IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бен Елдър: България трябва да увеличи прозрачността на пазара на имоти

Има възможности на други места, които инвеститорите считат за по-добри, коментира глобалният директор „Оценки" в RICS

08:10 | 09.04.14 г. 100
<p>
	<em>Бен Елдър. Снимка: личен архив</em></p>

Бен Елдър. Снимка: личен архив

Кога българският пазар на имоти ще стане достатъчно прозрачен за чуждестранните инвеститори, какви сгради търсят те и какво искат от оценителите на имоти – отговорите на тези въпроси потърсихме от Бен Елдър, глобален директор „Оценки" в RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors - Кралския институт на лицензираните консултанти по недвижими имоти).

Бен Елдър е практикуващ оценител и преподавател, заемал ключови позиции в Nottingham Trent University и The College of Estate Management. Той е член на The Global Advisory Forum for The Appraisal Foundation в САЩ, както и в Advisory Forum Executive на Международния съвет по стандартите за оценяване и е един от ръководителите на United Nations ECE Real Estate Management Advisory Group.

- Г-н Елдър, пазарът на имоти в България е сред полупрозрачните пазари на имоти в света. Какви са Вашите наблюдения – подобрява ли или влошава позициите си българският пазар на фона на развитието на глобалните пазари след кризата?

Има промяна. Събития като конференцията от миналата седмица показват, че има промяна. Привличането на над 100 души на подобно събитие разкрива, че има хора от пазара, не само оценители на имоти, но и банкери, инвеститори, адвокати и други участници в процеса по сключване на сделки, които искат да научат за международните перспективи и как те започват да влияят на начина, по който се сключват сделки в България. Прозрачността е ключова.

Помня края на 90-те години, после 2007-2008 г., точно преди кризата - колко активен беше пазарът, хората не мислеха, че могат да загубят пари. Политическите промени в България и Източна Европа внезапно отвориха всякакви възможности за много бързо развитие и някои от тези промени не бяха достатъчно зрели, за да успеят. Не казвам, че са били погрешни, просто всичко се случи много бързо и по време, когато имаше бум на пазара в Западна Европа и САЩ. Това създаде много фондове, които търсеха нови пазари за инвестиции. Източна Европа изглеждаше като панацея и ново предложение, страхотна възможност за ръст... Хората бяха яхнали вълната и мислеха, че от инвестиции в имоти не може да се загуби. Ами може и това се случи.

- Какъв е пътят за преодоляването на предизвикателствата с прозрачността на пазара на имоти в България?

Прозрачността е свързана с доверието. И отново да се върнем на събитието – обсъждаха се методите за оценяване на имоти. Една от ключовите препоръки в Червената книга на RICS е, че окончателният доклад не трябва да бъдат подвеждащ за клиента. Може да се посочи „спот цена“, т.е. пазарна цена, на която очаквате да продадете конкретния имот в определен момент, но ако оценителят настина вярва, че пазарът е в подем или на дъното, или някъде по средата, той е длъжен да обясни това в доклада си.

Оценката е приблизително изчисление на пазарната цена в определен момент, но това не пречи на оценителя да направи коментар на тази оценка. Оценката е число, но наистина интересната и полезна част е допълнителната информация, която се предоставя в доклада към нея. Не всички инвеститори и финансови институции винаги искат да чуят тази допълнителна информация, защото тя прави решенията им по-трудни. Ако получат само едно число, което да използват при изчисляването на съотношението заем–стойност (loan-to-value ratio), въпросът е много по-лесен. Недвижимите имоти обаче не са лесен въпрос, те са много сложна тема.

На конференцията ми се стори на няколко пъти, че възниква объркване относно ролята на оценителя и на другите страни в процеса. Трябва да е напълно ясно за лицензирания оценител каква е целта на оценяването, за какво е нужна тази оценка, както и да получи инструкции в писмен вид.

Трябва да има ясно разбиране между оценител и клиент за какво е нужна оценката и какъв тип доклад ще се изготви. Защото твърде често, особено в миналото, докладът се изготвя и предава, но клиентът не го харесва и променя или опитва да променя инструкциите, така че да отговорят на очакванията му.

Чух коментари, че няма много чуждестранни инвеститори в България. Това означава, че хората, които искат да инвестират, не виждат България като привлекателна опция. Това не значи, че системата е грешна, просто те не смятат, че възвръщаемостта ще компенсира поетите рискове. Има възможности на други места, които считат за по-добри.

