IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Тодоров: Който работи, няма да се откаже от земята заради намалени субсидии

Какво ще стане с пазара на земя и каква политика на субсидиите може да спре обезлюдяването на селата, разказва главният секретар на АЗПБ пред Investor.bg

08:15 | 29.04.13 г. 12
<p>
	<em>Ивайло Тодоров. Снимка: АЗПБ</em></p>

Ивайло Тодоров. Снимка: АЗПБ

Какво ще се случи със селското стопанство и пазара на земя след реформата в Общата селскостопанска политика са въпроси, които си задават не само заетите в този сектор. В Брюксел дебатите продължават, а темата е основна и за следващото издание на Клуб Investor.bg през май.

Може ли с помощта на политиката на субсидиите да бъде спряно обезлюдяването на селата и как ще се отрази очакваното намаление на субсидиите за големите производители, разговаряме с Ивайло Тодоров, главен секретар на Асоциацията на земеделските производители в България. Той ще бъде модератор на дискусията на Клуб Investor.bg на 8 май.

- Г-н Тодоров, какви са Вашите наблюдения върху пазара на земеделски земи. Ще бъдем ли свидетели на следващия „балон”?

Има едно известно отдръпване на пазара, но то е от външни играчи. Става въпрос за хора, които не разбират от земеделие и не са в сектора. Имаше доста такива, които решиха да инвестират в земеделски земи, защото имаше информация, че тя ще повишава цената си през годините. В крайна сметка обаче си пролича, че има оптимални стойности и на цената на земята, и на размера на рентата. Много хора дадоха сериозни суми за декар земя, но възвръщаемостта им не е такава, че в рамките на 10 години да бъде върната инвестицията само от рентите.

- Очаквате ли разпродаване на земи, ако в крайна сметка бъде одобрено ограничението на субсидиите за големите производители?

Смятам, че всички ще потърсят начин, за да получат максимални средства за земята, която използват, без да я отдават на друг или да се освобождават от нея. Хората, които работят действително, са доста ефективни и те няма да се откажат от земята, която обработват, само защото няма да получават максимална субсидия за нея.

- Каква политика на субсидиите всъщност може да спре обезлюдяването на селата?

Със сигурност трябва да се стимулира  интензивното производство - животновъдството, производството на плодове и зеленчуци, етерично-маслените култури за райони, където няма алтернативи, както и тютюнопроизводството. За отглеждането на тютюни трябва да се стимулира и неговото заместване, защото рано или късно това производство няма да бъде повече субсидирано. Това е начинът – стимулиране на производства, които осигуряват по-голяма заетост, повече работни места.

- Зърнопроизводството е търсено от големите производители, но може ли то да осигури тази заетост?

В зърнопроизводството има голяма механизация, обработват се големи по обем площи, но с малко работна сила. Това е резултат от развитието на технологиите. Това производство няма как да стимулира заетост. Но от друга страна в момента голяма част от производителите започват да инвестират в добавяне на стойност и изграждат преработвателни заводи – за ронене на слънчогледа, мелници за зърното и т.н., което създава работни места. Така че, ако има инвестиции към преработката на зърното, дори и зърнопроизводството би могло да помогне за спиране на обезлюдяването на селата.

Последна актуализация: 14:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 4
bgMan
преди 11 години
Гус'ин Тодоров не е прав.По-правилно е да се каже: тези, които се занимават със земедели защото не могат да правят нищо друго ще обработват земята и без субсидии.Аз лично познавам много, които се занимават със земеделие в момента и ако не са субсидиите хич няма да си помислят за земеделие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
nikolait
преди 11 години
аве на тоз по-добре да не му бяхте давали думата да се излага в това интервю. По-големи тъпотии не бях чувал. С кладенци щял да полива.........алоооу *** се прегледай. Няма бг плодове и зеленчуци, защото са неконкурентни на световния пазар. ПО мвного причини. ВТОРО - единствено останаха зърнопроизводителите, защото това е единственото производство с печалба до този момент. Обаче там нещата винаги са лабилни и след като паднат цените ще се разбере, че бг реалността не е пригодена да конкурира зърното от Канада, Русия, САЩ и тн. НО нищо ние българите сме свикнали да откриваме топлата вода. Пак ще го направим! А иначе бяха времена, в които бг зеленчуците имаха световна слава. А пазара в КИЕВ се казва бесарабския пазар(щото нашите хора са продавали там).НО това не може вече да се възстанови, освен ако такива като мен не вземат властта, ама това не се очертава в близките 50 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Ако не бяха мутрите, селата все още щяха да са живи и производство щеше да има. :) Сега освен мутрите, фактор са и ***. Невероятно е, че въпреки многобройния полицейски състав на глава от населението ни хората там са оставени на произвол. Еми ....няма да имаме села! Самия факт, че думата селянин носи негатив за тези жители, говори красноречиво за отношението ни към тези хора живеещи все още там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още