IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в София поевтинели с над 10% за година, във Варна – с над 13%

В Пловдив спадът на цените през четвъртото тримесечие на 2010 е по-умерен – близо 5% на годишна база, сочи индекс на Райфайзен Имоти

14:42 | 25.01.11 г. 11
Жилищата в София поевтинели с над 10% за година, във Варна – с над 13%

През четвъртото тримесечие на 2010 г. средните пазарни цени, на които се сключват сделки с жилища в София, са спаднали с 10,6% спрямо същия период на 2009 г., сочи индексът на Райфайзен Имоти за отчитане на реалните движения на продажните цени на недвижимите имоти в страната. Спрямо третото тримесечие на 2010 г. намалението на средните пазарни цени на продадените жилища в София е 1,3%.

В Пловдив средните пазарни цени за продажба на жилищни имоти през четвъртото тримесечие на 2010 г. са намалели с 4,9% спрямо същия период на 2009 г., докато във Варна спадът е 13,4%. На тримесечна база индексът отчита минимален ръст на средните цени на жилищата в Пловдив с 2,6% и намаление във Варна от 2,7%.

Движението на средните пазарни цени на жилищата през последното тримесечие, а и през цялата 2010 г., очертаха нова тенденция на пазара на жилища, която може да бъде обобщена като „качествена промяна на продаваните имоти”, посочват от компанията. През тази година вече се превърна в правило купувачите да очакват да получат възможно най-доброто предложение в рамките на определен бюджет с минимални компромиси.

Анализът на сключваните сделки с жилища в страната показва, че през изминалата година цените на имотите вече отразяват все по-големия обем от необходимите допълнителни разходи за преустройство, ремонт или довършителни работи, както и наличието на адекватна инженерна инфраструктура около имота.

Индексът е показателен за реалните продажни цени на жилищата, а не за средните цени на всички жилищни имоти. След спада на интензивното търсене, сделки вече се сключват предимно за готови жилища или такива, които не изискват сериозни допълнителни разходи и усилия за привеждане в годен за обитаване вид. На отделни места в страната този процес води до повишение на номиналните средни цени на продадените жилища през текущия период, тъй като те са предимно за имоти в максимално завършен вид.

Индексът на цените на недвижимите имоти на Райфайзен Имоти е измерител на динамиката на средните пазарни цени на имотите в най-големите градове в България, като анализът обхваща цените на реално продадени жилища, разположени в сгради в режим на етажна собственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 1
lashov
преди 13 години
истината е че имотите които се търсят в момента свършват с бясна сила което неминуемо ще доведе до лек ръст на апартаментите под 80-90 м2 и прилично завършени! като цяло не смятам че следващите 2-3 години ще има рязка промяна в цените ...било то надоле или нагоре! Недвижимите имоти са сектора в икономиката които пада първи при криза и които започва да расте последен. а на такива смешници като стоянчо ще му кажа да внимава какво си пожелава защото НИ са над 30 % от икономиката ни и ако те се паднат още сериозно и голяма част от заетите в сектора ги уволнят - това ще е пагубно за всеки един от секторите на икономиката и ще доведе до сериозни проблеми и такива като стоянчо също ше останат без работа .... мдаа а тогава и за 100Е да ти дават 2стаен апартамент нема да има с кво да го купиш ..... ТИКВОООО ТИКВОООО!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
lashov
преди 13 години
Не си прав и ша обясня защо:1. ако имаш завършена сграда какъв е смисъла да продаваш на загуба ??? дори и кредит да те притиска ще продадеш един два апартамента на загуба да вържеш гащите и след това ще гониш по висока цена!2. ще продават на загуба псевдо строителите които са построили такива безумия че даже и много ниска цена трудно ще намерят някой мераклия!3. ще продават тия дето са в процес на стройтелство ....... НО понеже пазара е малък ивсички знаят когато някой работи бажно и бягат от него!!!а цени ще падат на некачествените имоти и тези които не са съобразени с пазара. Имотите за които има търсене са малки ааа в бума повечето строяха гоооолеми. ако сега имаш двустаен под 70 м2 и с под 18% общи части или тристаен под 85 ще ги продадеш доста бързо и на доста прилична цена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
theforce
преди 13 години
Отговор 1: Ще продават на загуба. Като на всеки друг пазар след балон.Отговор 2: Щом качеството не отговаря на търсеното, най-нормалното нещо цената да пада. Тези два ефекта са толкова ясни и елементарни, че наистина се питам дали ти не си този който всъщност няма понятиее от недвижими имоти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
stoian777
преди 13 години
Изключително е *** отговора: ЩЕ СЕ ПРОДАДЪТ НА ЗАГУБА. Следствието е следното : последния продавач губи, а преди него по веригата ще губят по-малко. НО, едно голямо НО е за банките който са най-важни и който те самите определят правилата в играта са на СУПЕР ГОЛЯМА ПЕЧАЛБА и тях останалите не ги интересуват.Години наред ние ще им плащаме заеми с оромни лихви без значение каква е цената. По този начин западните ни ГОСПОДАРИ ще ни отмъкнат парите и имотите събирани и по времето на комунизъма. Целта е да се приберат и съсредоточат парите в определени ЗАПАДНИ ДЖОБОВЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 6
martis
преди 13 години
Съжалявам, че трябва да го кажа но досегашните постове по темата са все на незапознати с материята на недвижимите имоти.Предполагам разбирате, че 90% от завършените преди година или две жилищни сгради са построени на скъпо закупени парцели или с голям % на обезщетение (каквито бяха актуални точно преди кризата. Да не говорим, че сигурно 95% от строящите се (и незавършени все още) в момента сгради се строят на парцели придобити при условията споменати по-горе. Как при тези условия може да се очаква още по-сериозен спад!!?Друго условие за невъзможността за голям спад е и усещащата се вече липса на определен тип качествени имоти - за каквито има търсене дори сега.Моето мнение е, че спадът е временен и се предизвиква най-вече от позакъсали инвеститори и продавачи на зор. Който иска да купува - сега е момента, както може би и през следващите 3 - 5 месеца.... Пак заповядайте ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
taurus
преди 13 години
Имам чувството че има съчинен текст от 15-ина абзаца и някой като реши да се изкаже относно цените на имотите, си избира 4-5 от тях и пуска "нова" статия. :)В статията от вчера едни се произнесли за спад от 6.37%, други за 8.3%. Днес индекса на РФ сочи 10.6%. Утре някой ще каже 15 или 5... Чете ли някой тези "новини"? Какъв е смисъла? Нали вече на всички им е ясно, че скоро няма да има сензация на жилищния пазар, освен ако китайците решат да се заселят масово тук! :D Защо му е на средния бачкатор в София с годишен доход 10 хил. евро да купува жилище и цяла година или няколко поред да се поти само за разликата, с която е паднала цената. Дъно се не вижда, а който си мисли, че ще го оцели e ГОЛЯМ оптимист! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
до кога ше падат....????....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
stoian777
преди 13 години
Заради теб съм тук другарю. Заради теб съм тук да ти набия малко акълец, ама не мога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
optional
преди 13 години
ох. още си тук. все се надявах да си изпълниш поне една от 10-те закани да се махнеш от сайта. или поне спри да коментираш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
stoian777
преди 13 години
Едно въпросче : Какво ще правим в близките две или три години с апартаментите на вече умрелите за периода възрастни софиянци ? Според мойто виждане апартаментите са около 50 000 ( хил ) .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още