IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в София с 9,4% по-евтини през първото тримесечие на годишна база

В Пловдив средните пазарни цени са намалели с 8%, докато във Варна спадът е 7%, сочи индекс на Райфайзен Имоти

14:03 | 28.04.11 г. 2
Жилищата в София с 9,4% по-евтини през първото тримесечие на годишна база

През първото тримесечие на 2011 г. средните пазарни цени, на които се сключват сделки с жилища в София, са спаднали с 9,4% спрямо същия период на 2010 г., сочи индексът на Райфайзен Имоти, който следи динамиката на реалните продажни цени на недвижимите имоти в страната. Спрямо четвъртото тримесечие на 2010 г. намалението на средните пазарни цени на продадените жилища в столицата е 5,2%.

В Пловдив средните пазарни цени за продажба на жилищни имоти през първото тримесечие на 2011 г. са намалели с 8% спрямо същия период на 2010 г., докато във Варна спадът е 7%. На тримесечна база индексът отчита разнопосочни изменения на средните цени на жилищата в двата града – намаление с 6,7% в Пловдив и минимален ръст от 1,9% във Варна.

По-рано този месец от Националния статистически институт отчетоха спад на средните пазарни цени на апартаментите в столицата от 4,4% през първото тримесечие спрямо предходното и понижения от 2,4% във Варна и 2,8% в Пловдив. Данните на НСИ не включват новопостроени апартаменти.

Движението на средните пазарни цени на жилищата през последното тримесечие затвърди тенденцията на качествена промяна на продаваните имоти на пазара – купувачите очакват да получат възможно най-доброто предложение в рамките на предварително определен бюджет, посочват от Райфайзен Имоти.

Бавното възстановяване на пазара на труда и растящата инфлация се очаква да засегнат потреблението на домакинствата и най-вече разходите за придобиване на стоки с дълготрайна употреба, каквито са жилищата. От друга страна, инфлацията в страната може да доведе до повишен интерес към имотите, ако те бъдат предпочетени като инструмент за съхранение на стойността на спестяванията, коментират още от компанията.

Индексът на цените на недвижимите имоти на Райфайзен Имоти е измерител на динамиката на средните пазарни цени на имотите в най-големите градове в България, като анализът обхваща цените на реално продадени жилища, разположени в сгради в режим на етажна собственост.

Натиснете, за да видите в пълен размер

Източник: Райфайзен Имоти

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
ostin22
преди 13 години
500 E на квадрат за София, Варна и курортите и 200-300 евро за останалите областни градове..това е реалната цена в момента! Не се прецаквайте да купувате скъпо и прескъпо и да плачете, че след половин година цената паднала с 20%...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
ivo111
преди 13 години
Ами как така ще бъдат "предпочетени като инструмент за съхранение на стойността на спестяванията.", като същевременно цените падат с тези темпове?????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още