Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Нов играч влиза на пазара на IPTV в България

ITD Network започва интеграцията на собствена IPTV платформа чрез инвестиция от 3,2 млн. лв., по-голямата част от която - европейско финансиране

Сериозно раздвижване на пластовете се очаква през следващите месеци на все още слабо развития в България пазар на IPTV телевизия.

През първата седмица на ноември ITD Network започва интеграцията на нова собствена IPTV платформа, която позволява на потребителите на Cooolbox услуги да променят и управляват начина, по който гледат телевизия. До този момент едва 2 компании в България (Vivacom и Mtel) имат собствена IPTV платформа, като услугата се развива в страната ни от шест години. Въпреки сравнително дългия период засега делът на тази телевизия от общия пазар на тв услуги е скромен – под 1%, но от ITD Network се надяват че това е технологията на бъдещето и нейният пазарен дял ще расте бързо.

„Оператори, които имат собствена IPTV платформа засега, са Vivacom и Mtel. „Нетера“ и „Вестител“ (дъщерно дружество на "Овергаз") са т. нар. реселъри и реално отдават платформата си на други оператори, поради което не са ни конкурент“, поясниха пред Investor.bg от новонавлизащия в този сектор оператор. Последните две компании предлагат IPTV на собствените си крайни потребители, но позволяват и на други телекомуникационни компании да ползват фирмената IPTV инфраструктура срещу съответния наем.

Проектът се реализира по ОП „Конкурентоспособност” с цел развитие на високотехнологична среда в производствения процес. Преди няколко месеца телеком операторът печели проект за европейско финансиране на стойност 3,2 млн. лв., от които 40% са собствено финансиране. Компанията планира да избие инвестицията си за около 5 години. Основните цели на вложението са операторът да е независим от външни компании и да бъде гъвкав и ефективен при надграждане на платформата. За клиентите това би означавало повече удобства и възможности за персонализиране с нов графичен интерфейс.

Българският интегратор Smartcom е партньор и главен изпълнител по проекта за доставка, инсталация и пускане в действие на хардуерно оборудване за IP преносна мрежа, както и на системата за разпространение на цифрова телевизия през IPTV инфраструктурата.

При IPTV платформата клиентът може да си записва предавания, да се абонира за допълнителни услуги през интерфейса, да гледа програми отложено и много други. IPTV представлява комбинирана услуга за предоставяне на мултимедийно съдържание (видео, аудио, данни и интерактивни приложения) на крайни потребители чрез платформа с гарантирано качество. Възможностите за интерактивност (комуникация в двете посоки), както и multicast гарантираност на канала, дават отлично качество на сигнала и видеопотока.

IPTV значително превъзхожда наземното видеоразпръскване (DVB-T), цифровото кабелно разпръскване (DVB-C) и сателитното ТВ разпространение (DVB-S). И в това твърдение има логика - ефирното и сателитното излъчване са свързани с рискове от влошаване и загуба на сигнала, жичните комуникации са изложени на опасности от страна на атмосферните условия и промени в електричеството.

Оптичната свързаност доказва своите качества като най-сигурна, тъй като е независима от тези рискове и влияния. При нея оптичните кабели са разположени под земята и тя е най-надеждна за IPTV (Internet Protocol Television) разпространение.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
10 000 МВ допълнителен трафик за мобилен интернет за всички абонати на Теленор