Последна актуализация: 21:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

58
rate up comment 3 rate down comment 2
cokrat1
преди 10 години
Абе *** и ***...аз ти казвам, че от почти 20 години съм в материята ...ти ми пишеш некви измислени глупости...*** си *** и нЕмаш никаква сериозна полемична култура. Не ти се иска , но държавата все повече ще се намесва на различните пазари, защото сегашното им състояние е доста диво и мътно...точно като им се иска на такива мутро-бизнесмени като теб. Нищо добро не те очаква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
Аз какъв съм специалист-какъвто съм, такъв съм. Добър, лош-това е:) В бг без нотариус ще ти продадат апартамента за 30 мин. Не, че това е основание да ги държим, но е един проблем, който трябва да решим, преди да ги реформираме. Друг проблем-юридическата грамотност. Виждал съм хора, които продават наследствен имот, да твърдят, че няма нужда всички наследници да се явяват на сделката. И единствено на нотариуса повярваха, че нема как да стане без братчедите. Та-много ни е рано да мислим в тая насока-в момента нотариуса е работеща институция, дай да не го бараме, докато не пооправим останалото, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 3 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
а ти си ***, точно колкото приятелчето ти:) - в кой коментар са твоите аргументи да ги прочета? Щото аз обясних(два пъти) що идеята граничи по тъпота с някоя съседна галактика:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 3 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
*** е оня ***, дето е свършил в оная *** ***:) Не знам-сигурно имаш богати роднини, щото не виждам кой *** ще ти даде да търгуваш с квото и да е...най-много таксиметров шофьор или нещо подобно може да си:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Я да те питам нещо друго като си такъв специалист (оставям настрана спора за борсата - достатъчно беше казано и от двете страни) - какво мислиш за отпадането на нотариусите от процеса на покупко-продажбите??? Логиката е, че ВЕЧЕ просто няма нужда от тях - така както например няма нужда от тях когато купуваш или продаваш акции?...И въобще и по принцип, при съвременните условия и средства, професията нотариус вече е остаряла и е въпрос на време да престане да съществува или най-малко да бъде значително орязана откъм функции (след съответните законови промени разбира се).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 1 rate down comment 1
cokrat1
преди 10 години
И още нещо бе ***. Аз търгувам с акции и други ценни книжа от почти 20 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 3 rate down comment 1
cokrat1
преди 10 години
Абе *** кое от написаното за БФБ не е вярно бе ***. Ако се направи имотна борса...какво ще се купува и продава там бе ***...ще се купуват и продават имоти...акции...имоти...акцията има достигната борсова цена, която не винаги е близка до реалната цена...същото ще бъде и с цените на имотите на имотната борса...Най-важното е да се даде възможност на купувачи и продавачи да се срещнат на едно място, където държавата ще бди сделките да се извършват по всички правила на продажбата на имоти. При това положение такива алчни брокерчета като теб ще духат супата. Ей това те изкарва от нерви и те прави яростен противник на такава Държавна имотна борса. Колкото и да "риташ" това ще стане. Дай Боже по-скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 2 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
селски, отивай си дома на село да си продаваш доматята, не са занимаваш с науки дето не са ти ясни:) *** си като гъбена чорба-като съм те размазал, кай молим те, че си сгрешил и се извини-срамът ще е по-малко ако се оттеглиш с достойнство:) А ако(както подозирам) не зацепиш какво съм написал(щото ти определени не си зацепил) що не се постараеш да се върнеш в техникума, който си завършил да те научат да сричаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 2 rate down comment 1
cokrat1
преди 10 години
"***", грешиш много бе "брато"....много глупости пишеш...ето една.......Някой ще ми забрани да купя от братовчед ми на цена каквато се разберем с него ли? ....Не никой не може да ти забрани...Аналогичен случай с БФБ...никой не може да ти забрани да продадеш некви акции на браЧет си на каквато цена искаш...На БФБ има регулиран...има и нерегулиран пазар...на нерегулирания каквато цена искаш такава обявяваш. Същото ще бъде и на Имотната борса. Тя, ще обяви, че е продаден имот еди къде си с такива и такива характеристики...но ще добави, че цената е постигната на нерегулирания имотен пазар. По тоя начин всички ще се досетят, че това не реална цена на продажба между два независими субекта, и никой няма да я има предвид при офериране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
а бе тук ставате трима, дето ни един от вас си няма идея от тая работа и стоите и ми спорите...ми хванете се разходете малко по огледи най-малко и си задайте правилните въпроси. В момента системата в България е изключително сигурна. Смея да твърдя една от най-сигурните в Европа. Реши много проблеми с измами и регулира много неща. Ефективна е и работи. Това което предстои да реши(но и то ще стане) е криенето на данъци. Това от законодателна перспектива. А самоподготовката на документи е...в общият случай може и да стане но ще има поне едно 20-30% проблемни имоти, където ще се правят компромиси. От търговска перспектива-няма имот на софийският пазар, който ако си е на цена да не се продаде в рамките на месец-два. Вие твърдите, че това трябва да се ускори(което няма да стане, но дори да стане ще е гигантска крачка назад и компромис с качеството-ако не е ясно, все още защо-ИМОТ ПО СНИМКИ НЕ СЕ КУПУВА!!!), а в същност няма нужда-нормално е имот да имате по-ниска ликвидност от дъвки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още