IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Тодоров: Който работи, няма да се откаже от земята заради намалени субсидии

Какво ще стане с пазара на земя и каква политика на субсидиите може да спре обезлюдяването на селата, разказва главният секретар на АЗПБ пред Investor.bg

08:15 | 29.04.13 г. 12
<p>
	<em>Ивайло Тодоров. Снимка: АЗПБ</em></p>

Ивайло Тодоров. Снимка: АЗПБ

- Трябва ли да има промяна по отношение на разпределението на субсидиите?

Ние като асоциация, която обединява интересите и на производителите на плодове и зеленчуци, винаги сме настоявали, че трябва да има по-различно подпомагане. Виждаме, че има първи стъпки и тази година бяха подпомогнати производителите на качествени плодове и зеленчуци. Това е тенденция и целия Европейски съюз, защото начинът на подпомагане е по европейски модел и той стимулираше конюнктурно най-вече зърнопроизводството.

Това не се случваше само в България. Именно заради това Европейската комисия въвежда плащане на продукция, обвързано с производството. Заложено е плащането за производство да бъде максимум 10% от общия пакет на плащанията.

Предложението на Европейския парламент е плащането да бъде до 15%. Дано при обсъждането в „триалога” в крайна сметка бъде бъдат договорени 15%, защото е доста сериозна сума и би могло да стимулира развитието и на нови производства, да се създадат нови градини и т.н. Така че в следващия програмен период ще има диференцирано заплащане, т.е по-различно подпомагане за интензивните култури, които изискват повече средства, повече работна ръка. Предвидени са европейски средства.

- Накъде да поемат производителите с малки площи?

Много по-изгодно е да се гледат интензивни култури. Те неслучайно се наричат така – произвеждат повече продукция от  единица площ.

- Има ли нагласа да бъде стимулирано това?

Да, има такива настроения. Сериозен пробив е, че тази година за първи път бяха разпределени средства за допълнително подпомагане на качествени плодове и зеленчуци. Вероятно така ще бъде и занапред, защото, когато говорим за единица продукция, стимулирано трябва да бъде и качеството. От разговорите ни с политическите партии преди изборите виждаме, че почти всички са предвидили в своите платформи допълнително стимулиране на производството на плодове и зеленчуци и политики за възстановяване на тези сектори.

- Често земеделските стопани се оплакват от проблеми с „Напоителни системи” . Каква точно е ситуацията там?

„Напоителни системи” е държавно дружество и всички проблеми идват от това. Нашето мнение е, че то се управлява неефективно, не е бизнес ориентирано. Има изключително големи загуби както на вода, така  и на енергия, не се стопанисва имуществото както трябва и се наблюдават постоянни кражби. Оттам идват и невъзможността да се извърши нормална услуга към земеделските производители. Оттам идва и скъпата услуга за земеделските производители.

Имаме енергоемка услуга и цена на „гравитачна”  вода от 23 стотинки за куб. метър и 40 стотинки за добиваната с помпи вода. Това е много скъпо и производителите не могат да си го позволят и като следствие идва невъзможност за поливане. По тази причина и намаляват площите със зеленчукови култури. С две думи в „Напоителни системи” имаме безстопанственост и лошо управление от години.

Това е много сериозна тема за селското стопанство. Има малки стъпки, които могат да бъдат направени. Трябва например да се направят облекчени условията за създаване на собствени кладенци. В България водата е на малка дълбочина и може да се добива чрез сондажи. Да не говорим за загубата на вода, оставяйки реките ни да текат към Гърция и Турция. Там поливат изключително много с речна вода, която идва от Струма, Места или Марица. С просто око си личи как водата от тези реки в Гърция и Турция се използват за поливане. 

Регистрирайте се за участие в срещата на Клуб Investor.bg, за да научите накъде върви селското стопанство на България!

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на подкрепата на СИБАНК, Niva.BG и  Домейн Бояр.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Мисленето е трудна работа за обикновенния човек... Просто, човешкото е естествената му "защита" от мисленето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Замислите се колко ваши роднини, приятели и познати в последните години са болни или починали от рак? ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Ех, който си мисли, че има глобализация без робство живее в утопичния свят на STAR TREK. Само дето там автора го е направил утопичен след като първо е прекарал цивилизацията през една ядрена войничка. Да не се отклонявам. Колегата долу (номер 10) много добре го е казал. МИТА. Глобализация - друг път. Търговските процеси и потоци се канализарат най-добре с мита. Най-правилно е човек да яде ЛОКАЛЕН продукт, а не такъв и така обработен, че да идва от другия край на планетата само и само да генерира някой лев печалба без да гарантира полезно хранене. Внасяме 10 годишно замразено месо за велик ден, само защото е по-евтино от прясното наше локално... Абсурди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 0
dobri
преди 11 години
Това, че се дават субсидии за един от най-печелившите сектори в Европа е една от най-големите глупости сътворени от евробюрократите под основно френски натиск. Да сложат защитни мита за вноса така, че да е конкуретоспособно европейското производство- това мисля е по-правилното. Така вместо бюджета да харчи пари за земеделие и животновъдство ще получава такива от мито. А иначе зърнопроизводството е един от малкото добре работещи у нас бизнеси, докато животновъдите изнемогват под ценовия натиск на субсидираното западноевропейско производство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 11 години
http://***.fermer.bg/agro-tv?vid=427
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
bgMan
преди 11 години
За да се задържат ниски цените на храните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Не може да се субсидира печеливш сектор.Защо данъкоплатците трябва да отделят от дохода си за печалбата на някой си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Точно така.Субсидиите изкривяват пазара и търговията.Един наш съфорумник печелеше точно с това - намира земи без да плаща аренда, заорава, засява, получава си субсидията и излиза на печалба 10-15 лв. от декар без да нарушава закона. Не му трябва нито да жъне, нито да мисли за съхранение, пласмент и т.н.Брюкселските зелки има още какво да научат от българските и гръцките хитреци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Нека не се заблуждаваме! Обезлюдяването на селата ни е целенасочена политика от много години. Целта е комасация! След нея ще ни изкупят големите в световен мащаб в бранша и ще останем с пръст в устата затворени на много малка площ в собствената си държава. Ще бъдем като роби в собствената си държава. Зависими. На тия от Българите, които съзнателно подкрепят процеса разбира се не им пука защото те лично ще осигурят и правнуците си. За тях е начин за първоначално трупане на капитал. Бизинесмени са станали и ще стават! ;) Изобщо и не им пука за останалите. Само можем да си ПРЕДСТАВИМ, как цинично си обсъждат процесите които текат ! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 11 години
Когато взимането на субсидии е единствената причина да се обработва земя, значи нещо не е съвсем наред на този "производител".Помоему именно даването на субсидии прави не конкурентоспособно нашето земеделие, понеже струвами се у нас се дават най-малките субсидии в европа. Дефакто самата продукция, дали я има или няма остава на втори план. Излиза че е по-важно да се получават субсидии и да се правят застраховки, отколкото ще изникне ли или не нещо от земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още