IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Портфолио 2024 - как да инвестираме без стрес?

Успешните компании не просто правят по-качествени продукти, а налагат нови технологии, пише Любомир Леков

17:23 | 07.11.14 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Как да предвидим кои ще са най-успешните борсови компании през 2024 г.?

Ако знаехме отговора на този въпрос, сега можеше свободно да купуваме техни акции и вместо да се стресираме от спадовете на котировките през следващите години, да използваме корекциите на пазара за нови покупки.

Тъй като обаче е невъзможно да знаем кои компании ще са на “върха” след 10 години, може поне да се опитаме да анализираме и тестваме как биха се развивали сегашните компании с лидерски позиции, за да разберем кои от тях имат потенциал да бъдат на върха и през 2024 г.

И така, кои компании да изберем за “стрес тест”?

Най-напред ще определим секторите, за които има най-сериозни очаквания за ръст на пазара през следващите 10 години.

Има достатъчно основания да предполагаме, че компаниите, които ще имат голям ръст, ще са от сферата на информационните технологии, 3D принтерите, Internet of Things, медицина, електрическите автомобили и възобновяеми енергийни източници.

За да може да селектираме компаниите по някакъв критерий, ще използваме принципа на “икономическия ров” на Бъфет за подбор, който много образно той  е описал със следните думи: „Най-важното е да разбера колко голям е отбранителният ров около бизнеса. Аз, разбира се, обичам голям замък и голям ров с пирани и крокодили“.

Обикновено такива компании са абсолютни лидери в определен пазарен сегмент и много трудно някой може да ги измести, защото те имат сериозно конкурентно предимство, даващо им възможност да продават продуктите си при по-висока норма на брутна печалба спрямо конкурентите.  

Успешните компании не просто правят по-качествени продукти, а налагат нови технологии. Пример за това е появата на iPhone през 2007 г., който е несравнимо по-добър от наложените в миналото мобилни телефони на Nokia. Въпреки това са необходими няколко години, преди потребителите масово да започнат да преминават към смартфоните, тъй като трябва да свикнат с изцяло новия начин на употреба на мобилния телефон.

В сектора на информационните технологии могат да бъдат разпознати сравнително повече   компании, които имат “голям ров”.

Ще се спра на десет компании, които имат продукти със силно доминираща позиция -  Applе, Google, Microsoft, Amazon, Facebook, Priceline, Ebay, Netflix, LinkedIn и Twitter.

Сред компаниите има пет, които са с капитализация над 130 млрд. долара (Applе, Google,  Microsoft, Amazon, Facebook), две с капитализация между 60 и 70 млрд. долара (Priceline, Ebay) и три, които са под 30 млрд. долара (Netflix, LinkedIn и Twitter). И всички изброени компании имат продукти, които са абсолютни лидери в пазарния си сегмент.

Последна актуализация: 03:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 9 години
много интересно. мисля и аз да пробвам така, пък да видим. Но Леков все към технологиите го влече :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Натрий
преди 9 години
Направих виртуален портфейл. Ще ги следя ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Прекрасен материал.Моля пускайте по-често такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
simbad12
преди 9 години
Поредният любопитен поглед на Леков. Чакам продължението с нетърпение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още