Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Как Европа иска да стане водещият "континент за данните"?

В бъдеще данните, получени в ЕС, трябва да се съхраняват и обработват в Европа, доколкото е възможно

Как Европа иска да стане водещият "континент за данните"?

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) възнамерява  в бъдеще да използва по-добре цифровите данни, за да укрепи икономиката на вътрешния пазар. С помощта на новия закон на Европейската комисия за контрол на данните - известен вътрешно като „Закон за управление на данните“ - и с правилните инвестиции, цифровата надпревара за догонването трябва да се ускори.

Комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретoн говори в сряда в Брюксел за целта „Европа да стане континент номер едно за данните в света“. С инициативата ЕК иска да създаде европейски пространства за данни с ясни, единни правила.

В бъдеще данните, получени в ЕС, трябва да се съхраняват и обработват в Европа, доколкото е възможно. Целта на новия регламент, който бившият френски министър по икономическите въпроси и заместник-председателят на ЕК Маргрете Вестагер представиха, е да даде на Европа суверенитет над цифровите данни. „Предвид непрекъснато нарастващата роля на индустриалните данни в нашата икономика Европа се нуждае от отворен, но същевременно суверенен вътрешен пазар за данни“, каза Бретон.

Ценните данни от потребителите вече не трябва да преминават през американски интернет гиганти като Google, Facebook или Amazon, а по-скоро чрез независими довереници, базирани в ЕС. Тези некомерсиални попечители на данни ще са шарнирът между цифровите потребители и обработващите данните. Целта е да се увеличи икономическият потенциал на доброволно предоставените данни от граждани, компании и държавни агенции.

Но и данните в медицинската област, например, също трябва да се обменят по-добре в бъдеще - например в случай на пандемия. „Искаме да създадем доверие, че данните ще бъдат третирани в съответствие с европейските ценности и основните права“, обеща комисарят по цифровите технологии Вестагер.

Новите европейски пространства за данни първоначално ще се фокусират върху здравето, околната среда, енергетиката, селското стопанство, мобилността, финансите, производството и публичната администрация. Комисията планира да инвестира 2 млрд. евро за разработване на инфраструктура за обработката на данни и инструменти за споделяне на данни. Като първа стъпка вече са планирани специални пространства за данни за здравен съюз на ЕС и „Зелена сделка“.

Amazon е заплашен от глоба за милиарди

В продължение на много години има обвинения срещу американски интернет гиганти като Facebook, Google и Apple, че злоупотребяват с данните и по този начин допринасят за нарушаването на конкуренцията. Американският онлайн търговец на дребно Amazon наскоро също имаше проблеми с антимонополните власти на ЕС.

Вестагер обвинява Amazon, че е наказвала независимите доставчици. Интернет гигантът е изправен пред наказание за милиарди евро. Вестагер се оплаква, че Amazon е злоупотребил с двойната си роля на доставчик и като платформа за стотици хиляди независими търговци на дребно в Германия и Франция. „Amazon не трябва да използва данни за дейността на независими продавачи в своя полза, когато се конкурира с тези продавачи“, каза комисарят, а Amazon отрича обвиненията.

Планът за по-добър контрол на данните е част от дигиталната надпревара, която председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен вече очерта отчасти в обръщението си за състоянието на ЕС до Европейския парламент през септември. „Следващото десетилетие трябва да бъде за Европа „дигиталното десетилетие“, настоя тя.

Европейският цифров суверенитет е заложен на карта, предупреди Фон дер Лайен. Дигитализацията е един от основните приоритети на ЕК. Общо 150 млрд. евро от 750 млрд. евро от фонда за възстановяване от коронакризата трябва да се влеят в дигиталната трансформация на ЕС.

Инициативата на Бретон и Вестагер бе добре приета в Европейския парламент. С функциониращ вътрешен пазар на данни ЕС може да се превърне във водещ играч в световната икономика на данни, пояснява пред Handelbslatt Ангелика Ниблер (CSU), съпредседател на групата на CDU / CSU. Заместник-шефът на CSU обаче предупреди: „Прозрачността и сигурността на данните трябва да са на първо място. Потребителите и компаниите винаги трябва да знаят какво се случва с техните данни".


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 1 месец
В бъдеще данните, получени в ЕС, трябва да се съхраняват и обработват в Европа, доколкото е възможно
---------------------------------------------------------------------------
кой ше пусне такава аванта ве ало ?, за да налагаш такива закони трябва да имаш здрава армия зад гърба си не някви cуяци и гeйтaци плюс тва и пари, а тия затварят икономики заради "пандемии" дет ги нема, та то ЕСто вече немат пари глупаците, докато у САЩ и останалите явно повече не ги лови тоз ми ти вирОс, гледам не затварят нищо ....

Още от Web
И WeTransfer се запътва към борсата