IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинският финансов министър: Икономиката вероятно ще се свие с 45% тази година

Киев възнамерява изцяло да обслужи държавния си дълг, посочи Серхий Марченко

21:57 | 11.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Икономиката на Украйна вероятно ще се понижи с 45% тази година. Това прогнозира финансовият министър на страната Серхий Марченко, който допълни, че Киев възнамерява изцяло да обслужи дълга си, пише Ройтерс.

Прогнозите на финансовото министерство са далеч по-песимистични от тези на Европейската банка за възстановяне и развитие (ЕБВР) и на Международния валутен фонд (МВФ), чиито очаквания са за спад в размер на съответно 30% и 35%.

"Украинците плащат огромна цена и тя не може да бъде измерена", каза Марченко на брифинг след годишната среща на ЕБВР в Мароко.

"Това, което може да бъде измерено, е спадът на БВП, който ще е окло 45% тази година", добави ресорният министър.

От началото на руската инвазия на 24 февруари досега Киев е продължил да обслужва държавния си дълг. До 1 септември страната трябва да заплати 1 млрд. долара по доларови облигации. Европейската страна е изправена и пред фискален дефицит в размер на 5 млрд. долара всеки месец заради войната.

Марченко заяви, че Украйна ще трябва да намери допълнителни финансови източници, защото страната може да покрие "62% от основните нужди на бюджета", без в тях да са включени военните разходи. "Вече набрахме над 2,2 млрд. долара във военни облигации", допълни финансовият министър на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още