Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Сливането между T-Mobile US и Sprint отново под въпрос

Щатите Ню Йорк и Калифорния оспорват пред съда сделката, докато Министерството на правосъдието продължава прегледа

Сливането между T-Mobile US и Sprint отново под въпрос

Генералният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс. Снимка: Ройтерс

Група щатски прокурори заведe дело във вторник, за да блокират предложеното сливане на T-Mobile US Inc. и Sprint Corp., изключително необичайно предизвикателство докато федералните антитръстови власти все още преразглеждат сделката, оценена на повече от 26 милиарда долара, пише в. Wall Street Journal.

В съдебния иск се твърди, че обединението на третия и четвъртия по големина мобилен оператор в САЩ ще повиши цените на услугите за мобилна телефония. Той е бил подаден във федерален съд в Ню Йорк, а групата се води главните прокурори на Ню Йорк и Калифорния.

Още по темата

Предложеното сливане би довело до загубени работни места, увеличаване на цените и по-малко подобрение в услугите, пояснява генералният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс в рамките на  пресконференция. „Сделката е лоша за потребителите, лоша е за иновациите, лоша е и за служителите", казва тя.

Акциите на Sprint поевтиняха с 6%, а тези на T-Mobile - с 1,6% във вторник. И двете компании засега не са отговорили на исканията за коментар по темата.

Споразумението, с което T-Mobile поиска през април 2018 г. да се слее със Sprint, е кулминацията на многогодишни преговори между конкурентите, които търсят начини да осъществят икономии от мащаба на зрелия американски пазар на операторите, доминиран от Verizon Communications Inc. По-малките компании се опитаха повече от веднъж да сключат сделка, само за пропадне тя заради прекалени условия или опасения, че Министерството на правосъдието ще се противопостави на сливането.

Превантивната атака от страна на Щатите във вторник се случва на фона на продълаващия преглед по условията на сделката, който се извършва от Министерството на правосъдието на САЩ, което също трябва да вземе решение по сделката.

„Няма никакво правило или наредба, които да казват, че трябва да чакаме решение на министерството", казва Джеймс. Щатите не са уведомили предварително Министерството на правосъдието за своя ход, твърдят източници, запознати с въпроса.

„Когато става въпрос за корпоративна власт, по-голямото не винаги е по-добро", казва Джеймс. „Това е едно от онези мегасливания, които причиняват вреди на потребителите, мегасливания, предназначени да предотвратят нашите антитръстови закони", заяви главният прокурор на Ню Йорк.

Цената на мобилната телефония е спаднала благодарение на силната конкуренция през последните десет години с 28%, подчертава Джеймс. „Сливането ще сложи край на тази силна конкуренция, която донесе толкова много добри неща за потребителите", каза още тя.

Делото на десетимата прокурори на САЩ се случва и в момент, в който настроението в САЩ се обръща срещу големите корпорации, особено технологичните компании. И републиканците, и демократите се страхуват от превъзходството на Google, Apple и Facebook.

Преди всичко демократите вкарват темата в своята предизборна кампания. Министерството на правосъдието също иска да разгледа по-отблизо конкурентната ситуация между великите сили в Силициевата долина и дори може да помисли за разделянето им. „Твърде дълго големите сделки по сливания се случваха твърде лесно“ уточни Джеймс. „Наредих на агенцията си да наблюдава отблизо прилагането на нашите антитръстови закони", каза тя.

Мениджърите от групата на Deutsche Telekom се опасяват, че планираното сливане може да се провали именно заради съперничество между политическите лагери в САЩ. Генералните прокурори са от управлявани от демократите щати. От друга страна, доминираният от републиканците телекомуникационен регулатор FCC (Федералната телекомуникационна комисия) отсъди в полза на сделката. През ноември 2020 г. са следващите президентски избори в САЩ, а демократите и републиканците вече започват да се борят за всеки глас.

Искът на адвокатите заплашва да провали плановете за сливане или поне да ги оставят на заден план до отминаването на горещата фаза на предизборната кампания.

Сливането е основен приоритет за Deutsche Telekom. Бизнесът в САЩ представлява повече от половината от продажбите на листнатата на Dax компанията. Със сливането телекомът иска да разшири фокуса си върху един растящ пазар. Докато бизнесът в някои европейски региони отслабва, T-Mobile US може да докладва повече от един милион нови клиенти всеки месец.

Ръководителят на T-Mobile US Джон Легере се застъпва от месеци за сливането. Вече на два пъти подобно сливане на двете компании се провали. Сега Легере обещава бързо разширяване към следващия мобилен стандарт 5G, ако сделката бъде одобрена. „Ние ще направим САЩ водещ пазар за 5G", обяви Легере по време на изслушването си в Конгреса в САЩ.

И за японския собственик на Sprint – Softbank, един провал на сливането би бил истински неуспех. На японската борса акциите се понижиха с 2 на сто в сряда веднага след новината от САЩ. Основателят на Softbank Масайоши Сон иска да се отърве от пълния контрол на американската мобилна компания, докато превръща Softbank Group във взаимен фонд.

Понастоящем T-Mobile е на трето място на пазара на мобилните оператори в САЩ и расте бързо. Конкурентът Sprint е номер четири, но е ясно, че няма да може да се задържи дълго на пазара без сливане. С обединението си двата оператора искат да атакуват големите конкуренти AT&T и Verizon.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Сделка за милиарди: Liberty Global купува швейцарския телеком Sunrise