IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

A. Петропулос: Жилищното кредитиране расте заради слабата икономическа активност

Ниският интерес към инвестиции заради кризата кара банките да се насочват към отпускането на жилищни кредити, посочва главният изпълнителен директор на Емпорики Банк България

10:15 | 25.11.10 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>Атанасиос Петропулос, главен изпълнителен директор и председател на УС на Емпорики Банк България <i>Снимка: Личен архив</i></p>

Атанасиос Петропулос, главен изпълнителен директор и председател на УС на Емпорики Банк България Снимка: Личен архив

Атанасиос Петропулос е главен изпълнителен директор и председател на УС на Емпорики Банк България, част от Credit Agricole Group от декември 2007 година.

Той започва своята банкова кариера през 1991 г. в ABN AMRO, като заема различни длъжности в йерархията на отдел Финансиране на корабната индустрия и отдел Управление на риска.

От 1995 до 1999 г. e асистент – мениджър в отдел корпоративно и институционално банкиране в National Westminster Bank PLC, Атина.

През 1999 г. той се присъединява към екипа на EFG EUROBANK ERGASIAS S.A., Атина и през 2002 г. заема поста на изпълнителен директор и член на съвета на директорите на Пощенска банка АД , член на EFG Eurobank Ergasias S.A. (EFG Group). През 2005-2006 г. e главен консултант в Alpha Bank SA, а през 2006-2007 г. заема поста на изпълнителен директор Корпоративно и Инвестиционно банкиране в Пиреус Банк България.

- Г-н Петропулос, как се развива икономиката на България в момента според Вас?

Вярно е, че заради глобалната криза се стигна до икономически спад и замиране на икономическата активност. Това обаче е нормално за периоди на криза. Като цяло, не виждам каквато и да било макроикономическа заплаха пред страната.

Икономиката на страната вече се възстановява, макар и не с темповете, с които бяхме свикнали през предишните години. Трябва да се адаптираме към тази ситуация.

- Къде стои България на картата на Emporiki Bank и Credit Agricole, какви са целите ви на българския пазар?

България е доста важна от гледна точка на развитието и експанзията на Credit Agricole. Банката прави сериозни инвестиции в страната и навлиза все по-уверено на банковия пазар. Виждаме сериозни перспективи за развитие на пазара на банкови услуги в страната, така че сме си поставили за цел да растем с темповете, с които нараства и пазарът.

- Страната ни се намира между две страни, които в момента изпитват сериозни проблеми – Румъния и Гърция. Смятате ли, че това ни заплашва по някакъв начин и влошава перспективите?

Настроен съм изключително позитивно за развитието на България. Една от причините за това е човешкият потенциал в страната – смятам, че тук има изключителни професионалисти в много области. Всяка компания може да намери добри кадри, с които да расте.

Не бива да забравяме, че България е врата към Европа, тя стои на пътя между Европа и Азия. С развитието на инфраструктурата, с няколкото енергийни проекта и с възможността страната отново да стане сериозен износител на електроенергия, перспективите са доста добри. Всичко това дава добра основа за повишаване на бизнес активността и стабилно развитие.

Инвеститорите намират сериозна опора и във валутния борд, който на практика елиминира валутните колебания и позволява избягването на валутния риск. Той помага и за по-лесното прогнозиране и планиране на инвестициите.

- Върна ли се времето, в което банките се конкурират с оферти за жилищни кредити, а не за депозити?

Ситуацията е малко по-сложна. На първо място, икономическата активност остава доста ниска, което означава, че компаниите нямат нужда от оборотен капитал или от инвестиции. В такава ситуация на банките не им остава друго, освен да се насочат към един от основните стремежи на всички хора от Балканите – да имат собствено жилище.

Може да се каже, че поради липса на интерес и търсене на кредити от корпоративния сектор, банките се насочват към жилищното кредитиране. Това е напълно обяснимо на фона на случващото се в икономиката.

- Продължава ли тенденцията на „депозитна борба”, която бе характерна за пазара в България през последната година?

В банковата система има достатъчно ликвидност и стана ясно, че не е оправдано да се плащат толкова високи лихви по депозитите. Поради тази причина тази „война” не е така видима. Въпреки това лихвените проценти остават доста по-високи от средните в Европа.

- Какъв е подходът на Emporiki Bank в отпускането на жилищни кредити?

