IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паскал Дъфи: Новото строителство на жилища в София ще се усвои

Високата средна класа в града се разширява, трудностите за намиране на подходящ имот са големи, коментира основателят на First Estates

08:01 | 22.04.16 г. 28
<p>
	Паскал Дъфи. <em>Снимка: First Estates</em></p>

Паскал Дъфи. Снимка: First Estates

За тенденциите във високия сегмент от пазара на имоти в София разговаряме с Паскал Дъфи, управляващ директор на една от младите консултантски компании в сектора First Estates.

Паскал Дъфи живее и работи в сектора на имотите и строителството в България вече повече от 10 години. Има опит на пазарите във Варна и София. През 2014 г. основава компанията  First Estates, която се фокусира върху премиум имотите на топ локациите в града.

- Г-н Дъфи, First Estates е сравнително млада компания в бизнеса с имоти. Какво Ви накара да започнете този бизнес в по-високия му сегмент точно в България?

- Компанията е на пазара вече две години и половина. Започнахме този бизнес в София, защото смятам, че поне в момента по-високият сегмент от пазара е концентриран в столицата. Нашият таргет е високият среден сегмент, както и ексклузивните имоти. Отделни сделки в този сегмент се осъществяват и в другите големи градове – Варна, Бургас и Пловдив, но в момента нашият фокус е върху пазара в София. Смятам, че има ниша за развитие. Не са много компаниите, които работят на този пазар и които предоставят достатъчно професионални услуги.

- Колкото и да е ограничен пазарът на по-луксозните жилища в другите градове от страната, планирате ли експанзия в бъдеще, предвид че и сам казахте, че предлагането на качествени услуги в този сегмент от пазара е по-слабо?

- Планираме експанзия в близките 1-2 години. По-вероятно е обаче това за стане чрез франчайз, отколкото чрез развитие на наши офиси. За да потръгне този бизнес, трябва да намерим местни партньори, които познават местните пазари. Не е толкова лесно да се навлезе на нов пазар.

- През последните години се наблюдава доста сериозно раздвижване на предлагането в най-високия сегмент от пазара, особено в София. Смятате ли, че има опасност да се стигне до свръхпредлагане и оттам до натиск в по-високия сегмент от пазара?

- Действително има сериозно раздвижване в последните години. Допреди две години обаче пазарът беше пазар на купувача, защото имаше много хора, които се опитваха да продават, но не и достатъчно купувачи. В момента ситуацията е обратната – пазарът се превърна в пазар на продавачите, защото има силно търсене, но предлагането на достатъчно добри имоти не е достатъчно, за да го задоволи. Трудностите за намиране на подходящ имот за покупка са по-големи.

В същото време има сериозна експанзия при строителството. Да, това ще увеличи предлагането, но мисля, че горната средна класа в София сериозно се разраства, все повече хора искат да живеят в по-добри райони и жилища, така че новото строителство ще бъде усвоено.

- Как прогнозирате, че ще се развива този пазар в по-краткосрочен план?

- През последните години се наблюдава бавен, но сигурен растеж. В един момент се получи доста сериозен тласък на пазара, като тази тенденция се задържа. По-осезаемото движение на пазара започна след фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Хората започнаха да теглят спестяванията си от банките и да ги влагат в имоти. Банките пък съживиха кредитирането при по-добри условия, като тази тенденция ще продължи в осезаемо бъдеще.

Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 4
sdar
преди 8 години
Сега и аз те разбрах. Просто се разминаваме с определението за средна класа. Според мен това е класата с доходи които стигат за нормален живот, апартамент или къща, мерцедес, почивки в чужбина по празниците и т.н.А ти говориш за работническата класа, тази която живее за да работи и дотам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 22 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
да ве ако бяхме всички чак такива баровци в София с по 3 бона на месец нямаше да крякаме на улицата за тея 60 стинки за билетче .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 17 rate down comment 2
Invcom
преди 8 години
Мисля че те разбрах колега, просто ми се струва, че имаш изкривени представи за средна класа. Искам да те уверя (и успокоя), че ти с 2к спокойно можеш да се наречеш средна класа. За тези на държавна работа със сивите странични доходи знам много добре, аз също познавам такива, но искам да те уверя, че те далеч не са толкова много (според мен не повече от 0,1 до 0,5% от населението на град София) разбират няколко хиляди души ... т.е. те далеч не могат да бъдат определени като средна класа нали ме разбираш правилно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 35 rate down comment 1
Invcom
преди 8 години
Най-интересното е, че докато ние тука бистрим имотите за по 150-200к евро, в столицата ни "средната класа" организира поредния флашмоб срещу поскъпването на автобусното билетче с 60 стотинки :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 4
sdar
преди 8 години
Ти гледаш статистиката, тя не отчита реалната средна класа. Защото ако доходите са официални е ОК, обаче ако си на държавна работа по министерства и агенции, статистиката не ти отчита допълнителните приходи които си докарваш, а повярвай ми тези приходи може да са значителни, дори и след като се отчетеш където трябва.А за мен, нали и аз това казвам, никаква средна класа не съм защото с едни 2к лв. просто живееш от днес за утре. Ако бях на държавна работа и да дърпам още, ОК, ама не съм. Разбира се че не мога да си позволя подобни заеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 0
Invcom
преди 8 години
то няма "ваши" и "наши" схващания има статистика има и цифри. Ние специално не можем да се разберем просто защото няма регламентирано понятие за "средна класа" :))) така както има регламентирани измерими понятия за минимална работна заплата, средна работна заплата, социално слаб и т н. Просто аз отъждествявам т.нар. "средна класа" със средната работна заплата в града, което ми се струва справедливо, докато ти отъждествяваш средната класа в София с това което е "средна класа" в Париж :) Peace PS: за да сме коректни и двамата трябва да имаме данни какъв процент от населението на София живее с доходи от над 5к на глава, по този начин ще разберем дали говорим за средна класа или за някакъв пренебрежимо малък процент от населението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 22 rate down comment 0
melon
преди 8 години
Каква срдедна класа от горната част с пари от заплата, бе хора! С пари от заплата..... Парите са от наследства, кражби, бизнес, консултации, проценти, професионалисти на свободна практика и т.н. И с 5х заплата човек не е особено напред:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
и ти можеш ли да си позволиш винетка, билетчета за градския траспорт + всички сметки и да връщаш жилищен кредит на 8% лихва за 150К евра или кола с всичките и салтанати и застраховки ?!? Ако тва можеш ти си е.баси великана .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
sdar
преди 8 години
П.П. Е не съм стигнал нивото на средната класа, учи. Макар че според вашите схващания би трябвало да съм. Обаче с 2к лв. както казах просто живееш и дотам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
не се аби ве то тва е само на артия в действителност е съвсем съвсем друго .... ако искаш питай тея в Инвестора журналята дали са си "купили имоти" от 150К евро .... нали са и те "средна класа" ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още