IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария прибегна до отрицателни лихви в опит да обезцени франка

Централната банка въведе ставка от -0,25% върху салдата по депозитните сметки, държани в институцията

09:42 | 18.12.14 г. 13
Швейцария прибегна до отрицателни лихви в опит да обезцени франка

Швейцарската централна банка въведе отрицателен лихвен процент по депозитите, за да запази валутния таван спрямо еврото от 1,2 франка, предава Financial Times. Основната причина са неотдавнашните пазарни сътресения, които ускориха търсенето на сигурни активи и поставиха под натиск валутния курс.

Регулаторът въведе тавана на обменния курс в средата на кризата в еврозоната, което предизвика огромен приток на активи към страната, считана за едно от най-безопасните места за съхранение на средства. Това обаче постави под натиск за поскъпване швейцарския франк, което пък от своя страна застраши нормалното функциониране на външнотърговските взаимоотношения на Швейцария.

Централната банка прие въвеждането на отрицателна лихва от 0,25 на сто върху салдата по депозитните сметки, държани в институцията, мотивирайки се с изричното си желание да направи инвестициите във франка по-малко привлекателни.

"Швейцарската централна банка потвърждава ангажимента си за запазване на минималния курс на франка от 1,20 за евро и ще продължи да го защитава с непоколебима решителност. Това остава ключов инструмент за избягване на нежелано затягане на монетарните условия, произтичащи от поскъпването на швейцарския франк", изтъкна институцията.

"През последните няколко дни множество фактори стимулираха увеличеното търсене на безопасни инвестиции. Въвеждането на отрицателни лихвени проценти го прави по-малко привлекателно за инвестиции в швейцарски франкове и по този начин се поддържа минималният обменен курс. Швейцарската централна банка е готова да закупи чуждестранна валута в неограничени количества и да предприеме по-нататъшни мерки, ако е необходимо", отчетоха още от регулатора.

Решението изпрати надолу швейцарския франк, който изтрива 0,7 на сто спрямо еврото до 1,2092.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 17 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
и на края Цеката и дебелия ти ги гепат + таксите където си им плащал ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 11
oio
преди 9 години
И у нас трябва да се въведе подобно нещо, държиш пари в банка да ти ги пази, да си плащаш такса за пазенето. Искаш да държиш кеш, пак плащаш за държането на кеша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
-0,25% ? Това аз трябва да плащам на банката, че си държа парите в нея ли как ше стане тая работа ..... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още