IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опит за преврат в Турция*

В страната е въведено военно положение и комендантски час, според медийни спекулации Ердоган пътува към Германия

23:23 | 15.07.16 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: Ройтерс</em></p>

 Снимка: Ройтерс

При опит за военен преврат в южната на България съседна страна Турция (член на НАТО) бе въведено военно положение и комендантски час.

В съобщение на нова организация, съставена от военни, се казва, че те са завзели властта, за да защитят демокрацията и човешките права. Текстът представлява електронно съобщение и е цитирано от турски телевизионни агенции. „Всички международни отношения на страната ще бъдат съхранени, а върховенството на закона е основен приоритет“, се казва в декларацията.

По-рано полицията в Истанбул затвори движението по двата моста над Босфора, предава Ройтерс, като се позовава на местни медии. Движението е забранено по Босфорския мост и по моста, кръстен на султан Мехмед Фатих, които свързват европейската и азиатската част на града. Причините за предприетите мерки не се съобщават.

Същевременно в турската столица Анкара се чува продължителна стрелба, съобщава Ройтерс, позовавайки се на телевизионния канал Press TV. Съобщава се, че над града има военни самолети и хеликоптери. Хеликоптери летят и над Истанбул.

Междувременно турският премиер Бинали Йълдъръм обяви, че военни правят опит за преврат в Турция. По-късно той обаче добави, че става дума за действия на част от военните в страната, а виновните ще бъдат наказани. "Някои хора незаконно ангажираха действия извън командната верига", заяви Йълдъръм в коментари, излъчени от частния канал НТВ и цитирани от Ройтерс. 

"Правителството, избрано от народа, остава на власт. Това правителство ще си отиде само когато народът каже това", казва още турският премиер.

Всички полети от истанбулското международно летище „Ататюрк“, което стана арена на кървав атентат преди няколко седмици, са прекратени. Пред летището има военна техника.

 

Според американския телевизионен канал NBC турският президент Реджеп Ердоган пътува към Германия, където може да поиска убежище. 

 

След обявяването на новината доларът скочи с 3,4 на сто спрямо турската лира.  

Настоящият лидер на Турция, президентът Реджеп Тайип Ердоган, първоначално дойде на власт като министър-председател през 2002 г. и стана първият пряко избран президент на страната през 2014 г.  Той постепенно централизира властта в президентството, което преди това имаше до голяма степен церемониална функция.
 
Ердоган ограничи силно свободата на словото и изразяването. По-голяма част от политическата му подкрепа е концентрирана в селските райони, сред консервативните и мюсюлмански райони на страната.
 

Следете всичко на живо в Bulgaria on Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 7
STRAHO
преди 7 години
Да не бързаме с радостта! От лошо винаги има и ПО лошо! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 10
STRAHO
преди 7 години
Да припомним! :"Владимир Путин отмени ограниченията в търговските отношения с Турциякоментира | 01 юли 2016, 01.01ч.http://blife.eu/%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%82-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B5-%D1%86%D1%80%D1%83/ "Миналият месец Обама ОТКАЗА среща на Ердоган, който беше на крака в САЩ ! Меркел и Европа го натискат да изпълнява инструкциите, а Владимир Путин го наказа с ембарго ! Сега султан Ердоган разбира че САЩ и Европа му дадоха няколко жълти картона и ПРЕДСТОИ ЧЕРВЕН , а той на езика на политиката значи СМЪРТ! Почерка на последният атентат съвпада със стилът на ЦРУ! " === Сега сам помисли кой на кого е нужен повече и защо султан Ердоган коленичи и целуна ръка на Путин! :)))"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 0
Moesia
преди 7 години
:) Кери вече се изказа - нито дума за демократично избрани правителства и пр.. Работата е ясна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 9
bgMan
преди 7 години
Ако от Русия замълчат значи нещата са станали най-малкото с тяхното мълчаливо съгласие.Ако МАРСИАНЦИТЕ тоже замълчат, значи нещата са станали най-малкото и с тяхното мълчаливо съгласие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
Moesia
преди 7 години
Ако САЩ замълчат, значи нещата са станали най-малкото с тяхното мълчаливо съгласие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 1
pepince
преди 7 години
Е време беше, даже закъсняха :) , Ердоган има да плаща мнооого сметки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още