IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бен Елдър: България трябва да увеличи прозрачността на пазара на имоти

Има възможности на други места, които инвеститорите считат за по-добри, коментира глобалният директор „Оценки" в RICS

08:10 | 09.04.14 г. 100
<p>
	<em>Бен Елдър. Снимка: личен архив</em></p>

Бен Елдър. Снимка: личен архив

Кога българският пазар на имоти ще стане достатъчно прозрачен за чуждестранните инвеститори, какви сгради търсят те и какво искат от оценителите на имоти – отговорите на тези въпроси потърсихме от Бен Елдър, глобален директор „Оценки" в RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors - Кралския институт на лицензираните консултанти по недвижими имоти).

Бен Елдър е практикуващ оценител и преподавател, заемал ключови позиции в Nottingham Trent University и The College of Estate Management. Той е член на The Global Advisory Forum for The Appraisal Foundation в САЩ, както и в Advisory Forum Executive на Международния съвет по стандартите за оценяване и е един от ръководителите на United Nations ECE Real Estate Management Advisory Group.

- Г-н Елдър, пазарът на имоти в България е сред полупрозрачните пазари на имоти в света. Какви са Вашите наблюдения – подобрява ли или влошава позициите си българският пазар на фона на развитието на глобалните пазари след кризата?

Има промяна. Събития като конференцията от миналата седмица показват, че има промяна. Привличането на над 100 души на подобно събитие разкрива, че има хора от пазара, не само оценители на имоти, но и банкери, инвеститори, адвокати и други участници в процеса по сключване на сделки, които искат да научат за международните перспективи и как те започват да влияят на начина, по който се сключват сделки в България. Прозрачността е ключова.

Помня края на 90-те години, после 2007-2008 г., точно преди кризата - колко активен беше пазарът, хората не мислеха, че могат да загубят пари. Политическите промени в България и Източна Европа внезапно отвориха всякакви възможности за много бързо развитие и някои от тези промени не бяха достатъчно зрели, за да успеят. Не казвам, че са били погрешни, просто всичко се случи много бързо и по време, когато имаше бум на пазара в Западна Европа и САЩ. Това създаде много фондове, които търсеха нови пазари за инвестиции. Източна Европа изглеждаше като панацея и ново предложение, страхотна възможност за ръст... Хората бяха яхнали вълната и мислеха, че от инвестиции в имоти не може да се загуби. Ами може и това се случи.

- Какъв е пътят за преодоляването на предизвикателствата с прозрачността на пазара на имоти в България?

Прозрачността е свързана с доверието. И отново да се върнем на събитието – обсъждаха се методите за оценяване на имоти. Една от ключовите препоръки в Червената книга на RICS е, че окончателният доклад не трябва да бъдат подвеждащ за клиента. Може да се посочи „спот цена“, т.е. пазарна цена, на която очаквате да продадете конкретния имот в определен момент, но ако оценителят настина вярва, че пазарът е в подем или на дъното, или някъде по средата, той е длъжен да обясни това в доклада си.

Оценката е приблизително изчисление на пазарната цена в определен момент, но това не пречи на оценителя да направи коментар на тази оценка. Оценката е число, но наистина интересната и полезна част е допълнителната информация, която се предоставя в доклада към нея. Не всички инвеститори и финансови институции винаги искат да чуят тази допълнителна информация, защото тя прави решенията им по-трудни. Ако получат само едно число, което да използват при изчисляването на съотношението заем–стойност (loan-to-value ratio), въпросът е много по-лесен. Недвижимите имоти обаче не са лесен въпрос, те са много сложна тема.

На конференцията ми се стори на няколко пъти, че възниква объркване относно ролята на оценителя и на другите страни в процеса. Трябва да е напълно ясно за лицензирания оценител каква е целта на оценяването, за какво е нужна тази оценка, както и да получи инструкции в писмен вид.

Трябва да има ясно разбиране между оценител и клиент за какво е нужна оценката и какъв тип доклад ще се изготви. Защото твърде често, особено в миналото, докладът се изготвя и предава, но клиентът не го харесва и променя или опитва да променя инструкциите, така че да отговорят на очакванията му.

Чух коментари, че няма много чуждестранни инвеститори в България. Това означава, че хората, които искат да инвестират, не виждат България като привлекателна опция. Това не значи, че системата е грешна, просто те не смятат, че възвръщаемостта ще компенсира поетите рискове. Има възможности на други места, които считат за по-добри.

