IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Плаващият курс на рублата е единственото правилно решение

Поевтиняването на валутата засяга пряко държавния ни бюджет, отбеляза руският президент

20:16 | 18.11.14 г. 29
Путин: Плаващият курс на рублата е единственото правилно решение

Плаващият валутен курс на рублата е единственото правилно решение пред централната банка, заяви руският президент Владимир Путин по време на икономически форум в Москва, организиран от политическата организация Общоруски народен фронт.

"Когато възникнат такива ситуации, като тази със суровинния пазар, от който получаваме основния си приход в бюджета, тя веднага се отразява на курса – той спада", каза държавният глава, цитиран от руския портал "Вести".

"Веднага след като Руската централна банка обяви, че ще запази валутния коридор, т.нар. спекуланти, които купуват една валута, вече очакват следващата стъпка на централните банкери. След това се връщат на пазара и дават допълнителен тласък нагоре. Ето защо централната банка на Русия взе правилното решение", отбеляза Путин.

По думите на президента движението на рублата би следвало да се ръководи от пазара и по-голямата намеса от централната банка води до изкуствени корекции и по-голям брой спекуланти.

Владимир Путин изтъкна също, че поевтиняването на руската валута засяга пряко държавния бюджет, въпреки че бюджетните приходи номинално се увеличават с оглед на девалвацията.

"Факт е, че ако искаме да си купим вносна стока се нуждаем от повече рубли, които да превърнем в долари и евро. Но когато ние продаваме на притежатели на долари или евро получаваме повече рубли", каза президентът. "Тук сме свикнали да продаваме стоки за долари и да внасяме в страната при курс от 35 рубли. Днес отново продаваме за същия един долар, но внасяме за 47-49 рубли.", добави още той.

