IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купуваме жилище с малко над 8 годишни заплати

Наличието на гараж или паркомясто се превръща във все по-важен фактор при покупката на жилище, посочват брокери

14:54 | 01.03.11 г. 21
Купуваме жилище с малко над 8 годишни заплати

За закупуването на двустайно жилище от 65 кв. м в България през 2010 г. са били необходими 8,26 средногодишни работни заплати, докато през 2009 г. за целта са били необходими 9,55 заплати, съобщиха на среща с медиите днес от агенцията за имоти „Явлена“. Нивата от миналата година се доближават до тези преди бума при имотите (2002-2003 г.), посочиха от агенцията. За сравнение, в Западна Европа броят средногодишни заплати, необходими за закупуване на жилище, е средно между 3 и 6.

Източник: НСИ, Явлена

От друга страна, цените на имотите засега се задържат на нивата от 2010 г., (между 700 и 900 евро/кв. м в масовия случай в София), сочат данни на компанията.

Същевременно се наблюдава съкращаване на срока за сключване на сделки в някои случаи. Това става основно, когато условията по сделката са еднакво удовлетворяващи за продавача и за купувача и техните позиции лесно се срещат. През последните три месеца в Явлена такива сделки се реализират в рамките на 2 седмици на фона на 2 до 6 месеца при по-сложна ситуация през последните две години.

Гараж или паркомясто – все по-важен фактор при покупка на жилище в столицата

Липсата или наличието на възможност за паркиране може да наклони сделката в една или друга посока, сочат наблюдения на брокерите. От агенцията посочиха за пример, че имат развалени сделки заради липсата на гараж. От значение е и размерът на гаража, който невинаги е подходящ за голяма семейна кола.

Големи апартаменти без възможност за паркиране трудно се продават, отбелязаха от агенцията. В резултат на това се повишават цените на гаражите, които са около 15 хил. евро, а в отделни случаи достигат до 25 хил. евро. Може да се каже, че цените на гарсониерите в малките квартали са съпоставими с цените на гаражи в центъра, коментираха брокерите.

И докато цената на имота е предмет на преговори, то за цената на гаража не се преговаря. Все пак наличието на паркомясто не е толкова силен фактор в кварталите с големи междублокови пространства като „Младост“, където има възможности за свободно паркиране.

Недостиг на качествено ново строителство в София след две години?

От агенцията отправиха и предупреждение, че е възможно след две години на пазара да няма качествено ново строителство*. В подкрепа на прогнозата си те посочиха изменението при разрешителните за изграждане на жилищни площи. В апогея на новото строителство – през 2006 г., в София са били издадени разрешителни за над 1 млн. кв. м жилищни площи, докато през 2009 г. обемът намалява до 486 хил. кв. м, а през 2010 г. - до 285 хил. кв. м. Бумът на пазара през 2008 г. и 2009 г. беше в резултат на строителния бум през 2006 г., в бъдеще ще се наложи да се купуват вече обитавани имоти, прогнозираха брокерите.

*Под ново строителство от агенцията разбират сгради в етап на строеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 0
Dani_Valencia
преди 13 години
1.В света средното историческо съотношение е 3,00 Т.е в България жилищата са набалончени близо 3 пъти2.От агенцията отправиха и предупреждение, че е възможно след две години на пазара да няма качествено ново строителство. В подкрепа на прогнозата си те посочиха изменението при разрешителните за изграждане на жилищни площи Агенцията да не се безпокои има лоши ипотечни кредити за 1,35 милиарда лева толкова здраво предлагане на имоти ще има на пазара, че ум ще им зайде3.Населението на България е намаляло с поне 600 хил. души за последните десет години. Това показват междинните данни на Националния статистически институт (НСИ)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още