IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паскал Дъфи: Новото строителство на жилища в София ще се усвои

Високата средна класа в града се разширява, трудностите за намиране на подходящ имот са големи, коментира основателят на First Estates

08:01 | 22.04.16 г. 28
<p>
	Паскал Дъфи. <em>Снимка: First Estates</em></p>

Паскал Дъфи. Снимка: First Estates

За тенденциите във високия сегмент от пазара на имоти в София разговаряме с Паскал Дъфи, управляващ директор на една от младите консултантски компании в сектора First Estates.

Паскал Дъфи живее и работи в сектора на имотите и строителството в България вече повече от 10 години. Има опит на пазарите във Варна и София. През 2014 г. основава компанията  First Estates, която се фокусира върху премиум имотите на топ локациите в града.

- Г-н Дъфи, First Estates е сравнително млада компания в бизнеса с имоти. Какво Ви накара да започнете този бизнес в по-високия му сегмент точно в България?

- Компанията е на пазара вече две години и половина. Започнахме този бизнес в София, защото смятам, че поне в момента по-високият сегмент от пазара е концентриран в столицата. Нашият таргет е високият среден сегмент, както и ексклузивните имоти. Отделни сделки в този сегмент се осъществяват и в другите големи градове – Варна, Бургас и Пловдив, но в момента нашият фокус е върху пазара в София. Смятам, че има ниша за развитие. Не са много компаниите, които работят на този пазар и които предоставят достатъчно професионални услуги.

- Колкото и да е ограничен пазарът на по-луксозните жилища в другите градове от страната, планирате ли експанзия в бъдеще, предвид че и сам казахте, че предлагането на качествени услуги в този сегмент от пазара е по-слабо?

- Планираме експанзия в близките 1-2 години. По-вероятно е обаче това за стане чрез франчайз, отколкото чрез развитие на наши офиси. За да потръгне този бизнес, трябва да намерим местни партньори, които познават местните пазари. Не е толкова лесно да се навлезе на нов пазар.

- През последните години се наблюдава доста сериозно раздвижване на предлагането в най-високия сегмент от пазара, особено в София. Смятате ли, че има опасност да се стигне до свръхпредлагане и оттам до натиск в по-високия сегмент от пазара?

- Действително има сериозно раздвижване в последните години. Допреди две години обаче пазарът беше пазар на купувача, защото имаше много хора, които се опитваха да продават, но не и достатъчно купувачи. В момента ситуацията е обратната – пазарът се превърна в пазар на продавачите, защото има силно търсене, но предлагането на достатъчно добри имоти не е достатъчно, за да го задоволи. Трудностите за намиране на подходящ имот за покупка са по-големи.

В същото време има сериозна експанзия при строителството. Да, това ще увеличи предлагането, но мисля, че горната средна класа в София сериозно се разраства, все повече хора искат да живеят в по-добри райони и жилища, така че новото строителство ще бъде усвоено.

- Как прогнозирате, че ще се развива този пазар в по-краткосрочен план?

- През последните години се наблюдава бавен, но сигурен растеж. В един момент се получи доста сериозен тласък на пазара, като тази тенденция се задържа. По-осезаемото движение на пазара започна след фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Хората започнаха да теглят спестяванията си от банките и да ги влагат в имоти. Банките пък съживиха кредитирането при по-добри условия, като тази тенденция ще продължи в осезаемо бъдеще.

Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 16
sdar
преди 8 години
Просто работник е ако работиш някъде за някаква минимална заплата и нямаш възможност да докараш допълнително. То затова и казах, или работиш само за заплатата но да е прилична, или да си на добро място по министерствата, където да си докарваш отстрани както е практиката. Дори вторите докарват повече от първите. И да, говоря не наизуст, а според реални примери които виждам около мен.Всъщност, средна класа означава по-високата класа, а не обиновената работническа. И в IBM да работиш, ако си на ниското ниво си работник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 35 rate down comment 0
Invcom
преди 8 години
И по между другото колега, ако ти имаш чист доход от 5к и нагоре (след данъци осигуровки и тн) искам да те поздравя наистина и да ти кажа, че ти влизаш в понятието "средна класа" не за София, а за Западна Европа (справка Eurostat) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
а на този му се принсънват значи нон стоп тея растежи на жилищата и само къде видел увеличаваща се средна класа тоя пумпал ?!? Те хората не моат си платат винетките и билетите за транспорта, а тоз говори приказки от 1001 нощ за некви средни класи и растежи на луксозни имоти .... :)) Не бе нека се занимава щом го влече и народа "може да си позволи" жилища от 1000-2000? на квадрат жилища да ги "усвоява там да продава" .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 1
Invcom
преди 8 години
Колега, според официалната статистика на НСИ средната заплата в град София е около 1230 лв. (цитирам последната статистика по спомен). За мен средната класа живее със средната заплата кратко и ясно. Ако ти смяташ, че в София средната класа живее с 5000 лв. на калпак значи явно или не си от София или не живееш в България. Освен това моля те изясни понятието "просто работник" защото в крайна сметка 95% от жителите на София са "просто работници"?? Сред моите познати които се числят към средната класа и работят в чуждите компании (разбирай IBM, HP и тн) уви не познавам такива с 5к лв. заплата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 17
sdar
преди 8 години
Това което казваш не е средната класа. С 1500лв. си просто работник, плащаш си сметките и дотам. Средна класа е по-високо ниво, например 5к лв. заплата, или 1.5к лв. заплата но на подходящо място из администрацията или министерствата за да си докараш допълнително. Ако имаш доходи около 5к лв., то с 2к лв. живееш останалите може да ги събираш, ето ти 36к лв. на година, жената да докара 20к лв. на година чисто, защото живеете с твоята запалта, ето ти едни 50к лв. на година спестени. Тогава няма проблем със сметката и за 5г. си взел имота.Просто средна класа означава средни доходи, а не минимални.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 52 rate down comment 3
Invcom
преди 8 години
Някой може ли да ми обясни коя е тая "средна класа" в София, която се скъсва от бачкане в западни аутсорснати компании за 1500 лв. и разполага с бюджет от 150 000 евро или поне може да си позволи такъв кредит ?! Оки има една политическа клика, която чрез далавери, лобизъм и подкупи най-вероятно без проблем може да си позволи апартаменти за 150-200к евро ... но да наричаме тази шепа хора средната класа на София ми се струва най-малкото несериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още