IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с жилища на груб строеж набират скорост

Продължава да расте и броят на имотите, закупени с цел инвестиция, отчита агенция

11:02 | 22.04.14 г. 30
Сделките с жилища на груб строеж набират скорост

Сделките с жилища на етап груб строеж отново набират скорост на пазара, отчитат от "Адрес Недвижими имоти". 

Над 10% от продажбите на агенцията през първото тримесечие на 2014 година са направени преди получаване на Акт 14.

„Работим в близо 150 нови сгради в София, Пловдив, Варна и Бургас. В момента около 50% от имотите в най-качествените от тези сгради са продадени, макар проектите да не са минали дори Акт 14. Купувачите са информирани и наясно с риска, който поемат. Те обаче се интересуват единствено от сигурни проекти на доказани предприемачи, съзнават, че цените са стигнали дъното и бързат да изпреварят очаквания им ръст“, коментира изпълнителният директор на компанията Георги Павлов.

По думите му недовършените все още имоти са изборът на две основни групи купувачи, чиито мотиви за покупка не изискват незабавно нанасяне в новото жилище. Едната група са родители, които купуват за децата си, като очакванията им са имотът да е готов за нанасяне след няколко години, когато детето им ще потърси самостоятелност. Другата група са семейства, които вече притежават първо жилище, а търсенето им е свързано със стремежа да осигурят по-комфортно пребиваване и да разширят площта, на която живеят.

Същевременно строителните предприемачи вече следват по-високи стандарти в строителството заради новите изисквания на купувачите. „Дойде краят на малките помещения, наподобяващи кутийки. Пространствата, които се проектират, са с около 30% по-обширни, а голяма част от тях са и с по-високи тавани“, посочва Павлов.

От агенцията отчитат, че продължава да расте и броят на имотите, закупени с цел инвестиция. През първото тримесечие на годината 25 на сто от купувачите са придобили жилище с цел последващо отдаване под наем.

Друг показател за стабилизирането на пазара е повишаването на броя сделки за жилища над 100 хил. евро – за периода януари-март те представляват около 7% от всички, отчитат още от компанията.

Купувачите и продавачите договарят все по-малки отстъпки – около една трета от сделките през последните 3 месеца са сключени без компромис в цената заради сближаването на очакванията и изискванията на двете страни.

Засилва се и интересът към жилищата в централните райони на София. През първото тримесечие броят на сделките с имоти в елитните централни райони на столицата е нараснал двойно в сравнение с последните месеци на 2013 г.

Същевременно цените от началото на годината остават без съществена промяна, сочат данните на компанията. Средната стойност за София е около 660 евро на кв. м, приблизително такава е и във Варна. Нивата в Пловдив са около 500 евро, а в Бургас - около 480 евро за кв. м жилищна площ. Ръст на цените е отчетен в отделни, по-предпочитани от купувачите на жилища райони.

По-активни са били и наемателите на жилища в столицата в началото на тази година. Търсенето е концентрирано главно в центъра на града, в южните райони и в "Младост". Средният наем е варирал между 150 и 250 евро, а ремонтираната баня и кухня са били водещ мотив за наемателите да сключат сделка.

Пазарът на наеми може да се активизира в пъти, ако наемодателите решат да нанесат дори минимални подобрения в предлаганите имоти, прогнозират от агенцията.

През следващите месеци компанията очаква цените на пазара на жилища да останат стабилни и търсенето да е по-активно. Яснота в регулацията, засягаща кредитите, също би дала допълнителен тласък на пазара на жилища.