По време на търговията отвъд Океана във вторник руската валута отбелязва известно стабилизиране, поскъпвайки с малко над половин процент до под 47 за един долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 4 rate down comment 4
fairfax
преди 9 години
И от какво точно се опитват да се откачат руснаците? От долара ли, от капитализма ли, от какво? И като толкова искат, какво им пречи? Спират да изнасят суровини за гейския запад за гейските им пари, спират да внасят тъпите им стоки, и готово - откачени са от тая прогнила система. Даже Западът им помага - спряха да им дават заеми, спряха да им пробутват тъпите си технологии. Ама руснаците пак недоволни, какво искат не знам. ХаХаХа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 5
SSIW
преди 9 години
(Европа) Има огромна и силно диверсифицирана икономика с много висока добавена стойност..........И тази икономика ползва почти изцяло вносни суровини, като една не малка част, купува от рушнаците. Утре (условно казано) производствените мощности ще са си по местата, но техните собственици ще купуват ли суровини, ако няма на кого да продават готовия продукт ? Ей това е големия Х : ако няма на кого да се продава произведеното, защо частния собственик да купува суровини и да раздава като благотворителност готовата продукция? А рушнаците след като имат суровините, криво-ляво, нЕкво производство ще стъкмят на обществени начала ... още повече, че имат опит в тая посока ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Ама ти пак не мислиш, а пишеш постулати! Стоки, моки... Хем го видя на живо как изглежда в малък, локален вариант - Гърция, Испания, Кипър... Днес имаш пари, утре нямаш и гледаш тъпо и викаш - така не може! Ама се видя, че може! Хем тях имаше кой да ги спасява! А като се случи в Германия, Франция и Англия? Тях кой ще ги спасява? САЩ? Ами то от там идва! Там някой решава и го прави! Нали видя как става и там за една нощ! Гледа ли филмчето с директорите на Лемън и другите умници?Къв износ на стоки, кви пет лева - то всичко спира и умира! Точно това се опитват да направят руснаците - да се откачат от тази система, в която се набутаха от лакомия. Сега вече на собствен гръб разбраха колко значи да си ортак с дявола - лесно се влиза, трудно се излиза от играта! Но те поне имат ресурси, за да се опитат да излязат! Ако намерят и малко дупе и акъл, ще стоят някой ден и ще ни гледат отстрани как се давим. Е, може и за пореден път пак да ни подадат едно пръстче - те не са злопаметни! хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
@12. Русия е в далеч, ама далеч по тежка ситуация от ЕС Мави. Европа със всичките си кусури и проблеми (които са сериозни да), все още е водещ производител и износител на редициа стоки. Има огромна и силно диверсифицирана икономика с много висока добавена стойност. Русия има само нефт, газ и други суровини. А е видно, че с тях само не става. И ако Европа и света като цяло го издуха.. руското "имане", с какво ще им помогне като няма кой да им го купи? А за *** - и той като всеки друг управник, на която и да е държава е правил, прави и 100 % ще продължи да прави много грешки. Една част по глупави, друга по малко. Това упорсто да борят спекулантите на рублата в продължение на половин година и да отричат неизбежното. си бе точно такава грешка..:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
нема страшно баце, аз не съм с много leveradge, най-много до 49-50 - после полека лека обратно там къде си беше на 30 зависи, ако междувременно изгърми някой, а първия мисля ше е Япония още повече ше подскочи рубашката тъй кат имат гарант - Gold и ресурси Petrol Gas няма страшно там аз залагам повече на EU да фалира от колкото онея :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 9 години
Съгласен съм с теб . При нас ( в бг ) конкретно нещата са на път да се обърнат необратимо в много, много грешна посока . За света - намираме се на прага на кардинални промени и дали за добро или лошо ние ще сме им свидетели . Като това например : http://it.dir.bg/news.php?id=17824337
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
Че те парите на кого стигат?! хахаха! Рашките са в трудна ситуация, но не по-трудна от ЕС. Малко хора си дават сметка на колко тънък косъм виси всичко при нас. Ако ни удари торнадото, за което онзи ден с половин уста говореше Камерън, руското немане може да ни се види доста сериозно имане! хаха!Светът е пред големи, да не кажа непредвидими промени! Не се знае кой какво знае, кой какво прогнозира и какво мисли да прави!По някаква, официално неизвестна за сега причина, американците решиха да се разправят окончателно с руснаците. Дали заради Евразийския съюз, дали заради долара, или заради ресурси, или заради всичко накуп, щото си му е дошло времето, но руснаците са на дръвника и могат или да се предадат, или да се борят докрай. Ако Путин даде фира и след него дойде Немцов, Ходорковски, Навални или некой друг Горбачов, янките печелят! Ако ли не - война! Студена, хладка, гореща... там вече не се знае кое-как и кой-кога... хаха! Докато е Путин, обаче, едва ли ще прави глупави грешки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 1
data
преди 9 години
Мави , когато парите не стигат - те просто не стигат . И на великите и на не чак толкова великите :) А конкретно - руснаците правилно отвързаха рублата . В противен случай щеше да им излезе доста скъпо да държат курса . Сега просто населението ще плаща сметката , а не РЦБ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 9 години
Ти наистина ли мислиш, че Русия се управлява от някакви неграмотни шибеци? Това е държава, която, откакто съществува, е трън в очите на останалия свят и постоянно води някаква под форма на войни с него на абсолютно екзистенциална основа - "Two Be(eers) Or Not Two Be(eers?)" Дет се виса, може нещо и те да са научили - още са си там, в границите, даже додават по малко... хаха!Забавно е да гледаш как уж грамотни хора говорят за тази огромна и могъща държава като за някакво помощно училище. Вероятно си ги представяте Путин и Нибиулина как нвурлят боб - да оставим ли рублата да пада, да купуваме ли злато, да продаваме ли долари...?! Руснаците имат под всякакви форми пръснати по света стотици милиарди във всякакви валути. Има и доста умни хора от всички крайчета на света, които срещу някакве количества от тях могат да дадат възможно най-доврете съвети. Някои даже са с нещо задължени за разни неща и го правят Pro Bono...хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 3
data
преди 9 години
Основно правило : не можеш да решаваш с монетарни мерки фискални проблеми :) Русия ша го научат май по кофтия начин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още