IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опит за преврат в Турция*

В страната е въведено военно положение и комендантски час, според медийни спекулации Ердоган пътува към Германия

23:23 | 15.07.16 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: Ройтерс</em></p>

 Снимка: Ройтерс

При опит за военен преврат в южната на България съседна страна Турция (член на НАТО) бе въведено военно положение и комендантски час.

В съобщение на нова организация, съставена от военни, се казва, че те са завзели властта, за да защитят демокрацията и човешките права. Текстът представлява електронно съобщение и е цитирано от турски телевизионни агенции. „Всички международни отношения на страната ще бъдат съхранени, а върховенството на закона е основен приоритет“, се казва в декларацията.

По-рано полицията в Истанбул затвори движението по двата моста над Босфора, предава Ройтерс, като се позовава на местни медии. Движението е забранено по Босфорския мост и по моста, кръстен на султан Мехмед Фатих, които свързват европейската и азиатската част на града. Причините за предприетите мерки не се съобщават.

Същевременно в турската столица Анкара се чува продължителна стрелба, съобщава Ройтерс, позовавайки се на телевизионния канал Press TV. Съобщава се, че над града има военни самолети и хеликоптери. Хеликоптери летят и над Истанбул.

Междувременно турският премиер Бинали Йълдъръм обяви, че военни правят опит за преврат в Турция. По-късно той обаче добави, че става дума за действия на част от военните в страната, а виновните ще бъдат наказани. "Някои хора незаконно ангажираха действия извън командната верига", заяви Йълдъръм в коментари, излъчени от частния канал НТВ и цитирани от Ройтерс. 

"Правителството, избрано от народа, остава на власт. Това правителство ще си отиде само когато народът каже това", казва още турският премиер.

Всички полети от истанбулското международно летище „Ататюрк“, което стана арена на кървав атентат преди няколко седмици, са прекратени. Пред летището има военна техника.

 

Според американския телевизионен канал NBC турският президент Реджеп Ердоган пътува към Германия, където може да поиска убежище. 

 

След обявяването на новината доларът скочи с 3,4 на сто спрямо турската лира.  

Настоящият лидер на Турция, президентът Реджеп Тайип Ердоган, първоначално дойде на власт като министър-председател през 2002 г. и стана първият пряко избран президент на страната през 2014 г.  Той постепенно централизира властта в президентството, което преди това имаше до голяма степен церемониална функция.
 
Ердоган ограничи силно свободата на словото и изразяването. По-голяма част от политическата му подкрепа е концентрирана в селските райони, сред консервативните и мюсюлмански райони на страната.
 

Следете всичко на живо в Bulgaria on Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 9
Sinuhe from Egypt
преди 7 години
Р.Турция отдавна "преболедува " детските си болести и сега е стабилна демокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 16 rate down comment 4
STRAHO
преди 7 години
Никой не защитава Ердоган а ЗАКОНА! Правите ли вие русофобите разлика!? За САЩ закона на която и да е държава няма значение ако не отговаря на интереса им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 4
STRAHO
преди 7 години
Амнезията е у вас! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 7
STRAHO
преди 7 години
Я бре русофобе , къде е демократичния ти гуро Обанго да заклейми потъпкването на демокрацията в Турция!? Или както в Украйна забравяте че Ердоган е легитимно и демократично избран президент на страната!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 5
SPART
преди 7 години
Каза ли нещо,че не ти се разбра нищо!? И друго - според теб дали магарешки който се отказа от президентската надпревара ще продължи да бори картела за горива щото ако продължи няма от кого да купува след като "Дост-а" вече го няма ?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 7
STRAHO
преди 7 години
Няма да се изненадам изобщо ако избяга при ....руснаците! Обанго и КО ще го линчуват. Друго място за спасение просто не виждам. :))) Ех султане султане! :))) Поне да не беше казвал публично че се гордее че е черен турчин щото белите турци /с произход потурчени балканци/ държат властта в Турция и армията е с тях! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 16
kandid
преди 7 години
Сега ставаме свидетели на пореден пристъп на амнезия у мурзилажа, които ще забравят за "доказателствата" за петролната търговия на Ердоган-син с ИД, за сваления самолет и ще започнат познатите тиради за законно избрания и легитимния... Ех, мъко хибридна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
bulgarian lev
преди 7 години
Това се очакваше, военните там винаги са били мамси джейс. Не е ново какво могат да правят те там. Дано да е за добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
"Така и не разбрахме защо Турция свали нашия самолет. Може да е решила да оближе по едно място САЩ." Владимир Путин"==Беше решил султана да демонстрира вярност към господарите грешно анализирайки обстоятелствата към него момент. А те дори не го погледнаха когато отиде на крака да се кланя! ха ха ..та свалянето на самолета беше безсмислен за султана ход! На Турция не донесе лаври а за султана е въпрос на време да бъде "доставен в клетка" пред господаря. ...ако изобщо остане жив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 7
STRAHO
преди 7 години
"Така и не разбрахме защо Турция свали нашия самолет. Може да е решила да оближе по едно място САЩ." Владимир Путин=====Само с близане не става! Сериозни клечки следват интереси !!! Когато си изпълни ролята и задачките назначения в ролята на диктаторче, веднага АМА ВЕДНАГА, трабва да слиза от сцената без дори да се налага да го погледнат! Трябва да се усеща човек на време, кога е вече излишен ! Взе се много на сериозно султан Ердоган!!? Я наШ мъШ какъв нюх има! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още