Още новини за жилищния пазар в България може да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

9
rate up comment 9 rate down comment 3
studioaa
преди 10 години
Оценката ти не изобщо реалистична, защото сравнението ти е нечестно. Очевидно е че всяка къща е голям имот(3 спални, 2 бани, всекидневна, кухня, мазе общо 2 етажа) изминаването на 60 км до работа и обратно общо отнема 1 час на ден при добра инфраструктура(в САЩ често се налага да се изминава много повече всеки ден). Има и пълно, по нашите стандарти супер-луксозно обзавеждане, и газификация. Никой нормален човек не би се сврял в дядовата ръкавичка 60 кв. м. от които 45 чисти нали? Колко е цената за луксозна по нашите стандарти къща 180 км м. чисто плюс 250 кв. м. двор София?? Съмнявам се, че цената е 80 хил евро, а е по-скоро 180 хил евро нали??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 11
misanthrope
преди 10 години
Ами именно, това, което си написал е супер манипулативно. ОК, не е за влакова линия НО 18 мили са 30тина + километра нали? После, сам казваш, 2500 паунда ама общата сума е 450 000 паунда. Еми явно, ако сметнеш цена на квадратен метър на някое баровско имение за 2 милиона, може да слезе и по-надолу. После, за цените в София даваш дефиниция за НОРМАЛЕН имот :D и за чиста площ, което изобщо няма как да знаеш, ориентирайки се по обявите, защото там често дори не знаеш дали площта е чиста (каквито са нотариалните актове до седемдесет и някоя) или е с общи части и нам си кво. Това, което аз мога да ти кажа е, че като отворя обявите в София, откривам имоти, които бих си купил, за оклол 80 до 85 хиляди евро. Като погледна обяви във Виена да кажем, откривам такива имоти за 250 000 и нагоре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 2
studioaa
преди 10 години
Подценяваш данните които ти дадох, а те са мнооого точни. Района, за който става въпрос е на около 18 мили от центъра на града и в близост на него няма нито влакови линии, нито летище, нито *** махала. Замисли се, че тази цена значи че цяла къща = 450 хил. паунда, а това изобщо не е толкова малко(средният лондончанин би спечелил толкова за около 15+ г.). Данъкът на този имот е цели 12 хил лири годишно, а за скъпите имоти над 2 милиона лири е цели 7% от стойността им на година. Ако сравним това с нашата ситуация средният българин би трябвало да работи 40+ години, за да купи нещо подобно в нашата столица, а имотния данък тук е някакви си жалки 0.1-0.2% от пазарната стойност. Заради това тънем в мизерия и мърсотия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 15
misanthrope
преди 10 години
Хе хе, щях да се пръсна от смях.Цената на къща в покрайнините на Лондон, с външна тоалетна и всички екстри или на гърба на влаковата линия, или на 100 метра от летището. Има дворче с цветенца и кат мине влака ти разлива бирата.А тия 1600 евро на квадрат май си ги сънувал. Да, има такива като теб, които са обявили такива ОФЕРТНИ цени, а дали се случват, е друг МНООООГО ГОЛЯМ въпрос. Ае стига глупости, че ще се задуша от смяхА цената на къща в покрайнините на София, ( с двор не дворче, от декар) почва от.. 2500 паунда ( ама не на квадратен метър) - Мирково, Плана, Своге... все покрайнини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 12
studioaa
преди 10 години
Ето малко факти:- в една най-богатите части на САЩ(ЛА, Сан Франциско) цените почват от около 2000 хил. $ на кв. м-цената на цяла къща в покрайнините на Лондон(най-скъпите имоти в Европа) почват от 2500 лири на кв.м, като към тази къща се предлага голям двор(вчера преглеждах оферти на местните брокита)-в "преуспяваща" София цената на нормален имот почва от около 1600 EUR на квадрат(изключваме общите части)Е питам се къде е най-скъпо??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 8
bgMan
преди 10 години
Наистина са пълни глупости.Някой пак се занимава с промиване на мозъци в България.Взеха всяка седмица да изфабрикуват по няколко подобни новини.Вече имам усещането че се опитват изкуствено да вдигнат цените на имотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 26
1111@
преди 10 години
Всички се надяваме този процес да бъде НЕобратим.....Иначе видяхме как само с приказки ББ и Дянков изтриха 30-40% от имотите на всеки българин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 30
1111@
преди 10 години
Всички се надяваме този процес да бъде НЕобратим.....Иначе видяхме как само с приказки ББ и Дянков изтриха 30-40% от имотите на всеки българин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 6
kalendar
преди 10 години
глупости:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още