IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полската Ebay - Allegro, дебютира силно на борсата

Пазарната стойност на борсовия новак възлиза на около 15 млрд. евро

15:06 | 12.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Allegro.pl</em></p>

Снимка: Allegro.pl

Инвеститорите смело посегнаха към акциите на полската Allegro в първия ѝ ден като публична компания. Акциите на полския онлайн търговец на дребно във Варшава поскъпнаха с над 50 процента до 65,60 злоти за брой към 12 часа местно време.

Това означава, че местният конкурент на Ebay и Amazon се оценява на еквивалента на почти 15 млрд. евро на борсата, което го прави най-високо оценяваната публична компания в Полша. Обемът на емисията е около 2 милиарда евро, предава DPA. Компанията възнамеряваше да набере двойно по-малко пари.

Allegro стана публично дружество в края на септември, но акциите могат да се търгуват едва от този понеделник. По време на своето IPO Allegro е продал общо 213,5 милиона акции, което е значително повече от първоначално планираното. Търсенето от страна на инвеститорите значително е надвишавало първоначалното предложение, посочват от компанията.

Борсовият дебют беше един от най-големите през годината в Европа и най-голямото IPO на борсата във Варшава WSE след дебюта на държавната застрахователна компания PZU през 2010 г., който генерира 2,1 милиарда евро, базирани на обменните курсове по това време.



Успехът на Allegro отчасти се дължи на голямото търсене на технологични акции. Групата Allegro, основана преди 21 години и базирана в Познан, включва не само онлайн търговеца и аукционна къща allegro.pl, но и водещия портал за сравнение на цените в страната ceneo.pl. 76 процента от полското население използват онлайн търговеца.

Платформата, която дава работа на 2200 служители и място за продажби на 117 000 дилъри, наскоро се възползва значително от онлайн бума по време на блокирането заради пандемията. Приходите от продажби се увеличиха през първата половина на годината с 52% до 1,77 млрд. злоти. Коригираната печалба е нараснала с 28 процента до 808 млн. злоти (еквивалентът на 386 млн. евро). Нетният дълг на Allegro в края на юни е бил 3,7 пъти коригираната Ebitda.

Cinven, Permira и Mid Europa придобиха Allegro през 2016 г. за 3,25 млрд. долара от южноафриканската медийна група Naspers. Полската компания имаше бизнес и в България, преди да се изтегли преди няколко години. Така например през 2010 г. Allegro Group купи prodavalnik.com, от който по-късно се разви OLX.bg.

Според собствена информация Allegro.pl е сред десетте най-посещавани онлайн търговци на дребно в света. Според пазарни анализи над два пъти повече поляци търсят продукти на този уебсайт, отколкото в Google.

Allegro залага на увеличение на полската онлайн търговия на дребно. През 2019 г. тя е равна на около 140 млрд. евро и според пазарни анализи се очаква да нарасне до 163 млрд. евро до 2024 г.. Делът на електронната търговия от общата търговия е бил 8,4% през 2019 г., в сравнение с 18% в Обединеното кралство. 

Още новини за технологичните компании можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още