IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Европа иска да стане водещият "континент за данните"?

В бъдеще данните, получени в ЕС, трябва да се съхраняват и обработват в Европа, доколкото е възможно

12:23 | 26.11.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Създаване на стойност чрез споделени индустриални данни

Подкрепа има и от социалдемократите. „Законът за управление на данните може да помогне за създаването на необходимото доверие и правна сигурност, така че компаниите и публичните органи да могат да предоставят нелични данни“, заяви пред Handelsblatt евродепутатът и експертът по цифрови технологии Тиемо Вьолкен (SPD).

„Колективната добавена стойност чрез споделени индустриални данни може да донесе реална добавена стойност. Чрез въвеждането на разпоредби за доверените лица или дори кооперациите за данни, ЕК пробива нова позиция в оформянето на икономиката на данните“. Вьолкен обаче предупреди в дигиталната офанзива да не пренебрегва защитата на данните.

В бъдеще ЕК иска и да защити по-добре интелектуалната собственост. За тази цел тя представи план за действие и предлага подобряване на рамката на ЕС, когато е необходимо, и въвеждане на подходящи мерки за защита на интелектуалната собственост. „С пиратството над марките и продуктите трябва да се борим по-ефективно, а правата на интелектуална собственост следва да бъдат по-добре приложени“, се пояснява в документа.

„Макар и някои от водещите иновации в света да идват от Европа, европейските компании все още не са в състояние да защитят напълно своите изобретения и да извлекат максимума от интелектуалната си собственост“, каза Бретон.

В Европейския парламент и пълното преразглеждане на законодателството на ЕС за интелектуалната собственост среща одобрение. „Преживяваме това, че ситуацията с правата на интелектуална собственост в света е фрагментирана, технически и правно изключително сложна, което поставя предизвикателства пред много компании“, заяви евродепутатът Аксел Фос (CDU).

Евродепутатите се надяват като цяло, че по-специално малките и средните предприятия ще се възползват от плановете на ЕК. „Именно новаторската сила на малките и средните предприятия трябва да бъде защитена, а тяхната специална позиция при използването на интелектуалната собственост да бъде подкрепена“, заяви евродепутатът и говорител по икономическата политика на групата на ЕНП Маркус Фербер (CSU).

Трябва обаче да се гарантира, че посланията са последвани от дела. „Комисията често замисля добри неща, но се отказва от изпълнението. Това не трябва да се повтаря при изпълнението на плана за действие за защита на интелектуалната собственост”, предупреди дългогодишният европейски политик.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
В бъдеще данните, получени в ЕС, трябва да се съхраняват и обработват в Европа, доколкото е възможно---------------------------------------------------------------------------кой ше пусне такава аванта ве ало ?, за да налагаш такива закони трябва да имаш здрава армия зад гърба си не някви cуяци и гeйтaци плюс тва и пари, а тия затварят икономики заради "пандемии" дет ги нема, та то ЕСто вече немат пари глупаците, докато у САЩ и останалите явно повече не ги лови тоз ми ти вирОс, гледам не затварят нищо ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още