Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

България се е преборила със Сърбия и Хърватска за офиса на Световната банка

Центърът за услуги ще е с технологична насоченост и ще се помещава в "София тех парк", обяви Илия Кръстев от Българската аутсорсинг асоциация

България се е преборила със Сърбия и Хърватска за офиса на Световната банка

Снимка: Архив Ройтерс

До последния възможен момент България се е конкурирала с две близки страни - Сърбия и Хърватска, за привличането на центъра за услуги на Световната банка. Това обяви в рамките на гостуването си в „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Илия Кръстев, член на Управителния съвет на Българската аутсорсинг асоциация.

“Офисът в България ще е доста технологично насочен - неслучайно ще е разположен в "София тех парк". И в сравнение с този в Индия към този момент ще е доста по-малък. В Индия има около 2000 души, тук ще са приблизително 200 поне според съобщението. Фокусът ще е върху по-технологични услуги, ще има и бизнес процеси. Но отново ние до последния момент се борихме с още два пазара за този офис - това бяха Сърбия и Хърватска. И този процес на решение на Световната банка в кой от трите пазара да влезе се случва вече почти година. Така че не е изненадваща новина, а новина, която се случва благодарение на доста усилия“, каза гостът. 

Още по темата

Peшeниeтo oфиcът дa бъдe oтĸpит имeннo в Coфия e взeтo часове преди анонсирането му от премиера Бойко Борисов във вторник, а сpeд ocнoвнитe пpичини ca изĸлючитeлнo виcoĸoто нивo нa бългapcĸия ІТ ceĸтop, нaличиeтo нa тaлaнтливa paбoтнa pъĸa, ĸaĸтo и дoбpe paзвивaщaтa ce oбщa бизнec cpeдa.

Рeгиoнът на Източна Европа e бил избpaн нa пpинципa "Слeдвaй cлънцeтo" - възмoжнocт зa пpoдължaвaнe нa работната дейност cлeд ĸpaя нa paбoтния дeн в Индия, където банката също има офис - за ycлyги в oблacттa нa cчeтoвoдcтвoтo, yпpaвлeниeтo нa чoвeшĸитe pecypcи, инфopмaциoннитe тexнoлoгии. Очаква се новият център да заработи до края на 2019 г.

На въпрос на водещия дали България все още е конкурентна дестинация по отношение на аутсорсинг индустрията, при положение че бизнесът масово се оплаква от липсата на работна ръка и наемите на офисите поскъпват, Кръстев отговори категорично, че все още е така.

„Естествено всички тези фактори, които споменахте, влияят на това как расте бизнесът. Но само за сравнение, в последния анализ на AT Kearney от 2017 г. ние сме на 15-о място в света. Губим три позиции спрямо предната година. Но ако погледнем и оборотите, които генерира индустрията, на годишна база тя продължава да расте с над 10%“.

Кръстев цитира последните пазарни данни за 2016-2017 г. когато е отчетен ръст на приходите от 18% - спрямо всички други индустрии в България това е доста по-висока скорост.

„Предизвикателствата, пред които сме поставени, ще са свързани с цената на труда в България, която расте доста по-бързо, отколкото другите пазари, с които тя се конкурира. Но това е възможност за всички компании, които в момента оперират на пазара, тъй като предизвикателствата са свързани с това как тези компании минават в по-висок сегмент на добавена стойност“. Според госта България вече не се конкурира с дестинации, които са фокусирани изцяло върху цената, а е по-скоро върху това какви са допълнителните услуги продукти, които тази индустрия може да предоставя и които са с висока добавена стойност.  

Негативните фактори за конкурентността на страната ни са свързани, от една страна, с увеличаването на разходите за труд, както и с наличието на добре обучени служители. Въпреки това според Кръстев новите инвестиции, макар и в по-малък размер, са с по-висока добавена стойност. 

гледано: 5302   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
2
 
4
преди 1 година
"България се е преборила със Сърбия и Хърватска за офиса на Световната банка"

Голем праз ... световната бамка е същата паразитна и безгласна организацийка като ООН и Юнеско ...
3
 
14
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Инвестор, да ме светнете как точно са се борили Сърбия и Хърватия, след като вицепрезидента(сега дали не е и временно президент?) на СБ е българка? Напишете "България си взе...." и готово.
35
 
10
 
2
преди 1 година
Сърбите не са толкова глупави като нас, че да пуснат организация като СБ, която навика да се намесва във вътрешните им работи. А това, че поредния кол център ще отвори врати у нас показва деградацията на родната ни икономика. Ние вместо да градим технологии ние обслужваме като в най-древната професия. За съжаление истината, че у нас ще има едни момчета, които просто ще обслужват клиенти отдалечено по телефона или видео-конферентна връзка се представя, че все едно новия Google или Microsoft или Apple отваря врати в продънения софийски тех парк. Една лъжа повторена 100 пъти не става истина.
2
 
36
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Такива новини ме радват

Още от Web
И WeTransfer се запътва към борсата