Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Amazon: Повечето щатски служители ще се върнат в офисите през есента

80% от служителите на IBM вероятно ще работят в хибриден модел след края на пандемията

Amazon: Повечето щатски служители ще се върнат в офисите през есента

Офис сграда на Amazon в Индия. Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Американският технологичен концерн Amazon.com Inc. очаква повечето от служителите си в САЩ да се върнат в офисите „до началото на есента“, става ясно от вътрешнофирмена бележка на компанията от тази седмица, цитирана от Bloomberg.

„В САЩ, тъй като ваксините стават широко достъпни през следващите няколко месеца, очакваме повече хора да започнат да влизат в офисите през лятото, като повечето ще се върнат в офисите до началото на есента“, казва Amazon в бележка до служителите, публикувана по-късно във фирмен блог. Работниците в някои европейски страни могат да се върнат по-късно заради пречките при разпространението на ваксини, поясняват от компанията.

Amazon е вторият по големина работодател в частния сектор в САЩ след Walmart Inc. и най-големият работодател в родния си град Сиатъл. Повечето от офис служителите на компанията работят от вкъщи от началото на пандемията, но служителите от складовете и шофьорите от сектора за доставки са счетени за „основни работници“ и останаха на работните места. 

Още по темата

International Business Machines Corp. и Google на Alphabet Inc. също предоставиха повече подробности за своите планове за връщане към работа тази седмица.

International Business Machines Corp. очаква 80% от служителите ѝ да работят в хибриден модел след пандемията, настройка, която предлага гъвкавост, но също така поставя предизвикателства за изграждане на общност и възходяща мобилност за персонала във виртуалното работно пространство.

По-голямата част от служителите „ще прекарват поне три дни в седмицата, може би не всичките осем до 10 часа, но поне част от тези три дни в офиса“, заяви главният изпълнителен директор Арвинд Кришна в интервю по време семинара Future of Work на Bloomberg.

От скорошен доклад на Zoom Video Communications Inc. стана ясно, че около 65% от анкетираните американски компании заявяват, че обмислят „гъвкав модел на дистанционна работа“.

Кришна каза, че 10% -20% от служителите може да останат изцяло на отдалечен режим на работа, но е загрижен за това как това би повлияло на изграждането на фирмената култура. „Когато хората са отдалечени, се притеснявам каква ще бъде тяхната кариерна траектория“, казва Кришна. „Ако искат да станат мениджъри на хора, ако искат да получат все по-големи отговорности или ако искат да изградят култура в своите екипи, как ще направим това от разстояние?“. Той добави, че на родителите ще бъде позволено да работят изцяло дистанционно, докато училищата не отворят врати отново.

За да отговори на тези промени на работното място, IBM вероятно ще се откаже от част от простиращите се на 70-те милиона квадратни метра офис площи. Въпреки това компанията вероятно ще запази повече от половината от сегашния си капацитет.  Останалото пространство ще бъде преконфигурирано, за да се улесни сътрудничеството, тъй като част от работата вероятно ще се извършва от дома, каза още Кришна.

Около 10% от служителите на IBM в САЩ са се върнали в офиса, твърди изпълнителният директор. Делът е по-висок, отколкото в Западна Европа, където „почти никой не е в офиса“, но далеч по-нисък, отколкото в Австралия или Китай, където са се завърнали много служители. IBM има повече от 345 000 служители в 175 държави.

Google, от своя страна, заяви, че ще позволи на служителите да се върнат в някои офиси в САЩ в рамките на април в пореден знак, че технологичната индустрия се опитва да се върне на работното място след повече от година отдалечена работа по време на пандемията на Covid-19.

Служителите могат да избират дали да влизат в офисите на подразделението на Alphabet Inc. до септември, пише във вътрешнофирмена бележка Фиона Чикони, старши вицепрезидент и главен директор по човешките ресурси на Google.

„Офисите ще започнат да се отварят в ограничен капацитет въз основа на специфични критерии, които включват увеличаването на наличността на ваксините и тенденциите към намаляване при случаите на Covid-19“, пише Чикони. „Съветваме ви да се ваксинирате, въпреки че няма да е задължително да имате ваксина, за да можете като служител на Google да се върнете в офиса“.

Главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай каза на служителите през декември, че компанията ще създаде пилотен хибриден модел, в който екипите се събират за „дни на сътрудничество“ в офиса, а останалите дни могат да прекарват в дома си или в офиса. Според плана, който няма да бъде достъпен за всички служители, те трябва да бъдат в офиса поне три дни в седмицата.

Проучване, проведено от Slack в края на миналата година сред 9000 служители, е установило, че 20% от тях иска да работят от дистанция, 17% - от офис, а 63% предпочитат хибриден вариант.

Facebook, чиито офиси по целия свят остават затворени до 2 юли, заяви през март, че отваря 10% от местата в офисите си в района на Сиатъл, за да помогне на служителите, на които им е трудно да работят от домовете си.

Преди десетина дни Microsoft обяви, че частично ще отвори централата си в Редмонт, Вашингтон, другата седмица, но не е коментирала какво ще прави с тези около Сан Франциско.

По статията работиха: автор Бойчо Попов, редактор Аспарух Илиев
Още по темата: Web Google IBM Amazon Zoom Video Communications Inc

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 2 седмици
Amazon: Повечето щатски служители ще се върнат в офисите през есента

1. Дали?
2. Повечето...
3. Ама и повечето няма - истерията за бизнеса с ваксини продължава.

Още от Web
Турция глобява Google с над 36 млн. долара