IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онлайн пехотинците в подмолната информационна война

Как китайските тролове се обърнаха срещу Хонконг в рамките на пълзяща дезинформационна офанзива

15:30 | 26.09.19 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За феновете на футбола и професионалния тенис мистериозният профил в Twitter @HKpoliticalnew е предлагал доста неща по темите. От началото на миналата година той пуска новини, повечето на английски език, за Роджър Федерер и Висшата лига, както и забавни снимки на булдог, който е спечелил световната надпревара за най-грозно куче, пише New York Times, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Изведнъж профилът сменя тематиката и започва да публикува туитове на китайски език за Хонконг и Китай. Така този акаунт се превръща в един от пехотинците в подмолната информационна война за определяне на мнението на хората в една от най-големите политически кризи днес.

Този и още 200 хиляди други профила са част от пълзяща дезинформационна офанзива на Китай, според официална информация от Twitter. Пекин отдавна използва смес от пропаганда и цензура, за да поднася на гражданите си възгледите и мнението, което се счита за правилно от комунистическите власти. С нарастването на ролята на Китай в света сега на фокус са платформи, които са забранени вътре в страната. Тези социални мрежи, включително Twitter и Facebook, се използват като рупор за китайска пропаганда по света. Това става и чрез официални профили на държавните китайски медии от типа на China Daily, които открито показват гледната точка на властите. Но друга, далеч по-сенчеста страна са хилядите акаунти, служещи да наводнят онлайн дискусиите и да манипулират участниците в тях.

„Крайната им цел е да овладеят дискусията“ казва Мат Шрьодер, анализатор в German Marshall Fund във Вашингтон.

През изминалия месец от Twitter са свалили хиляда акаунта, които според тях са част от държавно организирана кампания за подкопаване на протестите в Хонконг.  Други 200 хиляди профила, също свързани с операции на китайското правителство, но не особено активни в момента, също са били закрити. Тези действия на Twitter са били последвани и от Facebook и Youtube. Трите интернет платформи са блокирани в Китай, но не и в Хонконг.

Тези 3,6 милиона туита, изпратени от затворените акаунти са част от дезинформационна кампания, която явно е набързо стартирана и далеч по-малко софистицирана от руската кампания по време на президентските избори през 2016-та в САЩ, казват анализатори от Австралийския институт за стратегическа политика в свой доклад. Това явно е бил бърз отговор на събитията, а не внимателно планирана кампания, посочват те.

Вместо да създават фалшиви, но достоверно изглеждащи акаунти, операторите на кампанията просто са купили готови такива от сайтове, които тайно търгуват със стоката, наречена „влияние в социалните мрежи“ - последователи, споделяния, харесвания, които там се продават с хиляди за суми между 5 и 15 долара. Акаунтите публикуват на индонезийски, арабски, португалски и други езици и обикновено започват кариерата си с туитове за музика, корейски музикални банди, спорт и лайфстайл теми, преди рязко да сменят посоката и да започнат да бълват пропаганда на китайски език.

Целия анализ четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 3 rate down comment 9
khao
преди 4 години
щирлиц да се разкрие доброволно .... оптимист си :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 19
georgi_shum
преди 4 години
Просто профила му абба е блокиран ::) от един приятел знам :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 18
Стоян Петров
преди 4 години
Идеята ми беше той сам да ни уведоми, за да не се безпокоим за него. Може да е безсъвестно, подкупно и продажно момче, но така си вади хляба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 16
khao
преди 4 години
не, ето го отдолу с нов профил .. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 16
zelka007
преди 4 години
много му вдигна нивото :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 15
khao
преди 4 години
не, ето го отдолу с нов профил .. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 15
zelka007
преди 4 години
е не е като тази яхта , а ?https://***.thesun.co.uk/news/9350392/russian-billionaire-super-yacht-monaco/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 4 години
Може да ме гони параноя, но АВВА-та да не би да го арестуваха около русофилския шпионски скандал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 17
khao
преди 4 години
възхищавам се на търпението ти с което им отговаряш на очеизвадно тъъпите им въпроси !Иначе аз намерих и един сайт дето анализират Грета и доволно е хранят, но ако му го плесна тук дали ще зададе подобен въпрос ама за руско-българските *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още