IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в София поевтинели с 10% на годишна база през второто тримесечие

Спрямо предходното тримесечие обаче от "Райфайзен Имоти" отчитат ръст на средните пазарни цени на продадените жилища в столицата от 3,6%

13:03 | 26.07.11 г. 2
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Средните пазарни цени, на които се сключват сделки с жилища в София, са спаднали с 10,1% през второто тримесечие на 2011 г. спрямо същия период на миналата година, отчита индекс на "Райфайзен Имоти". Спрямо първото тримесечие на 2011 г. средните пазарни цени на продадените жилища в столицата отбелязват ръст от 3,6%.

В Пловдив средните пазарни цени за продажба на жилищни имоти през второто тримесечие на 2011 г. са намалели с 2,6% спрямо същия период на 2010 г., докато във Варна спадът е 6,9%. На тримесечна база индексът отчита разнопосочни изменения на средните цени на жилищата в двата града – намаление от 1,5% във Варна и незначителен ръст от 0,2% в Пловдив.

Преди дни от Националния статистически институт отчетоха понижение от 2,1% на цените на апартаментите в столицата през второто тримесечие спрямо първото, спад от 4,7% в Пловдив и повишение от 0,9% във Варна.

От началото на 2011 г. пазарът на жилищни имоти бавно се стабилизира, с оформящи се ценови нива в почти всички сегменти, посочват от  Райфайзен Имоти.

3авършените и добре изпълнени проекти с разрешение за ползване, в райони с изградена инфраструктура и достъп до обществен транспорт, запазват ценовите нива от края на 2010 г. и генерират нов клиентски интерес, отбелязват анализаторите.

Спад на цените продължава да се наблюдава при новото строителство в квартали без изградена инфраструктура, при панелните и ЕПК сгради със силно амортизирани общи части, както и при старите недобре поддържани тухлени сгради без асансьор.

Според анализаторите пазарът се определя основно от купувачи на собствени жилища, които търсят възможно най-доброто съотношение между цена и качество на имота. Купувачите в момента се ръководят на първо място от бюджета, с който разполагат, и са предпазливи при избора на финансиране. Дълго обмислят решението си, преди да сключат сделка и разглеждат покупката на имот от гледна точка на ползването му в дългосрочна перспектива. Компромис с инфраструктурата около имота и качеството на строителството купувачите правят единствено при условие, че сделката е на стойност, значително под средната пазарна цена за съответния район.

Индексът обхваща цените на реално продадени жилища, разположени в сгради в режим на етажна собственост.

Натиснете за по-голямо изображение

Източник: Райфайзен Имоти

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
wiwa
преди 12 години
Нашият пазар на имоти по подобие на тоя в САЩ е в дълга рецесия...какво значи това...Това значи имотите да стоят празни по 5-6 години.Ако не вярвате отворете сайтовете,там ще видите имоти от 2007-8 година.Те потвърждават моето мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
mirovalkov
преди 12 години
Спада на цените с около 10 % е напълно нормален. Вече се върнахме на реалните нива, на които трябва да се продават жилища в България. Нека имаме предвид, че купувачи почти не останаха. Ако някой вярва, че цените ще се повишат, просто да не си прави излишни илюзии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още