IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп нападна Amazon заради ниските данъци, които плаща

Според американския президент онлайн гигантът се възползва твърде много от пощенските услуги на страната

19:17 | 29.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп се разгневи срещу Amazon.com в четвъртък, заявявайки, че онлайн гигантът не плаща достатъчно данъци и се възползва от пощенската система на САЩ „като тяхно момче за доставка“, съобщава New York Times.

Коментарът на президента, естествено публикуван в Twitter, бе отправен на фона на твърденията, че Тръмп е изразил интерес към това да поеме юздите над бизнеса с електронна търговия.

Amazon.com и основателят ѝ Джеф Безос са сред основните цели на туитовете на Тръмп. През декември Тръмп постави под въпрос размера на таксите, с които пощенските служби в САЩ облагат Amazon за доставките и дали те са достатъчно големи. През август пък Тръмп заяви, че Amazon вреди на компаниите, които наистина плащат данъци.

Което прави и Amazon – в размер на 412 млн. долара през 2016 г. например, сочи отчетът на компанията към Комисията по ценните книжа и борсите.

Медийната компания Axios съобщи в сряда, че Тръмп обмисля дали Amazon може да се окаже уязвима по антитръстовите закони или тези за конкуренцията. Акциите на Amazon поевтиняха с почти 5% след статията на Axios, съобщава Ройтерс.

Радж Шах, заместник-секретар на пресслужбата на Белия дом, заяви, че Тръмп е „говорил относно нуждата за данъчен паритет между онлайн търговците на дребно и търговците с физически магазини“.

В интервю в четвъртък за програмата “Fox & Friends” Шах допълни, че това е нещо, за чието по-лесно случване Конгресът може да помогне, а президентът би подкрепил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още