Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Румъния забрани достъпа на Huawei до 5G мрежите си

Страната се съобрази с призивите на американското правителство за действия срещу китайския технологичен гигант

Румъния забрани достъпа на Huawei до 5G мрежите си

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Центристкото румънско правителство одобри законопроект, подкрепен от Съединените щати, който забранява на Китай и Huawei да участват в развитието на 5G мрежата на страната, обяви представителят на Комисията за национална сигурност Павел Попеску, предава Ройтерс.

Европа се очерта като бойно поле в технологичната „Студена война“ между Пекин и Вашингтон, а европейските конкуренти на Huawei – Ericsson и Nokia, модат да се превърнат в дуопол от доставчици, ако китайската компания бъде спряна.

Още по темата

„Правителството тъкмо одобри този законопроект, който е от първостепенно значение за Румъния, подпечатвайки меморандум, подписан във Вашингтон, което означава, че Китай и Huawei са изключени от всякакво потенциално партньорство за 5G с румънската държава“, коментира още Попеску.

През август 2019 г. страните посочиха, че според меморантума „е необходима внимателна и пълна оценка на доставчиците на 5G, като част от подхода, основан на риска“.

Румъния беше сигурен съюзник на Вашингтон още преди да се присъедини към НАТО през 2004 г. Вашингтон смята Huawei за инструмент, който Комунистическата партия в Китай използва за глобален шпионаж.

Huawei, която играе водеща роля, докато телекомите по света се подготвят за пускането на следващото поколение мобилни мрежи, многократно отрече някога да е шпионирала в името на китайската държава.

Приетият днес законопроект отразява меморандума със САЩ и позицията на Висшия съвет за отбрана на Румъния.

„Националната сигурност е ключова цел, а защитата на личните данни на бъдещите поколения в Румъния е от решаващо значение“, коментира още Попеску.

Новият текст гласи, че чрез оценка на доставчика трябва да се каже дали дадена компания е обект на контрол от чуждестранно правителство и има ли прозрачна структура на собствеността.

Попеску твърди, че законопроектът, който може да бъде приет от парламента в следващите седмици, е предпоставка за започване на търговете за 5G в страната през втората половина на годината.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
4
 
3
georgi_shum до: khao
преди 3 месеца
Правихме, преди няколко дни мина
3
 
3
 
2
khao до: Dr. Vatnikov
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
ние май още не сме направили търг за честотите... ама и не ни требва де!
5
 
7
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Браво на Румъния.А ние пак приклекнахме, нали!? Затова Румъния ще прави двоен ръст на икономиката в сравнение с нас.

Още от Телекомуникации
Приходите на Vodafone се увеличават, докато Европа се връща към растежа