IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei ще инвестира 1 млрд. долара в автономна технология, която засенчва Tesla

Технологията на китайския телеком позволява на превозното средство да измине над 1000 км без нуждата от човешка намеса

17:51 | 12.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската телекомуникационна компания Huawei Technologies Co. ще инвестира 1 млрд. долара в развитието на технологии, свързани с автономното шофиране и електрическата мобилност, фокусирайки се върху пазар, на който ще се конкурира с компании като Tesla Inc. и Xiaomi Corp., пише Bloomberg.

Технологията за автономно шофиране на Huawei вече надминава тази на Tesla в някои сфери, като позволява на автомобилите да изминат над 1000 километра (621 мили) без нуждата от човешка намеса, посочва ротационният председател на телекома Ерик Сю по време на конференция в Шънджън.

Huawei първоначално ще си партнира с три автомобилни компании в производството на самоуправляващи се автомобили, които ще носят логото на Huawei, казва още Сю. 

Компанията ще запази тесен кръга от партньори като автомобилните концерни ще използват нейната технология за автономно шофиране.

До момента е ясно, че Huawei ще си партнира с BAIC Group, Chongqing Changan Automobile Co. и Guangzhou Automobile Group Co.

„Бизнесът с интелигентни коли получава една от най-големите инвестиции от Huawei. Тази година ще инвестираме над 1 млрд. долара в разработката на автомобилни компоненти“, изтъква Сю. „Китай добавя по 30 млн. автомобила всяка година, като броят на новите превозни средства расте. Дори да не излезем извън китайския пазар, ако можем да спечелим средно по 10 000 юана за всяка продадена кола в Китай, това ще бъде много голям бизнес за Huawei“, добавя председателят.

Телекомът остави зад гърба си най-мрачната година в своята история, след като американските санкции, наложени от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, задушиха нейния бизнес със смартфони и забавиха напредъка при производството на чипове и разполагането на 5G мрежи.

Администрацията на Джо Байдън сигнализира, че може да разхлаби своята политика спрямо Huawei, като подтиква компанията да се насочи към нови области на растеж като интелигентното земеделие, здравеопазването и електромобилите.

Компанията се надява да спечели дял от пазара за електрическите автомобили, към който се присъединиха и други технологични гиганти.

Компоненти на Huawei могат да бъдат открити вече в седаните на Mercedes-Benz и BAIC BluePark New Energy Technology Co.

В края на март Xiaomi обяви, че планира да инвестира около 10 млрд. долара през следващото десетилетие в производството на електромобили. Компанията може да инвестира общо 100 млрд. юана за проекта през следващите три години, включително чрез външно финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още