Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Главният доставчик на САЩ отново е под натиск

Редица служители на Amazon критикуват Безос, че не прави достатъчно, за да защити животите им

Главният доставчик на САЩ отново е под натиск

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Джеф Безос се справя добре в кризата с коронавируса. 56-годишният основател и изпълнителен директор на Amazon не само продаде акции в размер на 1,8 милиарда долара в началото на февруари, преди фондовата борса да се срине две седмици по-късно, но най-богатият човек в света се възползва и от бума в търсене на доставки до врата.

Преди това Безос обяви, че ще наеме 100 000 допълнителни служители и ще увеличи заплатите на вече наетите с 2 долара на час.

Още по темата


В очите на много служители това е преди всичко надбавка за риск. В крайна сметка има все повече случаи на складови работници, които са тествани положително за коронавирус. Вече има болни служители в единадесет склада: в Ню Йорк, както и в Калифорния, Кентъки, Мичиган и Тексас. Служителите говорят за тежки смени без маски или безs достатъчно време за измиване на ръцете си.

„Трябва да сме сигурни, че работната ни среда е безопасна. Страхувам се. Amazon би могъл да направи много повече за служителите си “, критикува служителят на концерна Сахро Шариф, един от малкото, които се осмеляват по име да говорят пред обществеността.

„Amazon рискува животи,  като пренебрегва указанията на CDC (Център за контрол на заболяванията) за Covid-19", написа в Twitter Amzonians United New York City. Организацията се застъпва чрез профсъюзи за правата на служителите на Amazon в Ню Йорк. Два от засегнатите складове са разположени в средата на новата гореща точка на коронавируса в Ню Йорк: един в квартал Стейтън Айлънд, един - в Куинс.

Служителите, които остават вкъщи от страх от заразата, могат да вземат неплатен отпуск само за ограничен период. Много от тях набират мостов кредит чрез краудсорсинг портала Go Fund Me.

Кандидатът за президент на демократите Бърни Сандърс също се изказа по темата и призовава за незабавно затваряне на складовете на Amazon, в които служителите са тествани положително.

А какво казва Джеф Безос? През тези трудни времена той похвали служителите си като „герои“, които се борят за  своите общности. Това е „забелязано и в най-високите редици на правителството“, подчерта той.

Всъщност настоящата ситуация може да помогне на трудните отношения на Безос с Белия дом. В момента Amazon осигурява снабдяването на много граждани на САЩ със своята инфраструктура. Ето защо вече има разговори между концерна и правителството, което бе потвърдено на пресконференция дори от президента на САЩ Доналд Тръмп.
Безос всъщност е трън в очите на президента на САЩ, защото неговият вестник Washington Post многократно критикува политиките му и защото Доналд Тръмп вярва, че Amazon не плаща достатъчно данъци.

Безос от своя страна е ядосан на Тръмп, защото Amazon загуби над 10 млрд. долара под формата на договор за Пентагона за облачната си услуга в полза на Microsoft. Той дори даде под съд правителството на САЩ и обвинява Тръмп в политическа намеса.

Безос и Тръмп имат противоположни мнения и по темата за изменението на климата. Едва през февруари основателят на Amazon обяви, че ще създаде „Bezos Earth Fund“ в обем от 10 млрд. долара за борба с климатичните промени.

За първи път милиардерът отделя значителна сума за добра кауза. За разлика от основателя на Microsoft Бил Гейтс, инвестиционния гуру Уорън Бъфет или основателя на Facebook Марк Зукърбърг, той предпочете да запази парите си за себе си или да ги вложи в космическата си компания Blue Origin. Бившата му съпруга Маккензи Безос от друга страна вече обяви, че ще дари поне половината от активите си.

Засега не са известни големи дарения от Безос за борбата срещу вируса. За сметка на това Безос публикува в Instagram снимка на своята видеоконферентна връзка с генералния директор на Световната здравна организация, с когото е обсъдил последиците от пандемията.

Според Безос Amazon вече предоставя информационна поддръжка на СЗО и използва изкуствен интелект за обработка на данните за вируса. „Говорихме и за спешната необходимост от съвместни усилия за изготвяне и доставяне на много тестове за Covid 19", пише той.

На много от складовите работници на Amazon обаче на първо време ще им трябват по-скоро ръкавици, маски и дезинфектанти.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Web
ЕС засилва регулацията на посредническите онлайн услуги