IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският Starbucks подаде документи за IPO

Според Bloomberg News китайският еднорог възнамерява да набере около 300 млн. долара по време на предлагането

11:39 | 23.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Бързо растящият китайски конкурент на Starbucks – Luckin Coffee, се насочва към фондовия пазар в Ню Йорк. Специалистът по кафето е подал в понеделник документи за първично публично предлагане (IPO) до Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ (SEC). Обемът на емисията и броят на акциите, които ще бъдат издадени, остават неразкрити засега. 

Според депозираните в SEC данни обемът трябва да е 100 млн. долара, но това обичайно е просто застраховка на компаниите. Credit Suisse и Morgan Stanley ще съпътстват IPO-то.

По данни на Bloomberg News китайският еднорог възнамерява да набере около 300 млн. долара по време на предлагането. През миналата седмица Luckin успя да набере 150 млн. долара от BlackRock и други инвеститори при оценка от 2,9 млрд. долара.

Luckin Coffee се разраства бързо и възнамерява да изпревари Starbucks като най-голямата верига кафенета в Китай през тази година, ако това е възможно. Младата компания планира да открие 2500 магазина само през тази година, а след това да експлоатира повече от 4500 обекта. Starbucks има повече от 3600 обекта в Народната република и също се разширява.

Luckin Coffee е официално основана в началото на 2018 година. Така компанията не успява да поеме по пътя към фондовата борса в Хонконг, защото за листване там са нужни финансовите резултати за три години назад.

През миналата година Luckin Coffee съобщи за загуба от 120 млн. долара. Сред собствениците на компанията е и сингапурският държавен фонд GIC Pte и China International Capital Corp. 

Компанията ще е изправена пред трудна битка срещу Starbucks, която влезе в Китай преди 20 години и доминира на пазара с повече от 50% пазарен дял според Euromonitor. Luckin има дял от 2,1% през 2018 г. Starbucks има повече от 3700 търговски обекта в страната и се разширява с главоломна скорост, като отваря нов обект на всеки 15 часа. Целта ѝ е да има 6000 обекта в Китай до 2023 г.

Надпреварата между двамата играчи направи Китай най-бързо развиващият се пазар и вторият по големина сред над 50-те страни, в които оперира Starbucks.

Китай може да се превърне във все по-важен пазар за търговците на кафе поради все още ниското потребление на напитката в страната и увеличаването на доходите на средната класа, писаха анализаторите от Bloomberg Intelligence през януари. Очаква се потреблението на кафе да нарасне с около 3% на година до 2023 г., показват данни на Euromonitor.

Luckin се опитва да привлече служителите в градските офиси, които не се нуждаят от големите плюшени пространства, предлагани от Starbucks, като се фокусира върху удобството и достъпността. Много клиенти първоначално са били привлечени от веригата за кафе чрез безплатните ѝ ваучери, а компанията планира да продължи да инвестира сериозно в отстъпки и сделки. Тя също така приоритизира доставките и сключи партньорство в тази насока с интернет гиганта Tencent Holdings Ltd.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още