Последна актуализация: 21:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

78
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
а ако случайно ми кажеш-ще му проверяват документите на входа, преди да го пуснат-то тогава къде е бързото на тая борса? Щото в момента си наемаш брокер и ако той ти каже(и ако му имаш доверие, разбира се)-99% до месец ще имаш предварителен договор, той ще ти прегледа документите и ще те подготви кво, кога и как да направиш по тях, за да стане сделката. Кое е по-бързият начин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
дам парите като го видя. Или ще минават сделки по тоя начин(което е предпоставка за измами) или ще стават в същност по-бавно щото ще трябва да има последваща консултация-която(знам че не си правил, ама аз съм) в същност е в пъти по-трудна от първоначалната-едното е нанасяне на поправки, другото е писане на бял лист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
И понеже сега си мислех в банята(нещо, ти правиш усилия да не правиш)-в същност дори да има законодателни промени(щото търг в момента е много зор да оспориш в съда) в същност ако има борса ще се вдигне проблема на измамите. Обяснил съм и това по-долу, но не в тоя контекст-липсата на юридическа консултация-щото нали бай Пешо от твоя пример не е адвокат-иначе нямаше да е бай Пешо, а г-н Петров. Та бачо Пешо ще се дигне с квито документи има(няма актуални-неактуални-квото има!) и ще се изсипе там. Кой ще му ги провери? Как ще стане-бият си ръцете(дали чрез търг или под формата на експо) и отиват някъде да заверят сделката-дали само да отбележат новият собтвеник за пред данъчните или за проверка-все тая. Там викат-ок, дай актуална скица, документ за собственост и данъчна оценка(минимум документи за сделка) и дедо вика-ми имам скица от 98ма, данъчна нямам, не си плащам данъците от 5 год щото е малка пенсията и се води на името на баща ми. Добре-а у-е за н-ци? Еми аз и брат сме ама аз ще му
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
е нещо подобно. И искат по 360 лв за отварянето на нов профил. Освен това редовните потребители(те формират голямата част от пазара, а не ти сополанко) могат да изолират дадени фирми да не се показват техни оферти при търсене. Сиреч-ако не кефиш някой клиент, щото имаш много "фалшиви обяви" той просто вече няма да те вижда.И още-ти, *** искаш да паднат цените и мрънкаш, че брокерите(не ти мрънкаше, а сократ, ама ви слагам в една лодка) надували цените, докато в същност брокерите СМЪКВАТ цените. И то масово. С много. И именно фалшивите обяви смъкваха още повече цените-в последните 6 месеца има застой в офертите и няма падане на цени, въпреки, че януари и февруари са традиционно слаби. И последно-всичко това важи за София. В Сунгурларе няма фалшиви оферти. И няма как да има борса там. Ама галошовците няма да го схванат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
ся обяснението-"кражба на имот" предполагам става въпрос за имотна измама-в момента трябва да се яви някой, който да прилича доста точно визуално на собственика на апартамента. Проверки се правят на доста от документите от самият нотариус(води се препоръчителна, но всички нотариуси го правят-казвам го, щото съм ПОНЕ два пъти в седмицата при нотариус по някакви имотни въпроси-на лично мога да кажа къде ходя да ме провериш)-от лична карта, през документ за собтвеност, а често пъти-се пуска и проверка за тежести, дори и да присъства като документ.Така и така съм почнал-оплакване от "фалшиви обяви" можеш да пуснеш оплакваме в защита на потребителя-става и през онлайн формуляра им и хваща декиш-казвам го от опит. Отнема им малко време за анкетата, но я правят и налагат после актове(нелоялна търговска практика). Освен това-сайтът, който държи...да кажем 80% от пазара на рекламиране на НИ е премахнал....да кажем над 150 профила последните няколко месеца-не ми е актуална информацията, но
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
ПП:Единственото подобно на кредит което имам е кредитна карта(1 за 400 лв и не я ползвам, но я държа, ако потрябва); имал съм два кредита, за целият си живот-ипотечен(заедно със съкредитоискател-щото съм доста млад), изплатен преди началото на кризата, за 4 години и един потребителски(за 5000 лв), също изплатен предсрочно. А кредитното ми досие е много кофти щото имам караници с мобилните оператори и нямам навика да им плащам. Ти си направи извода за какъв *** те мисля в момента..Още нещо-ако цените паднат ще купувам, ако се качат-ще продавам. За личното ми благосъстояние няма кой знае какво значени. Парите ми в момента са в земя. Ако преценя, че има защо-ще ги преместя в апартаменти. Или в офиси. Или някъде. Укаримасу ка, дедич?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
Искаш държавна регулация(а то в същност има такава, ама те мързи да четеш) над цял сегмент на пазара заради неморалното рекламиране? Ако не ти харесва как се рекламират офертите и как се пускат фалшиви обяви-първо тая практика в момента е минимална(ако познаваше пазара щеше да знаеш що) и е в пъти по-малка от миналата година. Второ-има фирми с наложени глоби за над 30 000 лв заради тая работа-т.е. просто си пусни оплакване-предполагам не знаеш къде, пиши ми на лично ще ти обясня. А ако си беше направил труда да прочетеш 47ми коментар щеше да видиш, че това което ти наричаш "кражба на имот" по мое мнение е на практика невъзможно към днешна дата. Но както казах-нивото ви(на теб и на сократа) е на продавачи на зарзават на женския... Те заради това ти се иска да е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 3 rate down comment 2
Дядо Мечо
преди 10 години
Коментар 46. За теб специално ще ги пейстна и тук- "ако се направи добре евентуално ще ограничи някои порочни практики като кражби на обяви, фалшиви обяви, опити за измами като кражби на имоти и др. под."Сега, разбирам не ти се нрави че падат цените. Набутал си се с кредити и сега едва дишаш. Но тренда не зависи от теб. Така че няма смисъл да се държиш като нещо средно между Александър Матросов и обидена госпожица. Тропане с крак и аргументи от сорта "няма да стане щото аз така казвам, щото не ми се иска и щото е вредно" са смешни. И безсмислени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 4 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
добре-съгласих се, не съм прав да обобщавам-цените са предпоставка за растеж. Но от падащите цени ти пада капитализацията-ако и да ти се покачва ликвидността. А растеж от падащи цени на НИ няма как да сполучим-просто щото все едно трием с гумичка парите на обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
,,,Погледнато в еволюционен план, цените на всичко съществуващо трябва да падат (в абсолютно или относително измерение) за да се отваря пазар за нови неща. Иначе, ако постоянно плащаме едни и същи (или дори увеличаващи се) цени, то няма как да има растеж. Казано по друг начин - падащите цени на старите потребности отварят възможност за нови такива. И няма ли едното, го няма и другото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още