IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия повиши извънредно основната лихва до 17%*

Централната банка реагира на "девалвацията и инфлационните рискове, които са се увеличили сериозно"

01:00 | 16.12.14 г. 34
Русия повиши извънредно основната лихва до 17%*

В до голяма степен очакван среднощен ход Руската централна банка (РЦБ) повиши рязко основния си лихвен процент, опитвайки да спре безконтролното поевтиняване на рублата.

Основната лихвена ставка бе покачена в ранните часове във вторник в Москва до 17% от досегашните 10,50 на сто.

Очакваното последно повишение бе шестото поредно за 2014 г. През миналата седмица Съветът на директорите на РЦБ покачи лихвата с един процентен пункт от тогавашните 9,5 на сто.

В изявление, публикувано след полунощ московско време във вторник, централната банка заяви също така, че покачва своята репо ставка до 18% от 11,5 на сто и увеличава обема на чуждестранната валута, която предлага на банките при репо аукционите до 5 млрд. долара от текущите 1,5 млрд. долара.

Регулаторът бе критикуван за липсата на действие в понеделник, когато рублата изгуби повече от 13 на сто от покупателната си сила спрямо долара, отчитайки най-резкия си еднодневен спад от 1998 г. насам.

В своето изявление РЦБ също така обяви, че повишава основния лихвен процент с 650 базисни пункта, тъй като трябва да се реагира на "девалвацията и инфлационните рискове, които са се увеличили сериозно" напоследък.

Валутните пазари реагираха на хода на регулатора. В началните минути на търговията в Москва в сряда един щатски долар се разменя за 61,05 рубли при дневно отстъпление от 6,94 на сто.

* Актуализирано в 8:15 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 9 rate down comment 11
бедната йена
преди 9 години
Ironhorse ами пий ги тез хапчета бре, може да спреш да говориш простотии. Искаш ли да се обзаложим тук във форума че:1 Русия НЯМА да фалира до Коледа нито до нова година.2.Няма да има забрана за теглене от валутни сметки3 Няма да има служебно превалутиране на влогове в рубли4. Няма да има изходни визиАко поне едно от тези неща се случи аз ти давам 1000$. Ако не - ти на мен.Искаш ли? Може и пред нотариус да оформим сделката искаш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 3
supertrader
преди 9 години
Китай ги чака страховита дефлация, тези инвестиции все някога ще трябва да се изтеглят от там.Никой не инвестира за да не си търси после парите обратно. 8 % икономически ръст е двоен спрямо нормалния. Съответно ще дойдат времена да падат за да може дългосрочния да си отиде на 4%. В това няма голяма философия и няма голям или малък. Колко ще им се строят газопроводи когато икономиката почне свиване не иска питане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 5
needtoknowmore
преди 9 години
Абе ти като *** виждаш на бялото черно и/или си чучка писател. Писал съм ако дълга ти е в друга нац. валута показва пропадане. Я да направим една индукция ако Юана е на Китай, а в темата се говори за Русия и ти пишеш Русия щяла да иска в Юани, се пита коя е пропадналата икономика?Нека издават газта си в рубли, за какво им са като имат огормни задължения в чужда валута - още повече да се размива курса на рублата ли?Аз се чудя какъв играч си виждаш всичко на опаки, е пазара ти показ грешка вчера с рублата - добре че си признаваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 13
michaelis
преди 9 години
Единствено САЩ имат в нац си валута защото все още е резерв казвам все още според циклите на борсата 2016/2018 ще е нещо бая зле и май усещам, че долара няма да е резервна валута повече.... След което може би ще сме с SDR - Special Drawing Rights т.е. вече и на САЩ ше им се наложи да имат ограничение в печатницата, ако не се случи, т.е. ако САЩа се дърпат ми много просто другите няма да позват долар и тва е ... ше видиш то лека полека се случват нещата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 19
michaelis
преди 9 години
мммолим? Китай са пропадняци ти падладел ли си? :)) Те са най-голямата икономика в света ве мой нищо, че инвестора чака потвърждение от Вашингтон:)) Ако гледаш внимателно тренда на юана там има само една посока за сега ммм на горе и то полека полека .... На няколко държави дадоха кредити тея в юани и се увеличава бройката .... А Газпром ще июдават russian bonds и на някой ще му се наложи да си купува газта в рубли, кога точно питай Милер ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 5
needtoknowmore
преди 9 години
Нали знаеш, че все едно нямат държава ако дълга ти е в друга нац, валута - показва колко пропаднала икономика имаш. А и това иде да покаже колко са пропаднали амбициите на някой да обвързва Русия с Китай :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 30 rate down comment 7
Ironhorse
преди 9 години
Без да съм пил хапчета за познаване, май ще се окажа прав, че русия ще фалира по Коледа, но задължително преди Нова година.Вчера вечерта са забранили на някои участници достъп до пазара ...Вече официалният курс е около 65 рубли за долар, а черният е 100.Днес очаквам:1. Забрана за купуване на долари под заплаха за депортиране в Сибир и 100% конфискация на имущество;2. Забрана за теглене от валутни сметки.3. Служебно превалутиране на всички влогове в рубли;4. Въвеждане на изходни визи5. Отваряне на ГУЛЛАГ за непокорните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 38 rate down comment 6
meto76
преди 9 години
Глад и мизерия, обичайното руско състояние.Свърши се с руските туристи.Разпродажбите на имоти на безценица по Черноморието да започне сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 13
michaelis
преди 9 години
фуу *** му мамата, еми хилка загуба, загуба са кво да праийм .... ше видим до година като преместят външния дълг към юани как ще е .... както направиха Аржентината
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 11
melon
преди 9 години
На путин му се запали чергата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още