Като част от пазара и ние се насочваме към жилищното кредитиране, тъй като в момента там е съсредоточен основният интерес на клиентите ни. Опитваме се да сме атрактивни с предложенията си за кредит с три или пет години фиксирана лихва, като по този начин се надяваме да помогнем на потребителите да планират разходите си и да знаят колко точно ще внасят през въпросния период.

- А какво може да се очаква след изтичането на периода с фиксирана лихва?

В настоящата ситуация е доста трудно да се каже в каква посока ще се движат лихвените проценти. Това, което се опитваме да дадем на клиентите си, е предимството, което сме получили при набирането на средства за нашата дейност с осигуряването на финансов ресурс с фиксирана лихва за въпросния период.

- Каква е Вашата препоръка – жилище под наем или покупка с ипотека?

Ако погледнем цените на имотите и ги сравним с наемите може да се направи извод, че е по-изгодно да се живее под наем. Това обаче е валидно само в краткосрочен план. Ако иска да се установи някъде, да приведе жилището си във вида, в който би искал да бъде неговия дом, човек може би е редно да помисли за покупка.

- Как се промени пазарът през последните 2 години?

Наблюдават се промени по няколко основни направления. От една страна, средният размер на ипотечните кредити стана по-нисък, но пък за сметка на това като цяло стойността на кредитите стана по-стабилна и няма значителни отклонения. Това е сериозна промяна за пазара.

От друга страна, наблюдаваме и промяна в качеството на кредитирането. Докато преди кредитирането „на зелено” беше доста разпространено, сега такова не се извършва. Ние отпускаме кредити само при напълно завършени сгради.

- Започват ли жилищата отново да поскъпват, каквито твърдения се срещат все по-често?

Не мога да кажа такова нещо, дори да има минмални повишения, те се дължат основно на факта, че се тръгва от много ниска база. Няма някаква трайна тенденция, но може да се каже, че продавачите и купувачите вече имат доста по-близки очаквания, което улеснява разговорите и позволява сключването на сделки.

Като цяло пазарът се стабилизира, всеки знае своята позиция – и купувачът, и продавачът. Това показва, че не може да се очаква някакво драстично понижаване на цените. При всички случаи, според мен, моментът е подходящ за търсене на недвижим имот, в случай че имаме нужда от него.

- Какви са средносрочните и дългосрочните ви прогнози за цените на жилищата?

На първо място очаквам, че цените на жилищата ще останат стабилни през следващите шест-девет месеца. След това може да последва леко и бавно повишение, но то наистина би трябвало да бъде доста слабо и доста бавно. Всичко зависи от търсенето, но не очаквам резки движения, нито повторение на ситуацията от минали години.

- Очаквате ли значително реинтегриране на провизии в следващите години?

Не, на този етап провизиите би трябвало да се увеличават. Не виждам причина те да се понижават. Вероятността повече компании и потребители да изпитат проблеми с кредитите си, е доста голяма, тъй като икономиката се възстановява наистина с бавен темп.

- Какво мислите за случващото се с Ирландия? Има ли друг начин, освен страната да получи международна помощ чрез кредити от ЕС и МВФ?

За Ирландия няма друга алтернатива, освен да получи помощ отвън. Ситуацията в страната е доста различна от това, което се случи на Гърция, тъй като за разлика от гръцките проблеми с бюджетния дефицит и недостига на средства, ирландското правителство трябва да спасява банковия сектор.

