IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младежи от социално слаби семейства ще учат програмиране

Започна учебната година на Академия „Програмирай успех“

16:27 | 13.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Младежи от социално слаби семейства се учат да програмират по инициатива на Фондация „Програмирай успех“.

Днес би първият училищен звънец на Академия „Програмирай успех“, която посрещна 30 ученици от социално слаби семейства, съобщиха организаторите на инициативата.

Учениците в следващите 6 месеца ще имат шанс да получат знания в основни области, които да им помогнат за реализация в ИТ индустрията в България. 

Академията предоставя серия от безплатни курсове на младежи в социално неравностойно положение на възраст между 15 и 18 г. Под формата на извънкласни дейности и съпътстващо учебния процес образование, в следучебно време, 30-те ученици ще имат занятия по информационни и комуникационни технологии, математика, английски език и български език, предприемачество и лидерство.

Учебните часове ще са с общ хораруим от 725 учебни часа.

В помощ на бъдещите програмисти ще бъде смарт класната стая на Samsung и Джуниър Ачийвмънт в София Тех Парк, където ще се провеждат часовете, които се осъществяват с финансовата подкрепа на български компании.

За подбора на децата експерти са направили контакт с над 5000 семейства в столицата, чиито домакинства са посетили, като интерес към програмата са проявили 107 деца между 16 и 18 години, от които 69 или 65% са показали необходимите качества според специфичните профили, на които Академията е обърнала специално внимание.

Основните критерии са били психологическият профил, основните знания, компютърната грамотност, също така и подкрепата от страна на семейството.

Като цяло голяма част от участвалите в подбора ученици са с добра компютърна грамотност, въпреки че не всички притежават личен компютър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още