Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Каква възвращаемост имат инвестициите в здравния сектор?

Ключът е в отлично подготвения мениджмънт, добрите лекари и разумната макроикономическа среда, смята финансовият консултант Живко Иванов

Каква възвращаемост имат инвестициите в здравния сектор?

Живко Иванов, управляващ партньор на финансово-счетоводна къща Simbula. Снимка: Investor.bg

Здравеопазването е трудна област за инвестиране и за възвращаемост на инвестициите. Особеност на здравеопазването е, че е доста капиталоемко и в същото време трудоемко. Това прави сектора много интересна, но и трудна индустрия за управление.

Това каза Живко Иванов, управляващ партньор на финансово-счетоводна къща Simbula по време на Клуб Investor.bg на тема „Възможности за финансиране и инвестиции в българското здравеопазване“.

Един от проблемите пред инвеститорите е, че в българската законова рамка има много подводни камъни, които възпрепятстват инвеститорите да вземат решение за инвестиция в страната, заяви финансистът. Той сподели опита си на финансов консултант, като посочи, че веднъж на тримесечие към него има запитване от чужди инвеститори дали е подходящо да се направи инвестиция – например за изграждане на болница.

Отговорът според него не е еднозначен - защото може да се изкарват пари от сектора, но трябва да има подготвен мениджмънт, добри лекари и разумна макроикономическа среда. 

Още по темата

Акцент в презентацията на Иванов беше невъзможността лечебните заведения да възстановяват ДДС от направените инвестиционни разходи. Той обясни, че вследствие на функциониращия в България данъчен режим те са принудени да капитализират ДДС, т.е. да го включат в себестойността на услугата, която предлагат.

Експертът обясни, че проблемът се корени в пренасянето на принципно добрата воля на законодателя в ЕС в националното ни законодателство - а именно здравната услуга да е освободена от ДДС. Живко Иванов посочи, че всъщност у нас плащаме ДДС върху здравната услуга, а в Европа не е така.

Възможните решения са, от една страна законодателни промени, а от друга - целенасочен финансов мениджмънт на лечебните заведения, който да им позволи да ползват частичен данъчен кредит, заяви Иванов.

Друго, което влошава инвестиционната среда, е остойностяването на клиничните пътеки, обърна внимание финансовият консултант. В остойностяването основен проблем е, че никога не са били включвани разходите за амортизация. Възприетият механизъм на финансиране залага недофинансиране на медицинските дейности. Тук се крие един друг системен проблем, който е малко познат в обществото, каза Иванов – в нормативно определените цени на клиничните пътеки никога не е бил залаган разход за амортизация на активите на лечебните заведения, каза Иванов.

По отношение на въпросът с доплащането Иванов застъпи тезата, че ако се развие ефективен механизъм за допълнително здравно осигуряване, доплащанията биха могли да се използват като изключително ефективен инструмент за контрол на публичните разходи за здравеопазване.

Какво още каза финансовият консултант можете да видите във видеото

гледано: 5300   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
3 гласа

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Деляна Петкова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от