IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райфайзен Имоти: Жилищните цени в София продължават да падат

От компанията отчитат засилена ценова динамика на пазара на нежилищни имоти в най-големите градове на страната

13:04 | 26.10.11 г. 11
Райфайзен Имоти: Жилищните цени в София продължават да падат

Средните пазарни цени, на които се сключват сделки с жилища в София, продължават да намаляват, като през третото тримесечие на 2011 г. са спаднали с 6,8% спрямо същия период на миналата година, сочи индекс на Райфайзен Имоти, който следи динамиката на реалните продажни цени на недвижимите имоти в страната.

Спрямо второто тримесечие на 2011 г. средните цени на продадените жилища в столицата отбелязват спад от 3,8%. От графиката прави впечатление обаче, че стойността на индекса за София през третото тримесечие (284 пункта) е почти колкото и през първото (285 пункта).

Миналата седмица от Националния статистически институт публикуваха данните си за жилищните цени в страната през третото тримесечие, според които спадът на цените в София спрямо второто тримесечие е 0,6%.
 

Натиснете за пълен размер

В Пловдив средните пазарни цени за продажба на жилищни имоти през третото тримесечие на 2011 г. са намалели с 4,1% спрямо същия период на 2010 г., докато във Варна спадът е 3,6%, сочи индексът на Райфайзен Имоти.

На тримесечна база индексът отчита разнопосочни изменения в двата града – намаление от 1,4% във Варна и минимален ръст от по-малко от 0,1% в Пловдив. На практика индексът за Пловдив остава непроменен през последните три тримесечия (273 пункта).
 

Източник: Райфайзен Имоти

През последните две тримесечия се отчита засилена ценова динамика на пазара на нежилищни имоти в най-големите градове в страната. На тримесечна база измененията в цените в София и Варна отчитат спад съответно от 9,6% и 6,4%, а в Пловдив и Бургас - ръст от съответно 2,5% и 6,8%. Сегментът на нежилищните имоти в столицата включва сделки както с търговски обекти, така и с помещения с офисно предназначение, докато в останалите градове преобладават сделките с търговски обекти.

През последните тримесечия се наблюдава увеличение на броя на сключените сделки с търговски обекти с централно местоположение, включително на главните търговски улици, но то е съчетано с намаляващи средни размери на продадените имоти. Това обяснява ръста на средните цени на нежилищните имоти и съответно на нивата на индекса в Бургас и Пловдив през периода, обясняват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 38 rate down comment 4
Ogibogi
преди 12 години
Предполагам, че каталога или списанието ( не знам точно как го наричат ) в което Райфайзен банк предлага имотите които има, от ипотеки, необслужени кредити и придобити след намесата на съдия изпълнители е достигнало размера на телефонния указател на Ню Йорк! Цените на имотите трябва да спаднат поне с още 30 %...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още