Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Здравеопазване

Близо 40% от българите се информират за Covid ваксините от официални източници

Едва 4% от хората ползват информация от общопрактикуващ лекар

Близо 40% от българите се информират за Covid ваксините от официални източници

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

39% от българите се информират за ваксините и ваксинацията срещу Covid-19 от официални източници като Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата, регионалните здравни инспекции, сайтовете https://plusmen.bg/ и https://coronavirus.bg/.

Това показват резултатите от анкета на тема „Откъде се информирате за ваксините и ваксинацията срещу Covid-19?“, публикувана на сайта https://plusmen.bg/ в периода от 29 март 2022 г. до 20 април 2022 г. Тя се реализира в рамките на информационната кампания „+ мен“ на Министерството на здравеопазването за ползите от ваксините и ваксинацията срещу Covid-19. В анкетата са се включили 195 души.

21% от гласувалите отбелязват, че информация за ваксините и ваксинацията срещу Covid-19 получават от международни организации и здравни институти, 14% – от телевизията, радиото и вестниците, 9% – от интернет новинарски сайтове. Най-нисък е процентът на гражданите, които посочват като източници на информация общопрактикуващ или наблюдаващ лекар, и близки и приятели – съответно 4% и 2%. 

Новата анкета, публикувана на сайта https://plusmen.bg/, е на тема „Каква според Вас е причината за намаляващия интерес към ваксинацията срещу Covid-19 в страната?“.

Хората могат да посочат един от следните отговори: отпадането на извънредната епидемична обстановка; други теми, които ангажират общественото внимание в момента; намаляването в броя на новите случаи; повечето хора преболедуваха и вярват, че са защитени; убеждението, че пандемията е приключила или друго.

Към 27 април най-много от гласувалите са отбелязали като причината за намаляващия интерес към ваксинацията срещу Covid-19 убеждението, че пандемията е приключила.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Но къде е ваксината, има експериментални терапевтични инжекции с микроскопично краткотрайно действие върху симптоматичността на настинката. Няма ваксини.

Още от Здравеопазване
Системата за онлайн регистрация за COVID ваксинация спира временно