Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Telenor очаква скромен ръст на приходите до 2022 г.

От 2015 г. насам телекомът е съкратил 22% от работните си места и планира свиване с още 15% през идните три години

Telenor очаква скромен ръст на приходите до 2022 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Приходите на норвежката телекомуникационна компания Telenor ще нарастват с до 2% на година до 2022 г. на фона на намаляването на разходите й, въвеждането на 5G мрежи и повишаването на дивидентите всяка година, съобщи компанията, цитирана от Ройтерс.

Telenor е съкратила 22% от работните си места от 2015 г. насам, без да се броят придобиванията и продажбата на активи, и може да съкрати още 15 на сто през идните три години, което се равнява на около 3000 позиции на пълен работен ден, съобщи компанията.

„Стабилният ръст на възможностите в страните с нововъзникваща икономика в Азия и силното търсене от потребителите на близки услуги в скандинавските страни се очаква да подкрепи ръста на приходите“, каза главният изпълнителен директор на Telenor Сигве Бреке при представянето на стратегията на компанията за 2020-2022 г.

Цената на акциите на Telenor нарасна с 2,9% в 8,15 ч. по Гринуич в унисон с ръста на основния борсов индекс в Осло.

Още по темата
Съкращаването на работни места, автоматизацията, закриването на стари медни мрежи и подобряването на ефективността на други технологии ще доведат до спестявания на стойност между 3 и 4 млрд. норвежки крони (322-430 млн. долара) на година до края на 2022 г.

Приходите от абонаменти и телекомуникационен трафик в мрежите на Telenor се очаква да нарастват в диапазона между 0% и 2% на година през този период, а нетните оперативни разходи ще бъдат намалени с 1% до 3% на година, съобщи листнатата на борсата в Осло компания.

Telenor, която има 186 млн. потребители в девет страни в Северна Европа и Азия, се стремеше през последните три години да намали разходите и да увеличи паричните си потоци, за да позволи изплащането на по-големи дивиденти.
Компанията ще запази политиката си на ръст на дивидентите с всяка следваща година.

Прогнозираното съкращаване на разходите от Telenor е амбициозно и може да неутрализира последиците от относително скромните прогнози за растеж, коментират анализатори от J.P. Morgan в съобщение до клиенти.

Но изграждането на 5G мрежата не трябва да увеличава цялостните й инвестиции като процент от приходите, съобщи компанията, която запазва целта да се придържа към капиталови разходи в размер на около 15% от приходите от продажби.

В края на януари Telenor обяви по-голям от очакванията ръст на печалбата си през четвъртото тримесечие и заяви, че тя ще се увеличи с между 2% и 4% през 2020 г., след като намаля миналата година.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Шведски съд попари надеждите на Huawei да се завърне в Швеция