IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Русия да направи нещо, за да спре срива на рублата?

Анализатор смята, че борбата с инфлацията не е сред приоритетите на руската централна банка

11:52 | 13.12.14 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руската икономика понесе тежки удари тази седмица на фона на спадащите цени на петрола, като увеличението на лихвите от Централната банка на Русия (ЦБР) не успя да спре свободното падане на рублата. Въпреки това някои експерти предупредиха инвеститорите да не очакват незабавно действие от Москва, предава CNBC.

В петък рублата поевтиня до ново историческо дъно от над 57 за един долар. Това се случи на фона на главоломно спадащите цени на петрола, които се сринаха под нивото от 60 долара за барел заради продължаващите опасения от възможността за свиване на потреблението и глобално пренасищане на предлагането.

Двойната атака удари пазарите на ценни книжа. Руският стоков индекс MICEX започна търговията вчера слабо, преди да се възстанови близо до 1 459,68 пункта, отбелязвайки ръст от 0,32%. През последната седмица той е спаднал със 7,7%.

Отслабващата рубла загуби над 65% от стойността си спрямо долара тази година. За да я засили, ЦБР повиши основния лихвен процент с 1 процентен пункт до 10,5% в четвъртък. Това бе най-новото от поредица повишения тази година, направени като опит за обуздаване на инфлацията и с цел подпомагане на затруднената икономика на страната. Русия също така се опитва да се пребори с ефектите от санкциите на Запада.

Въпреки това директорът на изследванията за развиващите се пазари в Standard Bank Тимъти Аш заяви, че защитата на рублата и борбата с инфлацията са много надолу в списъка с приоритети на ЦБР.

“Не очаквайте ЦБР да се притече на помощ на рублата с големите увеличения на основния лихвен процент или интервенция на форекс пазара, рублата ще последва петрола и ще намери собствено ниво”, заяви Аш.

“Смятам, че има причина за притеснение, тъй като значителното поевтиняване на рублата ще създаде някакъв системен риск за банките и за криза при разплащанията, но възгледът (на банката) явно е, че чрез запазването на чуждите резерви те ще могат да бъдат използвани по-късно”, добави той.

Има нарастващи страхове за силата на руската икономика. Във вторник Световната банка ревизира надолу прогнозите си за руския ръст на икономиката за 2015/2016 г. Сега от банката прогнозират, че руската икономика ще се свие с 0,7% през 2015 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 2
tonitov
преди 9 години
С икономика са обезпечени, а не със суровини както рублата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
A еврото и долара с кво со обезпечени Стянчоо освен с дълг аз с друго не виждам .... :)) Еврото нека го приеме Българията да се затрием съвсем. Руснаците не са гламави да плащат Гръцки или Щатски дълг само тва щи кажа....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
redcretin
преди 9 години
Мда, като подминат 200 рупли за долар - ще се сетят за борд към долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 9 години
Може, като приемат долара или еврото за своя валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
Абе, Руснаците не бяха ли добър пазар за европейските стоки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
многодобре
преди 9 години
Идва ли краят на хегемониите?....Статията е в "Банкерь" и еинтересна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
dr.5rov
преди 9 години
Четох някъде, че в Думата са обсъждали варианти за нова валута (няма да се казва рубла) обезпечена със злато и нефт и в обръщение в евразийския съюз. За мене това са по-скоро мисловни упражнения, но кой знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 10
cso
преди 9 години
Златен стандарт на рублата. От 01.01.2015 година при създаването на Евразииския съюз?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 15
mick
преди 9 години
Просто трябва да накарат петрола бързо да намери най-ниската си цена. Колкото по-бързо толкова по-бързо рублата ще се стабилизира, че и след това ще тръгне нагоре. Ако могат трябва да наводнят пазара с нефт. Само и само бързо да се намери дъното на петрола. Бавният спад на цената на петрола създава възможности за спекула.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още