%, но от ITD Network се надяват че това е технологията на бъдещето и нейният пазарен дял ще расте бързо.

„Оператори, които имат собствена IPTV платформа засега, са Vivacom и Mtel. „Нетера“ и „Вестител“ (дъщерно дружество на "Овергаз") са т. нар. реселъри и реално отдават платформата си на други оператори, поради което не са ни конкурент“, поясниха пред Investor.bg от новонавлизащия в този сектор оператор. Последните две компании предлагат IPTV на собствените си крайни потребители, но позволяват и на други телекомуникационни компании да ползват фирмената IPTV инфраструктура срещу съответния наем.

Проектът се реализира по ОП „Конкурентоспособност” с цел развитие на високотехнологична среда в производствения процес. Преди няколко месеца телеком операторът печели проект за европейско финансиране на стойност 3,2 млн. лв., от които 40% са собствено финансиране. Компанията планира да избие инвестицията си за около 5 години. Основните цели на вложението са операторът да е независим от външни компании и да бъде гъвкав и ефективен при надграждане на платформата. За клиентите това би означавало повече удобства и възможности за персонализиране с нов графичен интерфейс.

Българският интегратор Smartcom е партньор и главен изпълнител по проекта за доставка, инсталация и пускане в действие на хардуерно оборудване за IP преносна мрежа, както и на системата за разпространение на цифрова телевизия през IPTV инфраструктурата.

При IPTV платформата клиентът може да си записва предавания, да се абонира за допълнителни услуги през интерфейса, да гледа програми отложено и много други. IPTV представлява комбинирана услуга за предоставяне на мултимедийно съдържание (видео, аудио, данни и интерактивни приложения) на крайни потребители чрез платформа с гарантирано качество. Възможностите за интерактивност (комуникация в двете посоки), както и multicast гарантираност на канала, дават отлично качество на сигнала и видеопотока.

IPTV значително превъзхожда наземното видеоразпръскване (DVB-T), цифровото кабелно разпръскване (DVB-C) и сателитното ТВ разпространение (DVB-S). И в това твърдение има логика - ефирното и сателитното излъчване са свързани с рискове от влошаване и загуба на сигнала, жичните комуникации са изложени на опасности от страна на атмосферните условия и промени в електричеството.

Оптичната свързаност доказва своите качества като най-сигурна, тъй като е независима от тези рискове и влияния. При нея оптичните кабели са разположени под земята и тя е най-надеждна за IPTV (Internet Protocol Television) разпространение.

Последна актуализация: 00:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още