Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

САЩ забраниха на ZTE да купува американски технологии за 7 години

Това допълнително обтяга отношенията между САЩ и Китай

САЩ забраниха на ZTE да купува американски технологии за 7 години

Снимка: Архив Ройтерс

Американското правителство обяви, че китайският производител на телекомуникационно оборудване ZTE е нарушил условията за уреждане на санкциите, ето защо наложи седемгодишна забрана на покупките на американските технологии, необходими ѝ, за да остане конкурентна на пазара, пише Bloomberg.

Министерството на търговията посочи, че ZTE, която преди време беше глобена за доставки на телекомуникационно оборудване в Иран и Северна Корея, впоследствие е платила бонуси на служители, които са извършили незаконните дейности, не е издала документи за порицание и е излъгала американските власти за своите практики.

“Вместо да порицае служителите на ZTE и старши мениджмънта, ZTE ги е възнаградила”, посочва търговският секретар Уилбър Рос в изявление. “Това грубо поведение не може да бъде игнорирано”, смята той.

Случващото се допълва напрежението между САЩ и Китай по отношение на търговията между двете най-големи икономики в света. Президентът Доналд Тръмп заплаши с налагането на мита на стойност 150 млрд. долара на китайски стоки за предполагаеми нарушения на правата върху интелектуалната собственост, докато Пекин обеща да отвърне с мерки срещу всичко - от американска соя до самолети. В понеделник Тръмп обвини Китай, както и Русия, че девалвират валутите си, като откри нов фронт в аргументите си - че чуждите правителства експлоатират САЩ.

Китайското министерство на търговията бързо отговори на забраната на ZTE, посочвайки, че ще предприеме необходимите мерки за защита на интересите на китайския бизнес. Според него компанията е работила със стотици американски предприятия и е допринесла за създаването на работни места в страната.

Още по темата

За самата ZTE решението на САЩ означава, че повече няма да може да купува технологии от американски доставчици, включително компоненти, които играят централна роля в нейните продукти. ZTE купуваше чипове от Qualcomm и Intel, а оптични компоненти от Acacia Communications и Lumentum Holdings. Седемгодишната забрана ще покрие ефективно ключовия период, по време на който световните телекомуникационни оператори и доставчици ще разработят и пуснат петото поколение мрежи - 5G.

“Всичко се провали”, написаха Едисън Лий и Тимъти Чау, анализатори от Jefferies, след като новината за износа беше обявена.

ZTE е изправена пред трудни решения, особено заради забраната да купува чиповете и модемите на Qualcomm, които са основни компоненти на нейните смартфони. Тя може или да купува компоненти от конкуренти, или да взима чипове от тайванска компания, чиито продукти като цяло изостават спрямо представянето на тези на американските фирми.

ZTE обяви, че е наясно със санкциите и оценява въздействието им, докато води преговори със свързаните страни. Qualcomm е отказала да коментира.

Отделно от това Националният център за киберсигурност във Великобритания заяви, че рисковете за националната сигурност от използването на оборудване и услуги на ZTE “не могат да бъдат смекчени”.

Високопоставен служител на Министерството на търговията на САЩ, който работи в Бюрото по производството и сигурността, заяви пред репортери, че решението за ZTE не е свързано със заплахите на администрацията да наложи мита върху китайския внос, а действията срещу китайската фирма са част от разследване. Представител на властите, пожелал да остане анонимен, коментира, че моментът, в който се взима решението за ZTE не е добър, защото може да бъде разгледан като част от стъпките на САЩ да спре предполагаемата кражба на интелектуална собственост.

Припомняме, че през март миналата година ZTE се призна за виновна и плати около 1,2 млрд. долара за нарушаване на американските закони, забраняващи продажбата на американски технологии на Иран.

“ZTE признава грешките, които е направила, поема отговорност за тях и остава ангажирана с позитивната промяна на компанията”, коментира председателят и главен изпълнителен директор на ZTE Джао Сиенмин. По думите му компанията е започнала да прави промени и да въвежда нови процедури.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Nokia изненада инвеститорите, след като не излезе на печалба