IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Yahoo флиртува и с видео портала Hulu

Ветеранът се съревновава за придобиването на онлайн компанията с поне четирима конкуренти

13:44 | 25.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Yahoo флиртува и с видео портала Hulu

По всичко изглежда, че главният изпълнителен директор на Yahoo Мариса Майер има широки пръсти, а парите в компанията сякаш са в насипно състояние. Броени дни след като интернет пионерът се обясни в любов на блог портала Tumblr и го придоби за  около 1,1 млрд. долара, сега според съобщения в медиите концернът флиртува и с оператора на видео услуги Hulu. Според медийни публикации Yahoo се съревновава за придобиването на Hulu срещу кабелния оператор Time Warner Cable, специалистът по сателитна телевизия DirecTV и  финансови инвеститори като KKR, пишат блогът All Things D и списание Variety.

Ползвайки Hulu, интернет потребителите в САЩ могат да гледат телевизионни предавания и филми онлайн. Голяма част от програмата е безплатна и се финансира с реклами, а за част от съдържанието трябва да се плаща допълнително. Hulu има четири милиона потребители и приходи от продажба в размер на около 700 млн. долара за миналата година.

Към момента сред акционерите в компанията са The Walt Disney, News Corp и Comcast.  Те обмислят да продадат Hulu от доста време, но все още не са взели окончателно решение за бъдещето на сайта. 

Първоначално през 2011 г. според съобщения в медиите тримата собственица са искали  повече от два милиарда долара за Hulu, но сега са склонни да полуат много по-ниски суми. Един основен въпрос в сделката е периодът, за който купувачът ще успее да получи лицензи за съдържанието. Най-големият световен онлайн търговец на дребно Amazon междувременно напусна кръга от заинтересованите към Hulu страни, пише Variety.

Според Ройтерс в момента поне пет компании се конкурират за оператора. Сред тях са Time Warner, DirecTV, бившият президент на News Corp Питър Чернин и Guggenheim Digital Media. Чернин е предложил поне 500 млн. долара, пише агенцията. Според информирани източници обаче офертата му била твърде ниска, а оценката на Hulu би могла да бъде между 1 и 2 млрд. долара. Преди две години като заинтересована страна се спрягаше и името на Apple. Придобиването на Hulu би могло да окаже силна подкрепа на онлайн магазина на Apple iTunes, писа тогава AP.

Едва в началото на седмицата Yahoo обяви, че ще придобие Tumblr за 1,1 млрд. долара. С Tumblr ветеранът получава светкавичен достъп до милиони млади интернет потребители и се надява така да получи по-високи рекламни приходи.

През първото тримесечие на 2013 г. Yahoo отчете застой на приходите си от продажби и не отговори на пазарните очаквания. Броят на потребителите на интернет услугите на групата намалява. Интернет пионерът се бори с слабостта в онлайн рекламата и привлечената от Google Мариса Майер иска да с радикални стъпки да постигне бърз обрат. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още