Основна причина за нуждата от помощ е предотвратяване на ефекта на доминото, тъй като пазарите действат много бързо и може да се стигне до паника и атака срещу правителствата с по-слаби бюджетни позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
tikvenik yade tutman
преди 13 години
Йес Кредите , Всичко е баланс между възможности и очаквания/мечти (второто е бич с който ни бият вече 66 год и няма шанс за спирка) :1-Да не съм луд да взема кредит ако имам налични 70 000 Евра за приличен апартамент2-Да не съм луд да плащам 30 год СВОБОДЕН НАЕМ , ако мога да плащам 30 год собствен апартамент.-----------Както ти писах по-горе - всичко е баланс между мечти и реалност...Някой ще каже - да ама в САЩ кредитите са с 3 % а тук с 6.5 % .............ето ти пак потвърждение на тезата ми: ИЗБИРАЙ , ИЗБИРАЙ , цените, респ. кредитите са такива,каквито са !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Знам, че е така с Библията (всеки може да докаже всичко с избрани извадки), но понеже ми се стори, че ти започна с библейски изрази та затова рекох и аз да се пробвам... Иначе, няма лошо човек да има корен и плодове да дава, ама айде да не са 30 години за таз цел, а?! Едно време, при далеч по- и по-неразвити технологии жилищата са се строяли по-бързо, а сега, в 21-ви век ми се вижда доста множко 30 години да се работи за тази цел. За това става въпрос. А кредитът е основния виновник за този дълъг срок. Ако той бъде ограничен, цените на жилищата автоматично ще паднат и ще станат по-достъпни. Е, разбира се, има и други фактори, като предлагането на земя например, но при равни други условия, цените на жилищата зависят предимно от това, колко кредити се отпускат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
tikvenik yade tutman
преди 13 години
ЙЕС КРЕДИТ !!!принципно си прав , но всеки цитат и опит за сравнение с Библията ми прилича на догматика.Там има много казани неща,с различен контекст , така че всеки да си хареса нещо и да си намери оправдание ;)!Тук иде реч за нещо съвсем различно-Кредит се взема за да се финансира покупка на жилище защото човек не се ражда да е "дърво без корен" а да пусне корени,да даде плодове.........и всичко това в срок от 30 год съзнателен живот (приемам срока от 30-тата до 60-тата година) , след това влизаме в областта на памперсите ;)----------пише ли в Библията какво ще стане по Коледа ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
а Кредити трябва да се вземат - те са създадени за хората - по техен образ и подобие;) -------------------------------В Библията е казано по "малко" по-различен начин:-------------------------------[Притчи Соломонови, 22:7]Богатият господарува над бедния, и длъжникът става роб на заемодавеца.-------------------------------Та бедните, ако искат да си останат бедни, може да продължават да вземат кредити. Няма да изненадат никого. Но и да не се чудят после защо си остават все така бедни. П.П.Като казвам кредити, имам предвид такива за крайно потребеление. Против бизнес кредитите нямам нито нищичко против. Напротив - бизнес кредита е част от нормалния (каквото и да значи това) инвестиционен процес. Докато потребителския кредит е чисто лихварство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
tikvenik yade tutman
преди 13 години
моето момиче , не се ядосвай , не псувай (лош вкус) , не препоръчвай работа на ближния в провинцията с мотика - не ти подхожда на главата !мотиката , респ. Кредитите са за такива като теб - безтегловни !Прав е Банкерът че кредити вземат СЕГА само хора с финансова култура (НЕ икономическа а финансова)!Има шанс преди да псуваш да помислиш и ако е така - обяснявам разликата между финансите и икономиката!при икономиката 1+1=2при финансите 1+1=колкото каже банката ако и сега не ти е ясно - опростявам още,белким схванеш ;)общото между финансите и икономиката е като общото между Райна Кабаиванска и Сашка Васева-------а Кредити трябва да се вземат - те са създадени за хората - по техен образ и подобие;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
stoian777
преди 13 години
Слушай бе другарю БАНРЕРИЮ...Че си *** то е ясно, но защто даваш коментар за мен ? Не е ли по-добре да ходиш да копаш на село белким там имаш някакав успех. На такива като теб аз им казвам само едно : *** СИ МАЙКАТА ПРОСТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
tikvenik yade tutman
преди 13 години
Стоянчо , моето момиче,Борисов няма проблем - Еничари има там, където има ????? (сещаш ли се)проблемът е твой,че чакаш някой да те оправи.....е Бойко те оправи те , но правилния начин , както те оправят след 1944 год докато има такива като теб (с такова мислене) - ще има и такива като Бойко - с еничарско (според теб) мислене!А ако питаш мен - той е ОК - ти си проблемният ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
Аз и не съм взел. Но има мнооого хора, които си мислят, че като им даваш заем им правиш услуга. А пък то е точно обратното - кредитът е модерното робство. ...Което се получава заради неизмеримо по-голямата пропагандна мощ на банковата система. Да не говорим пък, че това се насърчава и от държавите - къде заради лобизъм, къде заради безхаберие, слабоволие и мързел, къде заради просто неразбиране. Но всичко това може да се промени - има как, само почакай още малко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
vzhekoff
преди 13 години
Пичове, някой да ви бие по главата да вземате заеми ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
stoian777
преди 13 години
Много си прав господине, точно така е. Този грацки другар му се иска да се варне онова време с многото робски кредити, ама всичко вече сварши. Жалко е само как се опитват да ни лажат ниакакви третокласни банкерчета. В Балгария банковите специалисти, разбира се ако се оставят да работят на спокоствие и без да са принудени да лажат са много, много по-добри от този долен и лажлив нищо не разбираш нарекал се БАНКЕР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още