IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищното строителство в София се съживява с бързи темпове

Столицата и Пловдив остават най-оживените строителни площадки в страната, вторият най-голям град води по строителство за индустрията

13:30 | 03.08.15 г. 18
<p>
	През второто тримесечие на годината издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради в София отбелязват 22% ръст спрямо първото тримесечие и 54,5% ръст на годишна база. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

През второто тримесечие на годината издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради в София отбелязват 22% ръст спрямо първото тримесечие и 54,5% ръст на годишна база. Снимка: архив, Ройтерс

Жилищното строителство в София се съживява с бързи темпове, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Пловдив остава най-оживената строителна площадка, що се отнася до започнатите нови сгради, но на база издадените разрешителни за строеж се очертава столицата отново да заеме първенството.

При жилищното строителство тенденцията плавно се променя – вече не се строят непременно по-малки сгради, а площта се увеличава, включително и тази на жилищата.

Офис проектите обаче са по-малки в сравнение с годините преди кризата. Строят се и все повече и все по-големи други сгради, което е добър индикатор за разрастването на индустрията.

София и Пловдив – най-големите строителни площадки

През второто тримесечие на годината издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради в София отбелязват 22% ръст спрямо първото тримесечие и 54,5% ръст на годишна база до съответно 187 и 340. Въпреки силното увеличение обаче броят на разрешителните все още е доста под най-силната за бранша 2008 г. (съответно 319 и 630 за второто тримесечие и за първото полугодие).

Данните показват, че София-град е номер едно за периода април-юни по брой издадени разрешителни за строеж – общо 187, следвана от Пловдив със 147, Бургас - 98, Варна - 91, и София-област – 83.

Столицата е и лидер по брой на жилищата, чието строителство предстои да започне - 1 423, следвана от Варна - 323, Бургас - 322, Пловдив - 307, и Кърджали – 145, сочат още данните.

В Пловдив издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради се увеличават със съответно 2% за тримесечието и близо 13% за полугодието, като отново броят им е почти наполовина по-малък спрямо най-силната за строителството и имотите 2008 г.

Във Варна издадените през второто тримесечие разрешителни за строеж намаляват с 9 на сто спрямо предходното тримесечие до 91, но се увеличават с 11% до 191 за полугодието спрямо същия период на миналата година.

В Бургас спадът на издадените разрешителни за строеж за тримесечието е още по-силен – малко под 20 на сто. За полугодието намалението на годишна база е още по-сериозно и достига 33%, като се обяснява със затихващата активност в сегмента на ваканционните комплекси.

София-град се очертава като лидер и в строителството на офис сгради, плътно следвана от Пловдив. Вторият най-голям град в страната обаче е безапелационен лидер в строителството на т.нар. от статистиката други сгради, в които попадат всички нежилищни и неадминистративни строежи, заради разрастващата се индустрия в региона.

Последна актуализация: 03:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 7
vzhekoff
преди 8 години
Панелите броиш ли ги за апартаменти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 5
mick
преди 8 години
Значи време е за пети, шести апартамент ;) Че ще вземат да свършат. В 90% от случаите единият се ползва, другите заключени. В другите 10% един, два се отдава под наем, а другите не.Само за справка в София има близо десетки хиляди, ако не и сто хиляди заключени апартамента... а да и явно е по-лесно да си купи човек нов, отколкото да си ремонтира стария.. както и блока ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 4
Schroeder
преди 8 години
Следващите поне 4-5 години ще има стабилен плавен растеж в бранша. Но това не означава, че всеки *** със строителна фирме ще направи милиони. Сега хората се понаучиха и не купуват така безотговорно като 2005-2007г. Търси се и качество, а не само ниска цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 1
bertram
преди 8 години
прави ми впечатление, че няколко замразени обекта около нас се започнаха отново. има и нови проекти... явно има мерак да се вкара някой лев в имоти и дано не пукне бързо някоя световна криза, че пак да полее нашите инвеститори в имот с кофа студена водица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 7
studioaa
преди 8 години
Аврамчо, виждам, че си сменил ника, но аргументите ти и помията, което лееш са същите. Измисли нещо ново батка, като стара плоча си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 26
green hawk
преди 8 години
прав си , лошото е , че ще е така до 2029 год..после пак Криза ;)ти стискай билета за заминалия "влак с ниски цени"през 2029 ще си го презавериш и ще купиш евтино ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 4
vzhekoff
преди 8 години
ОбъркАл си се пч, когато има растеж на строителството, то е реакция на високи цени и следва спад :) Цените в Сф в момента вече са леко балонизирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 27
green hawk
преди 8 години
Явно е разминаването между очакванията но спад не цените и плановете на бизнеса!аз залагам не Растящи цени...който залагаше на спад...дъвче "горчивата дъвка"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още